ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Sült makaróni

2010. november 14. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg makaróni, 10 dkg margarin, 3 dl tej, 5 dkg reszelt sajt, 1 ek. liszt, 3 tojás, 1 ek. zsemlemorzsa, 1 ek. olaj, só

Elkészítése:

A makarónit forrásban lévő, 1 evőkanál olajjal elkevert vízben kifőzzük.

Közben kevés margarinból és a lisztből világos rántást készítünk, a tejjel feleresztjük, simára keverjük, megsózzuk, és amikor kicsit kihűlt, beletesszük a reszelt sajtot és a tojások sárgáját.

Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, ebbe tesszük a vízből leszűrt makarónit, elvegyítjük a sajtos mártással, tetejét meghintjük zsemlemorzsával, és a többi margarint megolvasztva rálocsoljuk. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje megbarnul.

Narancsos tonhal

Hozzávalók: tonhal, narancslé, citromlé, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, vaj

Elkészítése:

A mélyhűtött és felengedett tonhalszeleteket sózzuk és borsozzuk. A szeleteket kivajazott tűzálló tálba helyezzük és citromlével ízesített narancslével leöntjük úgy, hogy az a halakat éppen ellepje. Meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és előmelegített sütőben kb. 25 percig pároljuk.

Főtt burgonyával tálaljuk.

Éva-sütemény

Hozzávalók: a tésztához: 45 dkg rétesliszt, 13 dkg cukor, 1,5 ek. méz, 7 dkg margarin (+ a tepsihez), 2 tojás, 1 kk. szódabikarbóna, 1 ek. kakaópor; a krémhez: 1-1 cs. vaníliás és csokoládés pudingpor, tej, 1 cs. vaníliás cukor,  1 ek. kakaópor; a tetejére: 2 ek. kakaópor, 2 ek. cukor, 2 dkg vaj

Elkészítése:

Két egész tojást 13 deka cukorral, hét deka margarinnal, egy kiskanál szódabikarbónával meg másfél evőkanál mézzel habosra keverünk, majd habverővel gőz fölött addig verjük, amíg meg nem melegedett, és beleverünk 45 deka réteslisztet. A gőzről levéve tovább keverjük, és háromfelé osztjuk. Az egyik részbe egy púpos evőkanálnyi kakaót is keverünk, hogy barna legyen. Ezután közepes nagyságú, kizsírozott tepsiben külön-külön három tésztalapot sütünk, és deszkára borítva hűtjük ki.

Közben az előírásnak megfelelően megfőzünk egy vanília ízű meg egy csokoládé ízű pudingot, de csak fele annyi tejet adunk hozzá, mint amennyi a tasakon szerepel, és kihűlni hagyjuk. A vaníliás ízűt egy csomag vaníliás cukorral, a csokoládésat még egy evőkanál kakaóval erősítjük.

Alulra egy sárga tésztalapot fektetünk, ezt a csokoládékrémmel kenjük meg, erre a barna lap kerül, amit a vaníliással vonunk be, majd a tetejére a másik sárga színű tésztalap kerül.

Végül két evőkanál kakaóból két evőkanál cukorral meg egy kevés vízzel sűrű mártást főzünk, és a tűzről levéve két deka vajjal kikeverjük, majd a tésztát ezzel a mázzal bevonjuk. Csak másnap szeleteljük hosszúkás darabokra.

Göngyölt gombóc

Hozzávalók 2 személyre: 20-20 dkg darált sertés- és marhahús, 1 tojás, szalonna (sliced bacon), fokhagyma, só, őrölt bors, őrölt köménymag, pirospaprika, olaj

Elkészítése:

20 dkg sertés- és 20 dkg marhahúst kétszer átdarálunk. Eldolgozzuk 1 tojással, ízesítjük sóval, törött borssal, pirospaprikával és fokhagymával, finomra vágott köménymaggal. A masszából kis gombócokat formálunk és papírvékonyra vágott szalonnaszeletekbe göngyöljük. Fogpiszkálóval átszúrjuk, hogy a szalonna ne essen le. Bő, forró olajban 2 percig sütjük. Lecsepegtetve azonnal tálaljuk.

Párolt káposzta illik mellé.

Paradicsomlé

Hozzávalók: paradicsom, tartósítószer

Elkészítése:

Szép nagy, érett paradicsom héját lehúzzuk, és a húsát cikkekre vágva teljesen szétfőzzük. Utána áttörjük, újra felforraljuk, egy kevés tartósítószert belekeverve üvegekbe töltjük. Azonnal lekötjük, és szárazgőzbe rakjuk.

Rakott padlizsán

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg padlizsán, sajt, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, só, olaj

Elkészítése:

Egy kiló padlizsánt vásárolunk, megmossuk, ujjnyi vastagon felszeleteljük, megsózzuk, és egy fél óráig állni hagyjuk.

Utána a nedvességet leitatva róla, teflonserpenyőben, olajban a szeleteket szép pirosra sütjük. Tűzálló tálba fektetjük, és a sorokat mindig egy kevés reszelt sajttal meghintjük. Ha a tál megtelt, két deci tejföl meg egy tojássárga keverékével bevonjuk, és a forró sütőbe tolva szép pirosra sütjük.

Bernát szendvics

Hozzávalók: debreceni, tojás, tejföl, vöröshagyma, mustár, só

Elkészítése:

Húsdarálón személyenként 15 dkg debrecenit 1 főtt tojással együtt átdarálunk. Elkeverjük 2 evőkanál tejföllel, kevés mustárral, sóval, csipetnyi reszelt vöröshagymával.

Pirítós kenyérre kenve, zöldpaprikával, paradicsommal, retekkel tálaljuk.

Firenzei sárgarépa

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mirelit sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, cukor, 1,5 ek. olaj

Elkészítése:

A hagymát apró kockákra vágjuk, és az olajban megpirítjuk. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát és az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd beletesszük a mirelit sárgarépakockát. Ízlés szerint megfűszerezzük, pár percig pirítjuk, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel, és puhára pároljuk.

Tükörtojással kínáljuk.

süti beállítások módosítása