ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Málnás csokitorta light

2011. június 12. - Dyna 122

Hozzávalók 8 személyre: 10 dkg málna, 6 dkg málnás étcsoki, 6 dkg finomliszt, 6 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 kk. sütőpor, 2 ek. kakaópor, 10 dkg nádcukor, 1 kis pohár natúr joghurt (125 g), 1 tojás, 1 tojásfehérje, 4 dkg vaj, 1 dl szénsavmentes ásványvíz, csipet só

Elkészítése:

A kétféle lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a sütőport, a kakaóport és a csipet sót is, majd vízgőz felett megolvasztjuk a darabokra tört étcsokit, a vízzel és a cukorral elvegyítve. A gőzről levéve hozzákeverjük a vajat, majd mehet bele a joghurt is. Ezután robotgéppel beledogozzuk a tojásokat.  A lisztes egyveleget kisebb adagokban hozzáforgatjuk a tojásos-csokis masszához, végül belekeverjük a málnaszemeket is. A kivajazott-lisztezett, kb. 28 centi átmérőjű tortaformába simítjuk a masszát, majd légkeverésen 175 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Forgácsfánk (csörögefánk)

1352068062.jpgHozzávalók: 35 dkg liszt, 5 tojássárgája, 1 kk. cukor,  kevés tejföl, csipet só, a sütéshez olaj

Elkészítése:

A lisztet a tojássárgájával, a cukorral, csipet sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy levestészta keménységű legyen. 22 apró gombócot formázzunk belőle, mindegyikből vékony lapocskát nyújtsunk, és derelyemetszővel párhuzamosan vagdossuk be azokat. A vágásokon áthúzzuk az ellentétes sarkokat, majd bő forró olajban hirtelen tűzön aranyszínűre sütjük a fánkot.

Még forrón porcukorral hintjük, úgy tálaljuk. Baracklekvárt is kínálhatunk mellé.

Égetett tészta alaprecept

39413_eckler-250-d000326C8a180b560fa95.jpg(képviselőfánkhoz, Eckler fánkhoz, tortalap készítéséhez)

Hozzávalók: 150 ml víz, 30 g Rama, 1 csipet só, 100 g búzaliszt, 25 g étkezési keményítő, 4 közepes tojás

Előkészítés:

A sütőt előmelegítjük.

Elkészítése:

A Ramát a vízzel és a sóval egy főzőedényben felolvasztjuk. A lisztet és az étkezési keményítőt egy adagban hozzákeverjük, és alacsony tűzőn addig keverjük, míg a tészta egy gombóccá összeáll, és elválik az edény falától (kb. 1-2 perc). Majd a tűzről levéve 4 tojást egyenként (ettől lesz majd üreges a tészta belseje) a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán a tésztához keverjük. Akkor jó, ha nehezen cseppen le a habverőről. Hagyjuk kihűlni. A tésztát nyomózsákba töltjük. A sütőpapírra kisebb halmokat nyomunk, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük. A tepsit egy kicsit meglocsoljuk vízzel, hogy legyen elég gőz.

Alsó- és felsősütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 40-45 perc



Tortalapnak:

A kapcsos sütőformát (kb. 26 cm átmérőjű) kivajazzuk, az alját sütőpapírral béleljük. A tésztát 3 részre osztjuk, elsimítjuk a sütőforma alján, a sütő középső részébe toljuk, és megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 200 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4-5. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc

A megsült tésztalapot azonnal sütőrácsra helyezzük, majd hagyjuk kihűlni.

Kacsamell málnás vörösbormártásban

Hozzávalók 6 személyre: 4 db fél kacsmell, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. balzsamecet, 2 ek. barnacukor, 1 dl vörösbor, 2 dl málna (fagyasztott), 3 ek. vaj, só, bors, olívaolaj

Elkészítése:

A kacsamellről eltávolítjuk a csontot és a bőrt, csak a színhúst használjuk fel. A húst besózzuk és borsozzuk. Egy nagy serpenyőben olívaolajon a hús vastagságától függően 4-6 percig sütjük az egyik oldalát. A sütési időt variálhatjuk annak megfelelően, hogy ki mennyire szereti átsütve, de vigyázzunk, mert ha túlsütjük, kemény lesz a kacsahús.

