ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Sajtos padlizsán

2011. március 20. - Dyna 122

Hozzávalók: padlizsán, sajt, tejföl, só, vaj

Elkészítése:

A hámozott padlizsánt karikákra vágjuk és sós vízben félig puhára főzzük. Kivajazott tűzálló tálba szedjük és reszelt sajttal elkevert tejföllel leöntjük. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Tálaláskor sózzuk.

Bahamai banános sonka

Hozzávalók: sonka, banán, citrom, vaj, kenyér

Elkészítése:

Kivajazott edény aljára tegyük a sonkaszeleteket és erre a karikára vágott banánokat. Csepegtessünk rá citromlevet, morzsoljunk rá vajat és előmelegített sütőben kb. 10 percig süssük.

Tálaláskor csúsztassuk pirítós kenyérre.

Jezsuitatorta

Hozzávalók: a tésztához: 10 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 28 dkg darált dió, 4 ek. zsemlemorzsa; a krémhez: 10 tojássárgája, 20 dkg cukor, 2 dl tej, 3 ek. liszt, 6 dkg étcsokoládé, 25 dkg margarin, 2 tasak vaníliás cukor

Elkészítése:

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Kanalanként hozzáadunk 10 evőkanál cukrot, majd belekeverjük a darált diót, és a zsemlemorzsát. Megsütjük, és négy lapra vágjuk.

A krémhez a tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a lisztet és a csokoládét. Sűrű krémet főzünk belőle, és amikor kihűlt, belekeverjük a margarint.

A piskótalapok tetejét megkenjük, egymásra rakjuk, és kívülről is bevonjuk a krémmel.

Titok szelet

Hozzávalók: sertéshús, gyulai kolbász, csemege uborka, liszt, tojás, só, őrölt bors, olaj

Elkészítése:

A sertéshússzeleteket jó1 kiverjük, sózzuk és borsozzuk. Gyulai kolbászt és csemege uborkát karikákra vágunk. Az e1őkészített húsok egyik felére tesszük őket, és a hús másik felét ráhajtjuk. Hústűvel összefogjuk és a párizsi szelethez hasonlóan bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük.

Köményes burgonyával tálaljuk.

Karottás csirkemell

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg csirkemell, 1 kg karotta, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl tejföl, 1 db húsleveskocka, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 3 dkg vaj, 1-1 késhegynyi kakukkfű és babérlevélpor, petrezselyemzöld, só

Elkészítése:

Lebőrözünk, kicsontozunk 1,20 kilónyi csirkemellet (a bőr meg a csont a levesbe kerülhet), és a húsát akkora kockákra vágjuk, mintha pörköltet készítenénk.

Két evőkanál olajon és három deka vajon fedő alatt, kis lángon megpirítunk két nagy fej, kockákra vágott vöröshagymát és a húsdarabokat belerakva, fehéredésig sütjük. Ekkor beleforgatunk egy kiló megtisztított, kétcentis darabokra vágott sárgarépát (a kicsi, karcsú répa jó hozzá), és együtt 2-3 percig pirítjuk. Leöntjük egy deci száraz fehérborral és egy húsleveskockával 1-1 késhegynyi kakukkfűvel meg babérlevélporral ízesítjük. Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk, végül rövid lére sütjük.

Egy deci tejföllel gazdagítjuk, de ezzel már nem forraljuk fel, csak átmelegítjük. Közvetlenül tálalás előtt megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk, és a tetejére egy csokor nagyon finomra vágott petrezselymet szórunk.

Ajánlatos petrezselymes rizst vagy apró vajas galuskát kínálni hozzá.

Kijevi csirkemell

Hozzávalók: csirkemell (filé), vaj, só őrölt bors, mustár, metélőhagyma, petrezselyemzöld, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

A csontjáról lefejtett és bőrétől elválasztott csirkemellet jól kiverjük, sózzuk.

A vajat sóval, törött borssal, mustárral, finomra vágott metélőhagymával, finomra vágott petrezselyemmel elkeverjük és a hús belső oldalát megkenjük. A húst összehajtjuk és a szokásos módon bundázzuk. Bő, forró zsiradékban hirtelen kisütjük.

Burgonyapürével tálaljuk.

Fehércsokoládé torta eperrel

Hozzávalók 12-16 szelethez: 4 tojás, 15 dkg cukor, 1 csipet só, 6 dkg liszt, 6 dkg étkezési keményítő, 1/2 tk. sütőpor, 35 dkg fehércsokoládé, 50 dkg habtejszín, 50 dkg eper, sütőpapír

Elkészítése:

A piskótához válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét 4 ek. hideg vízzel verjük habbá. A cukrot és sót hintsük bele és verjük tovább amíg fényes nem lesz a hab. Habarjuk bele a tojássárgáját, lisztet, keményítőt és sütőport, majd a tésztát öntsük egy sütőpapírral kibélelt csatos formába. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig süssük. A piskótát kihűlés után vegyük ki a formából, és vágjuk két lappá.

30 dkg fehércsokoládét vágjunk apró darabokra. Melegítsük fel a tejszínt és olvasszuk meg benne a csokoládét, majd legalább 4 óráig hagyjuk hűlni.

A maradék fehércsokiból a burgonyahámozóval vágjunk forgácsokat. Az epret mossuk meg, 12 szép szemet tegyünk félre, a maradékot pedig vágjuk szeletekre.

A fehércsokis tejszínt verjük fel krémesre, kenjünk rá belőle az alsó tortalapra és tegyünk rá néhány eperszeletet, helyezzük rá a másik piskótaszeletet és a piskótákat fedjük be csokis tejszínnel.

A maradék tejszínt verjük fel, tegyük egy habnyomó tasakba és díszítsük fel a tortát a habbal, a maradék eperszemekkel és a csokoládé forgácsokkal. Tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.

süti beállítások módosítása