ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Paradicsom-avokádó leves

2011. május 22. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1 érett paradicsom meghámozva, 2 nagy avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1/2 dl friss citromlé, 1 liter paradicsomlé, 3 dl natúr joghurt, só, bors, a tálaláshoz apróra vágott snidling

Elkészítése:

Darabold fel a paradicsomot, az avokádóhúst, a hagymát és a zöldpaprikát, és turmixold simára a citromlével. Keverd el a paradicsomlével, majd 2 dl joghurttal. Sózd meg, tedd hűtőbe minimum 2 órára.

Tálaláskor pöttyözz rá joghurtot, szórd meg snidlinggel, majd őrölj rá egy egész kevés borsot.

Majorannás párizsi

Hozzávalók: párizsi, tejföl, erőleveskocka, majoranna, só, vaj

Elkészítése:

A bőrétől megtisztított és kb. 2 cm vastagra vágott párizsi szeleteket kevés vajon megfuttatjuk. Tűzálló tálba helyezzük és erőleves kockából készült kevés levest öntünk alá. Majorannával meghintjük, sózzuk. Az edényt alufóliával befedjük és előmelegített sütőben pár percig pároljuk.

Tálalás előtt a levét tejföllel átforraljuk. Burgonyaropogóst adunk mellé.

Krumplis "tortilla"

Hozzávalók 4 személyre: 6 nagy vagy 4 közepes burgonya kis kockákra vágva, 8 db tojás, 2 közepes fej vöröshagyma, só, őrölt bors, olaj

Elkészítése:

A krumplit süsd meg olajon, amíg épp hogy lepirul.

Vágd a hagymát apróra, dinszteld meg olajon, majd dobd rá a krumplit.

Verd fel a tojásokat, sózd, borsozd, és öntsd a krumplira. Ha úgy érzed, a lepény alja már átsült, és a teteje is kezd szilárdulni,tégy egy fedőt a serpenyő tetejére, fordítsd fel a serpenyőt, hogy a lepény a fedőre essen, majd vedd le a fedőt, és óvatosan csúsztasd vissza a lepényt a sütőedénybe. Süsd át ezt a felét is. Szeletelve tálald.

Variációk: szórhatsz bele gombát, apróra vágott zöldségeket, reszelhetsz bele sajtot stb.

Ajo blanco (andalúz fokhagymaleves)

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg szikkadt bagett, 4 ek. borecet, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg blansírozott mandula, 2,5 dl olívaolaj, 6 dl víz, só, a tálaláshoz félbevágott szőlőszemek

Elkészítése:

A bagettszeleteket vágd kockákra, locsold meg az 1 dl vízzel elkevert ecettel. Hagyd fél órát állni, majd add hozzá a pépesített fokhagymát, a mandulát, 1 dl olívaolajat és még 1 dl vizet, majd sózd meg. Lefedve tedd hűtőbe, néhány óra múlva turmixold össze, és lassan csurgatva jól keverd bele a maradék 1,5 dl olajat. Hígítsd 4-5 dl vízzel, hűtsd be további 2 órára.

Tálaláskor cseppents rá egy kevés olívaolajat, tegyél mellé (vagy keverj bele) szőlőszemeket. (Almával, mazsolával és sárgadinnyével is nagyon finom.)

Ardenni szendvics

Hozzávalók: kenyér, sonka, trappista sajt, paradicsom, vaj

Elkészítése:

A kenyérszeleteket egyenletesen megkenjük vajjal. Befedjük egy szelet sonkával, erre ráhelyezünk egy paradicsomkarikát és egy szelet trappista sajtot. Néhány percig forró sütőben vagy grillsütőben sütjük.

Áfonyalekváros-túrós palacsinta

Hozzávalók 8 db-hoz: 8 db palacsinta (lásd az alapreceptet, 20 dkg áfonyalekvár, 10 dkg félzsíros tehéntúró, 25 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor

Elkészítése:

Készítsd el a palacsintát.

Az áfonyalekvárt keverd ki a túróval. A palacsintákat kend meg a krémmel, tekerd fel és éles késsel, kissé ferdén, vágd egyforma nagyságú szeletekre. A tekercseket forgasd meg szitált zsemlemorzsában, és hirtelen süsd meg forró vajban. Porcukorral meghintve melegen tálald.

Meleg almaleves

Hozzávalók: alma, tojássárgája, citromhéj, szegfűszeg, só, cukor, mazsola

Elkészítése:

A tisztított és gerezdekre vágott almát hideg vízben feltesszük főni. Citromhéjjal, szegfűszeggel fűszerezzük. Mikor megpuhult, akkor áttörjük, saját levével felengedjük.
Sóval, cukorral, mazsolával ízesítjük, tojássárgájával habosra keverjük.

Melegen, nyers almakockákkal tálaljuk.

Túrós zöldbab

A tisztított és kis hasábokra vágott zöldbabot sós vízben félig puhára főzzük. Ezután a zöldbabot a pörkölthöz hasonlóan elkészítjük. Levétől félig lecsurgatjuk, és tűzálló edénybe töltjük. Áttört tehéntúróval befedjük, 1 dl tejföllel megkenjük, és kb. 25 percig előmelegített sütőben sütjük.

süti beállítások módosítása