Amikor az egyik oldala elkészült, akkor megfordítjuk a húst, egyidejűleg 2 gerezd apróra vágott fokhagymát teszünk a serpenyőbe, majd meglocsoljuk balzsamecettel és hozzáadjuk a barnacukrot. Fakanállal jól elkeverjük. 2-3 perc múlva hozzáadjuk a vörösbort és a málnát is. Pár percig kevergetjük, főzzük, hogy az ízek összeérjenek.

A kacsamellet tálba szedjük és a mártásba vajat teszünk. Ekkor elzárjuk a tüzet, szépen elkeverjük a vajat. Sózzuk, borsozzuk.

A húst szeleteljük és tálaláskor a mártást rálocsoljuk.

Málnahab

1352060627.jpgHozzávalók 12 főre: 40 dkg málna, 40 dkg kristálycukor, 5 tojásfehérje; a díszítéshez: 10 dkg málna

Elkészítése:

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, egészen addig, míg a kristálycukor szemcséi feloldódnak a habban. Ezután több kisebb adagban hozzáadjuk a megmosott-szárított málnaszemeket, jól összedolgozzuk a gyümölccsel, majd jól lehűtve tálaljuk. Közvetlenül tálalás előtt érdemes még egyszer átdolgozni robotgéppel.

A habot egészben hagyott málnaszemekkel díszítjük.

Zöldséges tésztaleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 ek. földimogyoró-olaj (vagy olívaolaj), 1 vöröshagyma (szeletelve), 2 fokhagymagerezd apróra vágva, 1 sárgarépa gyufaszálnyi csíkokra vágva, 1 cukkini gyufaszálnyi csíkokra vágva, 10 dkg brokkoli kis rózsákra szedve, 1 l zöldségleves alaplé, 4 dl kókusztej, 3-4 ek. thai szójaszósz, 2 ek. thai piros currykrém, 5 dkg rizsmetélt, 10 dkg szójacsíra, 4 ek. friss korianderzöld apróra vágva

Elkészítése:

Wokban vagy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vöröshagymát meg a fokhagymát kevergetve 2-3 percig pirítjuk benne. Hozzáadjuk a sárgarépát, a cukkinit, a brokkolit, és keverve további 3-4 percig sütjük, amíg kissé megpuhulnak.

Hozzáöntjük a zöldségalaplét és a kókusztejet, felforraljuk. Belekeverjük a szójaszószt, a currykrémet, végül a tésztát is, és 2-3 percig főzzük, amíg a tészta megduzzad. Belekeverjük a csírát és a koriandert. Azonnal tálaljuk.

Szalagos fánk

1352059068.jpgHozzávalók kb. 25 db-hoz: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 pohár rum, csipetnyi só, 1/2 l tej, 1 l olaj

Elkészítése:

3 dl langyos tejet az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel elkeverünk, és félsűrű kovászt készítünk. A maradék porcukorral elkeverjük a tojássárgákat és az érett kovászhoz adjuk. A langyos vajat, a lisztet szintén hozzáadjuk annyi langyos tejjel, hogy lágy, finom tésztát kapjunk. A sót se felejtsük el! Fakanállal aztán 20 percig verjük a masszát, esetleg géppel jól megdagaszthatjuk. A tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk, majd langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük.

Ezek után a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizes pohárral kiszaggatjuk, és a lisztes deszkán hagyva még egy fél órát kelesztjük. Nem szabad, hogy túlkeljen, mert nem lesz szalagos a fánk. Középforró, bő olajban kisütjük. Félidőben meg kell fordítani, ettől lesz szalagos, vagyis halvány karika az oldalán.

süti beállítások módosítása