ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Somlói galuska

2012. június 10. - Dyna 122

Hozzávalók: 30 dkg világos piskótatészta, 30 dkg sötét (kakaós, esetleg diós) piskótatészta; töltelék: 1 l tej, 15 dkg liszt, 15 dkg cukor, 2 dkg zselatin, 8 db tojássárgája, 8 db tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor

Elkészítése:

A tejből, lisztből, tojássárgájából, cukorból és a zselatinból sárga krémet főzünk. A fehérjéből cukorral kemény habot verünk és a sárga krém alá keverjük. (A krémet rumba áztatott mazsolával, aprított aszalt gyümölcsökkel és pirított dióval gazdagíthatjuk.)

Cukoroldat: 50 dkg cukor, 7 dl víz, 2 dl rum, 2 citrom reszelt héja

A cukrot felfőzzük a vízzel és a citromhéjjal, hűlni hagyjuk, majd rummal ízesítjük.

Csokiöntet: 20 dkg keserű csokoládé, 2,5 dl víz, 1/2 dl rum, kakaópor, tejszínhab és csokiöntet az összeállításhoz, tálaláshoz

A csokit a vízzel felfőzzük, hűlni hagyjuk, majd rummal ízesítjük.

Mély tálba tesszük a világos piskóta felét, bőven meglocsoljuk a cukoroldattal és rákenjük a krém harmadát. Most jön a csokis piskóta, ismét öntözés, ismét krém, majd a világos piskóta, öntözés és krém. Megszórjuk kakaóporral, majd hűtőben tároljuk.

Tálalás előtt egy jó kanálnyi halmot teszünk a tányérra, tejszínhabbal és csokiöntettel tálaljuk.

Almás vagdalt hús

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg vegyes darált hús (25-25 dkg sertés és marha), alma, 5 dkg reszelt sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 tojás, 2 ek. zsemlemorzsa, 2 ek. tej, 1 ek. ketchup, só, őrölt bors, szerecsendió, olaj

Elkészítése:

25 dkg sovány sertéshúst 25 dkg marhahússal meg egy nagy fej vöröshagymával együtt átdarálunk, és egy nyers tojással, két evőkanál zsemlemorzsával, két evőkanál tejjel, egy evőkanál ketchuppal, sóval, őrölt borssal és csipetnyi reszelt szerecsendióval összedolgozzuk. Nyolcfelé osztjuk, és nyolc húspogácsát formázunk belőle. Kissé ellapítjuk, és egy serpenyőben, ujjnyi olajban, erős lángon mindkét felüket szép pirosra sütjük.

Egy tűzálló tálra a húspogácsákat sorba rakjuk, és mindegyikre 1-1 ujjnyi vastag almaszeletet fektetünk. A sütőben addig sütjük, amíg az alma meg nem puhul, majd öt deka reszelt sajtot rászórva már csak addig hagyjuk a sütőben, amíg a sajt ráolvad. Burgonyapürével tálaljuk.

Fűszeres puncs

1338568872_07.jpgHozzávalók 4–6 pohárhoz: 40 gramm almachips, 100 ml Alnatura bio almalé, 600 ml Alnatura bio filteres fekete teából készült főzet, 350 ml Alnatura bio narancslé, 1 teáskanál forralt bor fűszerkeverék, 50 gramm Alnatura bio virágméz, 50 gramm hámozott, egész vagy szeletelt mandula

Elkészítése:

A szárított almakarikákat kis kockákra vágjuk és almalébe beáztatjuk. Közben elkészíthetjük a 600 ml fekete teát, a csomagoláson látható utasítások alapján. Adjuk hozzá a forralt bor fűszerkeverékkel elkevert narancslevet és a virágmézet, majd hevítsük fel. Az így elkészült puncsot 15 percig hagyjuk állni, végül gondosan szűrjük át. Tegyük bele az almadarabkákat, az almalevet és a mandulát.

Még további fűszerekkel is díszíthetjük, pl. csillagánizs, szegfűszeg, fahéjrúd, és fokozhatjuk az ízhatást egy evőkanál Amaretto likőrrel. Kínáljuk vastag falú puncsos poharakban.

Zöldborsóleves (2)

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 1 kg friss vagy 1/2 kg konzerv zöldborsó, 4 dkg zsír, 12 dkg liszt, 2 dkg só, 2 dkg cukor, 1/2 cs. petrezselyemzöld, 1/2 tojás

Elkészítése:

A csontokat és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük.

A borsót megtisztítjuk, megmossuk, a leszűrt levesben  megfőzzük és cukorral ízesítjük.

Zsírból és 6 dkg lisztből világos rántást készítünk, apróra vágott zöldpetrezselymet teszünk bele, kevés hideg vízzel feleresztjük, a levesbe keverjük és 10 percig forraljuk.

6 dkg lisztből, 1/2 tojásból kevés vízzel csipetkét készítünk és a levesbe főzzük.

Kuszkusz saláta

Hozzávalók 5 személyre: 1 db nagy citrom, 350 g Alnatura bio kuszkusz, 70 ml Alnatura bio olívaolaj, 1 tk. Alnatura jódozott tengeri só, 1 csipetnyi őrölt bors, 3 db újhagyma, 1-2 csokor petrezselyem, 1-2 db cukkini, 2 db kaliforniai paprika, 3 db paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 150 g feta sajt

Elkészítése:

A kuszkuszt a frissen facsart citromlével, olívaolajjal, sóval, borssal és 600 ml forrásban levő vízzel együtt egy tálban jól összekeverjük és 10 percig lefedve állni hagyjuk.

A megmosott újhagymát vékony karikára vágjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk. A cukkinit, a paprikát és a paradicsomot kis kockára vágjuk és a préselt fokhagymával együtt a salátához adjuk. Egy villa segítségével szétnyomjuk a feta sajtot, és óvatosan a kuszkuszba keverjük.

Panna Cotta balzsamos fügével

1338578988_93.jpgHozzávalók (6 adaghoz): 500 g tejszín, 50 g Alnatura bio nádcukor, 1 cs. Alnatura bio Bourbon-vanília cukor, 1 db vaníliarúd, 3 db zselatinlap, 125 g Alnatura bio aszalt füge, 150 ml Alnatura bio narancslé, 3 ek. Alnatura bio virágméz, 6 ek. Alnatura bio balzsamecet

Elkészítése:

Keverjük el a tejszínt a nádcukorral és a vaníliacukorral. Tegyük hozzá az egész vaníliarudat, forraljuk fel, és 15 percig hagyjuk főni.

A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe, majd oldjuk fel a forró tejszínben. A langyos krémet töltsük hideg vízzel kiöblített desszertes tálkákba, hagyjuk kihűlni őket és ezután rakjuk a hűtőszekrénybe 3 órára.
 
A negyedelt fügéket 30 percig áztassuk narancslében. A mézet, a 2 evőkanál vizet és a balzsamecetet alacsony hőmérsékleten főzzük sűrűre. A szószhoz adjunk 3 ek. narancslevet, tegyük bele a fügét és melegítsük 3 percig.

Borítsuk ki a megkötött panna cottát egy tányérra, és díszítsük a balzsamecetes-fügés szósszal.

süti beállítások módosítása