ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Rakott zöldbab Gábris módra

2011. február 06. - Dyna 122

Hozzávalók: zöldbab, füstölt kolbász, tejföl, trappista sajt, só, vegeta, vaj

Elkészítése:

A darabolt zöldbabot sós, vegetás vízben megfőzzük és leszűrjük. Karikára vágott kolbászt adunk hozzá, és kivajazott tűzálló tálba tesszük.

1 pohár tejfölben 5-6 dkg reszelt trappista sajtot elkeverünk, majd a zöldbab tetejére öntjük. Sütőben szép pirosra sütjük.

Sonkás burgonyafelfújt

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 20 dkg főtt füstölt tarja, 4 db tojás, 12,5 dkg margarin, 2 ek. liszt, 3 dl tej, só, őrölt bors

Elkészítése:

Felolvasztjuk a margarin felét, átforgatjuk rajta a karikákra vágott burgonyát, és megsózva nagyon kevés vízzel puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.

A maradék margarinból a liszttel meg a tejjel kemény besamelt főzünk, és ha kihűlt, összekeverjük a tojások sárgájával meg a habbá vert fehérjével. Végül óvatosan belekeverjük a darált füstölt húst, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Kizsírozunk egy kerek, mély tűzálló tálat, beleöntjük a sonkás keverék egyharmadát, erre terítjük a párolt, langyosra hűtött burgonya felét. Befedjük a sonkapép második harmadával, erre rakjuk a maradék burgonyát, és az egészet bevonjuk a maradék sonkapéppel. A tepsibe vizet öntünk, forró sütőbe tesszük, ha langyos, beleállítjuk a tűzálló tálat úgy, hogy kétharmadáig ellepje a víz, és 5 percig erős, majd 45 percig közepes tűznél gőzben sütjük.

Szárnyasaprólék leves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg szárnyas aprólék, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg friss zöldborsó vagy 4 dkg konzerv zöldborsó, 3 dkg gomba, 2 dkg só, 1 g törött bors, fél csomag petrezselyemzöld, 5 dkg zsír, 2 adag velős gombóc, 6 dkg liszt

Elkészítése:

A megtisztított és megmosott aprólékot összevágjuk. A zöldséget, gombát megtisztítjuk, kockára vágjuk és a megtisztított zöldborsóval, törött borssal ízesített 1,5 liter sós vízben puhára főzzük. Zsírból, lisztből világos rántást készítünk, finomra vágott petrezselymet teszünk bele, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük, felforraljuk és a velős gombócot belefőzzük.

Bukaresti kacsa

Hozzávalók: kacsa, vörösbor, vöröshagyma, uborka, só, őrölt kömény, majoranna, zsír

Elkészítése:

A megtisztított kacsát négy részre vágjuk. Bedörzsöljük sóval, köménymaggal és majorannával. Kevés zsiradékon átsütjük, időnként kevés vörösbort öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Mikor a kacsa félig megpuhult, hozzáadjuk a karikákra vágott vöröshagymát és uborkát. Együtt puhára pároljuk.

Párolt káposztával tálaljuk.

Bagolyszem

Hozzávalók: a tésztához: 6 db tojás, 20 dkg porcukor, 4 dkg kakaópor, 1 kk. szódabikarbóna; a krémhez: 3 púpozott ek. liszt, 3 dl tej, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 ek. kakaópor; a közepébe: 1-2 db banán

Elkészítése:

A tésztához a tojássárgákat a cukorral, a kakaóval és a szódabikarbónával összekeverjük, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és közepes lángon 15 percig sütjük. A tészta vékony legyen.

A krémhez a tejet a liszttel felfőzzük, és kihűtjük. A margarint a porcukorral kikeverjük, majd a kihűlt krémhez vegyítjük. A krémet két részre osztjuk, az egyik felébe a vaníliás cukrot, a másik félébe a kakaót keverjük.

A tésztalapot először megkenjük a fehér krémmel, majd arra rákenjük a barna krémet. A szélére banánt teszünk, és feltekerjük a tésztalapot, így szeleteléskor a közepén
a banán lesz a "bagolyszem".

Sajtleves

Hozzávalók 4 személyre: 4 dl tej, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, só, őrölt bors, vaj, liszt

Elkészítése:

Vajjal világos rántást készítünk, majd felengedjük 8 deci vízzel és 4 deci tejjel. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és jól kiforraljuk.

Közben 2 deci tejfölt 1 tojássárgájával elkeverünk. A tányérok aljára tesszük a tojásos tejfölt és személyenként 5 deka reszelt sajtot. Állandó keverés mellett erre szűrjük a forró levest.

Levesbetétként pirított zsemlekockát adunk.

Mandulabomba

Hozzávalók: 23 db babapiskóta, 14 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 9 ek. tejszín, 12 dkg őrölt mandula, 1-2 ek. rum, tej, cukor, tejszínhab

Elkészítése:

14 deka vajat habosra keverünk majd hozzáadunk 14 deka porcukrot, egy csomag vaníliás cukrot, egyenként 4 tojássárgáját, 9 evőkanálnyi tejszínt (nem habot!), és 12 deka őrölt mandulát. Nagyon alaposan kikeverjük, és 1-2 evőkanálnyi rummal ízesítjük. 23 darab babapiskótát egyenként, könnyedén megmártunk cukros tejben és a krémmel rétegezve  lerakjuk, úgy, hogy alulra és felülre is krém kerüljön. Legalább fél napra hűtőbe tesszük, és felvert, édes tejszínnel díszítjük.

süti beállítások módosítása