ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Gesztenyés-meggyes rétes

2012. január 29. - Dyna 122

Hozzávalók: 1 cs. 6 lapos rétestészta, 50 dkg gesztenyemassza, 25 dkg leszűrt és kimagozott meggybefőtt, 2 dl meggybefőttlé, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2 ek. rum (vagy 1 tk. rumaroma), csipetnyi só

Elkészítése:

A gesztenyemasszát habosra keverjük a felvert tojással, a rummal és annyi tejjel, hogy ne túl lágy, de azért még kenhető krémet kapjunk. A gesztenyekrémet összedolgozzuk a meggyel.

A rétestésztát lapjaira szedjük (egy-egy rúd réteshez három lapot használjunk), az első lapot nedves konyharuhára borítjuk, és ecset segítségével megkenjük az olvasztott vajjal. Ráborítjuk a második lapot, azt is megvajazzuk, majd a harmadik lap vajazása következik. A szélére egy csíkban felkenjük a töltelék felét, és felcsavarjuk, majd kikent sütőlemezre fektetjük. A másik rudat is ugyanígy készítjük el. Tetejüket ugyancsak megkenjük az olvasztott vajjal, és előmelegített forró sütőben pirosra sütjük.

Még melegen felszeleteljük, és kevés porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Bőrös mangalicaderék Pékné burgonyával, csomboros káposztával

Hozzávalók 4 személyre a húshoz: 4 szelet bőrös mangalicakaraj, flekken fűszerkeverék, 10 dkg mangalicazsír; a burgonyához: 50 dkg héjában főtt, tisztított burgonya cikkekre vágva, 10 dkg cikkekre vágott vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 cs. petrezselyemzöld; a káposztához: 50 dkg vecsési savanyú káposzta, 5 dkg zsír, 3 dkg vöröshagyma, 5 dkg cukor, 1 dl Chardonnay, csombor (borsikafű)

Elkészítése:

Közvetlen tálalás előtt felhevített zsírban szép pirosra sütjük a bőrénél bevagdalt bordákat, amelyeket flekken grillfűszerkeverékkel ízlés szerint beszórunk.

A sütőzsírban először a cikk vöröshagymát üvegesre hevítjük, majd rátesszük a főtt burgonyacikkeket és átpirítjuk őket. Ha szükséges megsózzuk, majd friss, vágott petrezselyemzölddel meghintjük.

A csomboros káposztát már előre elkészíthetjük. Zsírban a cukrot karamellizáljuk, s azonnal hozzáadjuk a szeletelt vöröshagymát. Áthevítjük, majd rátesszük a vecsési savanyú káposztát és a csombort. Ráöntjük a Chardonnay-t és kb. 1 dl vizet. Roppanós puhára pároljuk. Mire a káposzta felpuhul, a folyadék elpárolog.

Tálaláskor gazdagon körítjük, és esztétikusan mellétesszük a sült mangalicaderekat.

Fűszeres citrussaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 citrom, 3 narancs, 2 lime, 2 grépfrút, 4 klementin, 4 mandarin, 4 ek. méz, 1 rúd fahéj, 4 szem szegfűszeg, 2-3 csillagánizs, 15 dkg cukor, 8 dkg vegyes aszalt gyümölcs

Elkészítés:

A mézet felmelegítjük, majd kis lángon összeolvasztjuk a citrom és egy narancs kifacsart levével, valamint a fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg, csillagánizs).

Egy salátástálban összekeverjük a megmosott és szükség szerint meghámozott, feldarabolt gyümölcsöket. A salátát leöntjük a mézes sziruppal, majd hűtőszekrénybe tesszük.

Az aszalt gyümölcsöket is apróra vágjuk, a cukorból pedig fél evőkanálnyi vízzel együtt világos színű karamellt készítünk, és ebbe szórjuk bele a szárított gyümölcsdarabkákat. Utána az egészet ráöntjük egy kiterített sütőpapírra, megvárjuk, hogy megszilárduljon, aztán kisebb-nagyobb darabokra tördeljük, és ezt a ropogós édességet kínáljuk majd a salátához.


