Hozzávalók: fejes saláta, natúr joghurt, kapor
Elkészítése:
A jól megmosott fejes salátát szélesebb metéltre tépkedjük. Finomra vágott kaporral ízesített joghurttal leöntjük és jól lehűtve tálaljuk.
Hozzávalók: fejes saláta, natúr joghurt, kapor
Elkészítése:
A jól megmosott fejes salátát szélesebb metéltre tépkedjük. Finomra vágott kaporral ízesített joghurttal leöntjük és jól lehűtve tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg tisztított apró hal, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 3 dkg vöröshagyma, 2 dkg só, 1 g egész bors, 1 db babérlevél, 1/4 citrom, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája
Elkészítése:
A tisztára mosott apró halat a hagymával, vegyes zöldséggel feltesszük főzni, sóval, borssal, babérlevéllel és citrommal fűszerezzük. Jó puhára főzzük, majd leszűrjük. A csontokról a halhúst leszedjük, finom szitán áttörjük.
A levest vajból és lisztből készített világos, nem megpirított rántással berántjuk, hozzáadjuk az áttört halhúst, simára keverjük benne és jól kiforraljuk. Utána ízesítjük és tálalás előtt habverővel folyton keverve beletesszük a tejszínnel elkevert tojássárgáját.
Vajban pirított zsemlekockával (croutonnal) tálaljuk.
Hozzávalók kb. 3/4 literhez: 35 dkg gomba, 10 dkg koktélparadicsom, 6 cső piros húsú chilipaprika, 2 ág rozmaring, 4 gerezd fokhagyma, 75 g fekete olajbogyó, 1 ek. fehérbors, 2 babérlevél, 4 ek. balzsamecet, 1,5 dl fehérborecet, 2 dl fehérbor, só, cukor
Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk és négybe vágjuk. Szűrőkanállal forrásban lévő vízbe mártva 1 percig blansírozzuk. A koktélparadicsomot megmossuk, a chilipaprikát félbevágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk. A rozmaringot megmossuk és jól lerázva megszárítjuk, s a babérlevéllel együtt egy nagy üvegbe tesszük.
1 dl vízből az ecettel és a borral páclét készítünk. Sóval, borssal alaposan megfűszerezzük. Ráöntjük a zöldségekre és legalább 1 napig érleljük.
Kb. 2 hétig tartható el.
Hozzávalók: burgonya, lángolt kolbász, vöröshagyma, zsír, pirospaprika, só, köménymag
Elkészítése:
Személyenként 1 fej nagyobb vöröshagymát durvára vágunk, és egy tűzálló edény aljára szórjuk. Erre rétegezzük a karikára vágott, hámozott nyers burgonyát, valamint a szeletelt lángolt kolbászt. Két-három evőkanál sertészsírt teszünk a tetejére és leöntjük három dl vízzel elkevert 1 evőkanálnyi pirospaprikával. Sózzuk, köménymaggal meghintjük és forró sütőben megsütjük.
Hozzávalók: 7 dkg búzadara, 3 ek. tej, 25 dkg porcukor, 6 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg darált keksz, 3 kk. keserűmandula-aroma, meggybefőtt vagy rumos meggy, kakaópor vagy csokis tortadara
Elkészítése:
Hét deka búzadarát három evőkanál tejjel leforrázunk és öt percig állni hagyjuk. Ezután 25 deka porcukorral, hat deka vajjal vagy margarinnal, tíz deka finomra tört, illetve darált olcsó háztartási keksszel, meg három kiskanál keserűmandula-aromával összedolgozzuk. A két tenyerünk között gömbölygetve kis golyókat formázunk belőle, mindegyiket 1-1 kimagozott, alaposan lecsepegtetett meggybefőttszemmel vagy rumos meggyel töltve. A golyókat kakaóporban vagy csokoládés tortadarában megforgatjuk, és tálra egymás mellé téve hűtőbe tesszük. Csak másnap kínáljuk, de akár egy hétig frissen eláll.
Hozzávalók: darált marhahús, zsemle, tojás, vörösbor, vöröshagyma, fokhagyma, zellerlevél, paradicsompüré, pirospaprika, só, őrölt bors, rozmaring, bazsalikom, cukor, olaj
Elkészítése:
A darált marhahúst jól eldolgozzuk vízben áztatott, majd jól kinyomkodott zsemlével, sóval, törött borssal, reszelt vöröshagymával, pirospaprikával és 1 egész tojással.
Ezután olajon finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és hozzáadjuk a paradicsompürét. Felengedjük vizezett vörösborral. Rozmaringgal, bazsalikommal, 1 evőkanál kristálycukorral, zellerlevéllel, 1 gerezd szétzúzott fokhagymával ízesítjük, és beletesszük a húsgombócokat. Kb. 1 órai forralással puhára főzzük.
Tört burgonyával tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes nagyságú burgonya, 20 dkg edami sajt, 1 alma, csemege uborka, tartármártás, citrom, só, cukor
Elkészítése:
Négy darab közepes méretű, héjában főtt burgonyát megtisztítunk, kis kockákra szeleteljük. Ugyancsak kockázzuk a húsz deka edami sajtot, 1 db hámozott almát, csemege uborkát. Tálba helyezzük az előkészített nyersanyagokat, tartármártással, citrommal, sóval összekeverjük. Egyéni ízlés szerint cukrot is adhatunk hozzá. Tálalásig hűtőszekrényben pihentetjük.