ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Palóc gombóc

2010. október 03. - Dyna 122

Hozzávalók: burgonya, liszt, tehéntúró, vöröshagyma, zsír

Elkészítése:

Sós vízben a kockákra vágott, tisztított burgonyát puhára főzzük. A vizet leöntjük róla, krémesre keverjük annyi liszttel, hogy formázható legyen. Kis lepényeket szaggatunk és fonnyasztott vöröshagymás zsírban kisütjük.

Reszelt tehéntúróval megszórva tálaljuk.

Burgonyás tojássaláta

Hozzávalók 4 személyre: 3 db közepes nagyságú burgonya, 6 db tojás, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 ek. olaj, ecet, 1 ek. cukor, só, bors

Elkészítése:

A hagymát hosszában felszeleteljük, leforrázzuk, kihűtjük. Héjában megfőzzük a burgonyát és a tojásokat.

Ecetes-cukros salátalevet készítünk, majd a karikára vágott burgonyát, a tojásokat, a hagymát egy tálon lerakjuk, olajjal meglocsoljuk és leöntjük a salátalével. Díszíthetjük apróra vágott petrezselyemzölddel. Legalább fél órát hagyjuk állni.

Ecetes paradicsom

Hozzávalók: 2 kg apróbb, kemény paradicsom, 4 kis fej vöröshagyma, 1 l borecet, 2,5 dl víz, 1-1 ek. só, cukor, mustármag és egész bors, 1 mk. nátrium-benzoát

Elkészítése:

A paradicsomot megmossuk, megszárítjuk, 8-10 helyen fogvájóval megszurkáljuk, majd üvegbe rakjuk.

A hagymát vékony szeletekre vágjuk, a vízzel, ecettel és fűszerekkel felforraljuk, és a tűzről levéve hozzáadjuk a tartósítószert. Az ecetes lét forrón a paradicsomra öntjük, amikor kihűlt, az üveget légmentesen lezárjuk.

Sopszka saláta

Hozzávalók: zöldpaprika, paradicsom, uborka, vöröshagyma, juhtúró, kapor, olaj, ecet, só, őrölt bors

Elkészítése:

Kockákra vágjuk a kicsumázott zöldpaprikákat, a paradicsomot és a hámozott uborkát. Finomra vágjuk a vöröshagymát, és összekeverjük. Leöntjük olajos, ecetes, sóval, törött borssal ízesített salátalével. Tetejére juhtúrót reszelünk és finomra vágott kaporral meghintjük. Hűtve tálaljuk.

Olasz kelkáposzta

Hozzávalók 4 személyre: 2 zsenge kel, 20 dkg főtt füstölt hús, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 cs. újhagyma, sajt (parmezán), 1 mk. rozmaring, őrölt bors, só, 2 ek. olaj, (vörösbor)

Elkészítése:

Zöldjével együtt apró kockákra vágjuk, majd két evőkanál olajon aranysárgára sütünk egy csomó újhagymát. Belerakunk 20 deka hasonló nagyságúra felvágott főtt füstölt húst, és együtt megpirítjuk. Egy kis doboz paradicsompürével, 1 csapott mokkáskanálnyi őrült rozmaringgal, csipetnyi őrölt borssal ízesítjük, és egy kevés vízzel vagy vörösborral engedjük fel. Fedő alatt, kis lángon, időnként megkeverve 10 percig pároljuk. Ha a levét közben elfőné, egy kevés vízzel pótoljuk.

Közben annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, 10 percig főzünk két fej, hosszában félbe vagy négyrét vágott zsenge, tavaszi kelt (kb. egy fél kiló összesen), majd leszűrjük, meleg tálra egymás mellé fektetjük. A tetejére öntjük a forró mártást, és külön tálkában reszelt sajtot kínálunk hozzá (a legjobb a parmezán ízű),hogy ki-ki a tányérján szórhassa meg vele az olasz kelt. Tükörtojással tálaljuk.

Almakocsonya

Hozzávalók: almahéj és almacsutka, cukor

Elkészítése:

Az alma hámozás során leeső héját és csumáját annyi vízzel, amennyi ellepi, megfőzzük. A levet leszűrjük, megmérjük, és azonos súlyú cukorral addig forraljuk, amíg kistányérra csöppentve meg nem kocsonyásodik.

Ekkor háromdecis üvegekbe töltve egy tálcán (vagy tepsin) a meleg, de elzárt sütő ajtajába állítjuk: a zselé teteje "megbőrösödik". Végül a kihűlt zselét lekötjük.

Télen remek fehér gyümölcstorta-bevonat, de kenyérre kenve is kitűnő.

süti beállítások módosítása