1 adag: 165 kcal


 

Erdélyi zöldpaszulyleves

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg zöldbab, 1 dl tejföl, 5 dkg füstölt szalonna, 1/2 fej vöröshagyma, 2 ek. liszt, petrezselyemzöld, metélőhagyma, tárkony, só, zsiradék, (bor- vagy tárkonyecet, cukor)

Elkészítése:

Egy fél kiló zöldbabot megtisztítunk, és kisebb darabokra tördeljük. Egy liter forrásban levő vízbe öntve, egy fél fej reszelt vagy nagyon apróra vágott vöröshagymával megszórjuk és megsózzuk. Fedő alatt, kis lángon puhára főzzük.

Két evőkanál lisztet kevés zsiradékon kevergetve világospirosra sütünk, hideg vízzel felengedjük, és ezzel sűrítjük be a levest. Finomra vágott petrezselyemmel, metélőhagymával és tárkonnyal ízesítjük, vízzel 1 liternyire hígítjuk, és egy deci tejfölt keverünk bele.

Öt deka füstölt szalonnát apró kockákra vágunk, ropogósra kisütjük, majd tálaláskor a zsírt a pörccel együtt a levesbe öntjük.


Lehet ízesíteni a levest egy kevés ecettel (lehetőleg borecettel, de megteszi a tárkonyecet is), ilyenkor két evőkanál cukor is kerül bele.


1 adag: 230 kcal


 

Karajjal rakott brokkoli

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg brokkoli, 4 szelet sertéskaraj (csont nélkül), 1 tk. vaj, 1 db tojás, 2 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 2 ek. mandulaforgács, só, őrölt bors

Elkészítése:

A megmosott brokkolit szedd apró rózsákra. A húst öblítsd le, konyhai papírtörlővel szárítsd meg, kicsit klopfold ki, sózd, borsozd.

Kenj ki egy laposabb tűzálló tálat vajjal, béleld ki a brokkolival, fektesd rá a hússzeleteket, végül borítsd be a maradék brokkolirózsával.

A tojást keverd el a tejfölben, sózd, borsozd, majd keverd bele a reszelt sajtot, és vond be vele a rakottast. Szórd meg a mandulaforgáccsal, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig.

Önmagában egytálételként, de krumplipürével is kínálhatod.

 

Brokkolisaláta

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg brokkoli, 1 db paradicsom, 1 szál póréhagyma, 1 cs. retek, 2 főtt tojás, 1 cs. finomra vágott petrezselyemzöld, 5-6 ek. olívaolaj, 1/2 citrom leve, 2  ek. joghurt, só, őrölt fehérbors

Elkészítése:

A megmosott brokkolit szedd apró rózsákra, és enyhén sós, lobogó vízbe téve főzd 4-5 percig, majd szűrd le, öblítsd le hideg vízzel, majd hagyd kihűlni.

A többi zöldséget tisztítsd meg. Vágd a paradicsomot kis kockákra, a póréhagyma fehér részét fél karikákra, a retket gyufaszálnyi csíkokra.

A brokkolit tedd egy mélyebb salátástálba. Lazán keverd össze a paradicsomot, a pórét, a retket, a petrezselymet meg a cikkekre vágott főtt tojást, és öntsd a brokkoli tetejére.

Az öntethez alaposan dolgozd össze az olívaolajat, a citromlevet, a joghurtot, és ízlés szerint fűszerezd sóval, őrölt fehérborssal. Öntözd meg vele a salátát, és tálald. Pirítóst kínálhatsz hozzá.

Tárkonyos szárnyasraguleves

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg csirke vagy pulyka apróhús, 5 dkg vaj, 3 dkg vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség, 5 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, só, őrölt bors, ételízesítő, tárkony, petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 3 dkg liszt, citromlé

Elkészítése:

Vajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Rátesszük az apró kockára vágott vegyes zöldséget, és áthevítjük (kicsit megdinszteljük). Amíg a zöldségek párolódnak, a húst feldaraboljuk apró kockákra. Leöblítjük őket, és a zöldségekre tesszük a cikkekre vágott gombával, konzerv- vagy mélyhűtött borsóval együtt. Beízesítjük sóval, őrölt borssal, tárkonylevéllel, ételízesítővel, felengedjük vízzel, és roppanós puhára főzzük.

A tejfölt kevés vízzel, liszttel elkeverjük, habarást készítünk. Ezzel a habarással bekötjük a levesünket, s jól kiforraljuk.

Levesünk fenséges ízét még fokozhatjuk kevés citromlé vagy tárkonyecet hozzáadásával.

 

süti beállítások módosítása