ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Gesztenyés angyalbögyölő

2012. február 12. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg gesztenyemassza, 25 dkg liszt, 3 db tojás, 6 dkg vaj, 12 dkg méz, 10 dkg őrölt mák, 10 dkg porcukor, só

Elkészítése:

A gesztenyét a liszttel, a tojásokkal jól összegyúrjuk és egy csipetnyi sóval ízesítjük. Az így elkészített tésztából a szokásos módon nudlikat sodrunk és forrásban lévő vízbe téve kifőzzük. A vízből kivéve jól lecsepegtetjük, és egy kivajazott tűzálló tálba tesszük a nudli felét. Mézzel meglocsoljuk és cukrozott darált mákkal megszórjuk. A tészta másik részével betakarjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk és a sütőbe téve jól átforrósítjuk.

 

Jamaicai hagymás csirke

Hozzávalók: csirke, vöröshagyma, liszt, citrom(lé), só, őrölt bors, zsiradék

Elkészítése:

A csirkedarabokat megsózzuk, citromlevet csepegtetünk rá, borsozzuk és lisztbe mártjuk. Bő, forró zsiradékban hirtelen kisütjük.

Közben a vöröshagymát vastagabb karikákra vágjuk és lisztben megforgatjuk. A hússütő zsiradékban 1-2 percig - amíg ropogós nem lesz - sütjük, majd jól lecsurgatjuk.

A sült hagymákat a húsra helyezzük és tört burgonyával tálaljuk.

 

Karfiolkrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 50 dkg karfiol, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl tejszín, 1 db tojássárgája, 2 dkg só

Elkészítése:

A csontot és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük. A leszűrt levesben a karfiolt puhára főzzük.

Vajból és lisztből világos rántást készítünk, a levesbe keverjük, felforraljuk és szitán áttörjük.

Tálalás előtt a tejszínt a tojássárgájával habverővel elkeverjük és a nem forró levesbe öntjük.

 

Sajtos rétes

Hozzávalók 4 személyre: 1 cs. réteslap, 15 dkg parmezán sajt, 3 ek. tejföl, 3 db tojás, 2 db zsemle, 2 dl tej, 10 dkg margarin, só, olaj

Elkészítése:

A tojások sárgáját sóval, margarinnal kikeverjük, hozzáadjuk az áztatott, kicsavart zsemléket, a reszelt parmezánt, a tejfölt és a tojások felvert habját. A kiterített réteslapokat az olajjal megkenjük, majd a keveréket egyenletesen szétterítjük, felcsavarjuk, és közepes hőfokon megsütjük.

Erdész tészta

Hozzávalók: csuszatészta, párizsi, füstölt szalonna, gomba, sajt, vöröshagyma, paradicsom, paprika, só, őrölt bors, pirospaprika, petrezselyemzöld, majoranna, vaj

Elkészítése:

A kis kockákra vágott füstölt szalonnát zsírjára olvasztjuk és megfonnyasztjuk benne a finomra vágott vöröshagymát. Meghintjük pirospaprikával és beleforgatjuk a pépesre vágott párizsit. Hozzáadjuk a pépesre vágott nyers gombát is. Sóval, őrölt borssal, finomra vágott petrezselyemmel, majorannával ízesítjük és állandó keverés mellett kb. 10 percig lassú tűzön pároljuk.

Közben a csuszatésztát kifőzzük és leöblítjük. Ezután eldolgozzuk a húspéppel, és egy kivajazott tűzálló üvegedénybe öntjük úgy, hogy közé paradicsom- és paprikakarikákat helyezünk. Tetejét reszelt sajttal meghintjük. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

 

Rakott ''zserbó''

Hozzávalók: 1 kész piskótalap; 20 dkg liszt, 15 dkg margarin, 20 dkg porcukor, kevés sütőpor, 3 tojássárgája, 1 dl tejföl, 4 tojásfehérje, 15 dkg darált dió, 1 cs. vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 10 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítése:

A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, kevés sütőport és a tojássárgákat. Tejföllel összegyúrjuk, kinyújtjuk, és tepsibe tesszük.

A kemény habbá vert tojásfehérjét, a darált diót, a maradék porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat összekeverjük, a tepsiben levő tésztára kenjük, és világosra sütjük.

A piskótát bekenjük baracklekvárral, és a diós tésztalapot rátesszük. Kissé rányomkodjuk, és a tetejét meghintjük porcukorral.

 

Tüdős rizs

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg sertéstüdő, 15 dkg rizs, 2 ek. olaj, 1 kis fej vöröshagyma, petrezselyemzöld (friss vagy szárított), borsikafű vagy őrölt bors, só

Elkészítése:

A hideg vízben alaposan megmosott tüdőt apróra daraboljuk, majd forró, sós vízben puhára pároljuk úgy, hogy a víz mindenütt befedje. Amikor puha, leszűrjük, átdaráljuk vagy egészen apróra metéljük.

A rizst az olajon üvegesre pirítjuk, majd a tüdő főzővizével felengedve, a hagymát belereszelve puhára pároljuk. Összekeverjük a tüdővagdalékkal, és megszórjuk a  petrezselyemzölddel. (Ha szárított petrezselyemzöldet használunk, akkor azt a már csaknem kész rizsre tegyük rá, hiszen a gőzben teljesen megduzzad, frissé válik.)

Savanyúsággal tálaljuk.

süti beállítások módosítása