ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Gombás rántott csirkemellpogácsa

2011. december 18. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 2 csirkemell, 30 dkg gomba, 3 tojás, zsemlemorzsa, liszt, só, őrölt bors, olaj

Elkészítése:

A gombát megtisztítjuk, majd nyersen megdaráljuk és borsozzuk. A csirkemellet a csontról lefejtjük, megdaráljuk, megsózzuk, majd összekeverjük a darált gombával és 2 tojással. A masszát jól összedolgozva kisebb pogácsákat készítünk. Ezeket először lisztbe, majd tojásba és zsemlemorzsába forgatva panírozzuk és forró olajban kisütjük.

Köretként rizibizit, sült burgonyát vagy burgonyapürét kínálunk hozzá. Salátával gazdagon tálaljuk.

Házi mézeskalács

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 25 dkg porcukor, 3 tojás, 3 ek. méz, 1 kk. őrölt fahéj, 5 szem szegfűszeg, ánizs

Elkészítése:

A lisztet a sütőporral átszitáljuk. Belekeverjük a porcukrot, a tojást, a mézet, a fahéjat, a törött szegfűszeget és ánizst. Összegyúrjuk, és rövid pihentetés után a tésztát liszttel meghintett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Megkenjük  tojássárgájával, egy-egy mogyorót nyomunk a tetejébe, és kikent tepsiben, meleg sütőben megsütjük.

Ukrán saláta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cékla, 40 dkg fehér káposzta, 5-6 ecetes uborka, 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2-3 szem őrölt borókabogyó, kiskanálnyi mustár, 2 szem szegfűbors, késhegynyi babérlevélpor, ecet, 3 ek. olaj, kevés porcukor

Elkészítése:

A céklát meghámozzuk és a reszelő durva fokán lereszeljük. Összekeverjük a kitorzsázott, szintén lereszelt káposztával meg az apróra vágott hagymával. Megsózzuk, meglocsoljuk ecettel és a többi fűszerrel ízesítjük.

Néhány napig állni hagyjuk, ezalatt a káposzta levet enged, és kellemesen pikánssá hígítja az ecetes levet. Tálalás előtt olajat keverünk hozzá.

Haltekercs kapormártással

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg tengeri halfilé, 1 vékony sárgarépa, 1 vékony póréhagyma, 1 szelet zellergumó, halfűszerkeverék, 2 babérlevél, 1 citrom leve, 1 kis fej vöröshagyma, 10 szem egész bors; a mártáshoz: 1 ek. vaj, 1 ek. liszt, 1 dl tejszín, 1 ek. gorombára vágott kapor, só; citrom, kaporlevél

Elkészítése:

A halszeleteket mossuk meg és szárítsuk le. A megtisztított répát, zellert, póréhagymát vágjuk vékony csíkokra, osszuk el a haldarabokon, szórjuk meg halfűszerrel, majd tekerjük fel. Ezután a haltekercseket csavarjuk szorosan alufóliába, a fólia végeit tekerjük meg, majd néhány helyen villával szurkáljuk meg.

Egy tálba öntsünk 6-8 dl vizet, tegyük bele a babérlevelet, a sót, a borsot, a citromlevet, a tisztított és negyedelt vöröshagymát. Amikor forr a víz, tegyük bele az alufóliás halat, és kis lángon főzzük 10-15 percig.

A mártáshoz keverjük a felforrósított vajba a lisztet, és amikor habzik, öntsünk bele a hal főzőlevéből 1,5-2 decit. Forraljuk fel, ha kell, sózzuk, majd tegyük bele a kaprot, a tejszínt, és ismét forraljuk lassan 1-2 percig.

Bontsuk ki a halakat a fóliából, vonjuk be a mártással, és citrommal, kaporral díszítve tálaljuk.  Párolt brokkolit és burgonyapürét adjunk köretként.

Őzgerinces gyümölcskenyér

Hozzávalók: 15 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt, 3 tojás, 1/2 cs. sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, reszelt citromhéj, 2 kis kockákra vágott alma, 8-8 dkg apróra vágott dió, mogyoró és mandula; a díszítéshez: porcukor vagy (tortabevonó) csokoládé

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. Hozzákeverjük a kis kockákra vágott almát és az apróra vágott diót, mogyorót és mandulát. Kivajazott, kilisztezett őzgerincformába öntjük, és tűpróbáig sütjük.

Amikor kihűlt, porcukorral beszórjuk vagy olvasztott csokoládéval bevonjuk.

 

Spagetti a tenger gyümölcseivel

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg konyhakész tenger gyümölcsei, 50 dkg spagetti, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek. petrezselyemzöld, 6 ek. olívaolaj, 1 dl húsleves (kockából), 1 dl száraz fehérbor, só

Elkészítése:

Akkora serpenyőben, amelybe belefér majd a tészta is,  forrósítsunk fel két evőkanál olajat, pirítsuk meg benne a megtisztított fokhagymát, majd vegyük ki belőle. Adjuk a fokhagymás olajhoz a petrezselyem felét, öntsük fel a húslevessel és a borral, keverjük bele a tenger gyümölcseit meg a maradék olajat. Főzzük 15 percig, közben gyakran keverjük meg.

A spagettit bő, sós forró vízben főzzük ki, csepegtessük le. Öntsük a tenger gyümölcseihez, lazán keverjük össze, és élénk tűzön néhány másodperc alatt forrósítsuk fel. Szórjuk meg a maradék petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.

 

Almahab

Hozzávalók 4 személyre: 5 alma, 3 tojás, 3 ek. konyak, 5 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom leve

Elkészítése:

Az almákat sütőben megsütjük. Ha kihűltek, lehúzzuk a héját, kivesszük a csutkáját és összemixeljük a tojássárgájával, a konyakkal, a cukrokkal. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és utoljára ezt is hozzátesszük.

Piskótát tálalunk mellé.

süti beállítások módosítása