ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Rakott répa burgonyával

2011. április 10. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kg sertéslapocka, 1 kg fehérrépa, 40 dkg póréhagyma, 50 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg szalonna, 2 ek. olaj, só, bors, majoranna, 1/2 l víz, 1 kk. húslevespor vagy leveskocka, 1 cs. petrezselyem

Elkészítése:

A répát, a burgonyát és a póréhagymát meghámozzuk, megmossuk és feldaraboljuk. A húst és a hagymát apróra, a szalonnát csíkokra vágjuk.

Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a szalonnát és üvegesre pároljuk. Majd a húsdarabokat megsütjük benne, utána tesszük bele a hagymát és tovább pároljuk. Fűszerezzük, forró vizet öntünk rá és belekeverjük a levesport. Fedő alatt 50 percig főzzük. Tíz percnyi főzés után rétegesen rátesszük a nyers répát, majd a burgonyát és a póréhagymát. Az egyes rétegeket sózzuk, borsozzuk és majorannával ízesítjük. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

 

Pizzatészta házilag

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 csipet cukor, 3,5 dl langyos víz, 1 mk. só

Elkészítése:

Morzsoljuk apróra az élesztőt, szórjuk meg a cukorral. Keverjük el öt evőkanál langyos vízzel és három evőkanál liszttel. Konyharuhával letakarva kelesszük meleg huzatmentes helyen fél-egy órán át.

A maradék lisztet szitáljuk gyúródeszkára, a közepébe nyomott mélyedésbe öntsük bele az élesztőt és a sót. A liszttel apránként dolgozzuk össze, közben a maradék langyos vizet hozzáöntve – a víz mennyisége a liszt fajtájától függ –, az egészet keverjük sűrű masszává. Gyúrjuk legalább 15 percig, míg a tészta elasztikus és egyenletes lesz. Lefedve ismét kelesszük egy-két órán át.

A pizzatésztát ismét gyúrjuk át, és az előírás szerint használjuk fel.

 

Sonkás melegszendvics

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg gépsonka, 1 db zsúrkenyér (lehet barna kenyér is), 5 dkg margarin, sajt

Elkészítése:

A margarinnal megkent kenyérszeletekre egy-egy szelet gépsonkát teszünk, meghintjük kevés reszelt sajttal, és előmelegített sütőben megsütjük.

 

Káposztával töltött paprika (2)

Hozzávalók: káposzta, paprika, vasfű, csombor (borsfű), meggyfalevél, kapor, torma, majoranna, mustármag, ecet, cukor, só

Elkészítése:

Fehér káposztát kitorzsázunk, legyaluljuk, és besózva egy napig állni hagyjuk.

Másnap kifacsarjuk, és húsos, kicsumázott zöldpaprikákba tömködjük. A paprikákat nyílásával felfelé üvegekbe állítjuk, az üvegek aljára és tetejére néhány szál vasfüvet, csombort, meggyfalevelet, kaprot, tisztított és felszeletelt tormát rakunk. Csipetnyi majorannával, kiskanálnyi mustármaggal ízesítjük, és enyhén ecetes-sós-cukros felforralt, kihűtött lével leöntjük.

 

Húsleves raviolival

Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg leveshús, 1 cs. leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, só, 2 ek. finomra aprított petrezselyemzöld vagy tárkonylevél; a levesbetéthez: 20 dkg hússal töltött ravioli, sajt

Elkészítése:

Mossuk meg a húst, tisztítsuk meg a leveszöldséget. Tegyük valamennyit 1,5-2 liter hideg vízbe, és lefedve, kis lángon főzzük 1-1,5 órán keresztül.

A levest szűrjük le, a húst és a zöldségeket tegyük félre. A levet forraljuk fel, szórjuk meg a petrezselyem- vagy a tárkonylevéllel.

A raviolit külön edényben az előírás szerint főzzük ki, majd a levessel együtt tálaljuk. Tetejére kevés reszelt sajtot is szórhatunk.

 

Kaviáros-kapros burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 4 db kb. 20 dkg-os burgonya, 20 dkg sajtkrém, 8 dkg kaviár, vaj, friss kapor, só, őrölt bors

Elkészítése:

A burgonyát folyó víz alatt alaposan megtisztítjuk, megtöröljük, majd minden darabnak egyesével megkenjük a héját olvasztott vajjal. Aztán alufólia négyzetekbe csomagoljuk, a széleit jól lezárjuk, majd előmelegített sütőben magas hőfokon 40 percig sütjük.

A krémsajtot kikeverjük és sóval ízesítjük. Amikor elkészült a burgonya, kibontjuk az alufóliából, megszurkáljuk, a tetejét bevágjuk. A kis lyukba teszünk egy keveset a sajtból és a kaviárból.

Tálalás előtt kevéske borsot és apróra vágott kaprot szórunk az étel tetejére.

 

süti beállítások módosítása