ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Lengyel uborkás párolt hús

2011. március 06. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg sertéscomb, 1 közepes sárgarépa, 1 hagyma, 10-15 dkg ecetes (csemege) uborka, 2-3 ek. olaj, 1-1 mk. szárított kakukkfű, bors, ízlés szerint só, 1 dl tejföl, 1,5-2 dl marhahúsleves (leveskockából), 1 tk. liszt, 1 babérlevél

Elkészítése:

A húst előbb ujjnyi vastag szeletekre, majd ugyanolyan vastag csíkokra vágjuk és forró olajban minden oldalán hirtelen megpirítjuk. Hozzáadjuk az egészen finomra vágott hagymát, a megtisztított és karikára vágott sárgarépát, felöntjük a húslevessel, kakukkfűvel, babérlevéllel, borssal, sóval fűszerezzük, és lassú tűzön, fedő alatt, puhára pároljuk. Mielőtt teljesen puha lenne, beletesszük a csíkokra vágott uborkát, majd a liszttel elkevert tejfellel besűrítjük.

Főtt krumplival kínáljuk: Kisebb krumplikat meghámozunk, és sós vízben, egészben megfőzve tálaljuk.

Csupacsokoládé-torta

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg finomliszt, 10 dkg cukrozatlan kakaópor, 1 kk. sütőpor, 30 dkg kristálycukor, 4 tojás, csipetnyi só, 1,5 dl olaj, 1,25 dl hideg víz; a forma kikenéséhez: vaj, finomliszt; a sziruphoz: 1,25 dl víz, 8 dkg kristálycukor; a töltelékhez: 40 dkg étcsokoládé (tejcsokoládé is lehet), 5 dl tejszín, 1 cs. vaníliás cukor; a bevonáshoz: 15 dkg étcsokoládé, 3-4 dkg vaj

Elkészítése:

A tésztához a lisztet a kakaóporral, a sütőporral és 20 deka cukorral összeforgatjuk. A tojások sárgáját a sóval, az olajjal meg a vízzel jól kikeverjük, és az előzőekhez adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beleszórjuk. A kakaós masszába forgatjuk, majd egy kivajazott, belisztezett 25-26 cm átmérőjű tortaformába simítjuk úgy, hogy a tésztát a közepéről a széle felé kicsit "felhúzzuk". Erre azért van szükség, mert különben nagyon felpúposodik. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C) kb. 45 percig sütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.

A sziruphoz valókat fölforraljuk, hűlni hagyjuk.

A töltelékhez az étcsokoládét lábasba tördeljük, a tejszínt ráöntjük. A vaníliás cukorral ízesítjük, és kevergetve addig melegítjük, míg a csokoládé fölolvad benne. Ezután lefödve hűlni hagyjuk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap krémesre, habosra keverjük, 4-5 evőkanálnyit félreteszünk belőle, a többivel a tésztát fogjuk majd megtölteni.

A tésztát lapjában három egyenlő részre vágjuk. Az alsót a szirup harmadával meglocsoljuk, és a csokoládékrém felét rákenjük. Ezután a második lap következik, amit szintén meglocsolunk a sziruppal, s a maradék krémmel megkenjük. Az utolsó tésztalapot ráfektetjük, kissé le is nyomkodjuk, a sziruppal meglocsoljuk. Letakarva 3-4 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Ezután rácsra csúsztatjuk, az oldalát és a tetejét a félretett krémmel megkenjük.

A bevonáshoz való csokoládét a vajjal fölolvasztjuk, a tortára kenjük, majd ismét hűtőszekrénybe tesszük, míg a bevonat megdermed. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük föl.

Erdélyi kapros zöldbab

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg tisztított zöldbab, 1 ek. olaj, 4 db paradicsom, 5 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg túró, 1 cs. kapor

Elkészítése:

A zöldbabot megfuttatjuk a felmelegített olajon, megsózzuk, és fedő alatt pároljuk. A paradicsom héját lehúzzuk, húsát negyedekbe vágva hozzáadjuk a zöldbabhoz, majd a lereszelt vöröshagymával és a zúzott fokhagymával ízesítjük. Jól összeforraljuk, tűzről levéve rászórjuk az elmorzsolt túrót, a finomra vágott kaprot, és lefedve hagyjuk kb. 10 percig állni hagyjuk, csak utána tálaljuk.

Teafagylalt

Hozzávalók: 1 l tej, 8 ek. kristálycukor, 5 dkg teafű, 6 tojássárgája

Elkészítése:

Forraljuk föl a tejet, majd keverjük bele a cukrot. Tegyük a teafüvet egy mélyebb tálba, öntsük rá a cukros tejet és hagyjuk állni. Keverjünk össze 6 tojássárgáját egy fazékban, öntsük rá a cukros tejes teakeveréket, és forraljuk össze. Ha kihűlt, szűrjük át szitán, és fagyasszuk le.

Malmői hústekercs

Hozzávalók: marharostélyos, tojás, tejszín, sárgarépa, zöldborsó, vöröshagyma, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, mustár, húsleves, vaj, olaj

Elkészítése:

A rostélyosokat jól kiverjük, sózzuk, mustárral megkenjük. Közben a finomra vágott zöldpetrezselymet - személyenként egy csomónyit - kevés vajon megfuttatunk, majd 1 tojással elhabarjuk. Törött borssal ízesítjük. A rostélyosok belső felét a petrezselymes krémmel megkenjük és feltekerjük. Cérnával összekötözzük.

Kevés olajon finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és beletesszük a hústekercseket. Mellérakjuk a kockákra vágott sárgarépát, zöldborsót és időnként kevés húslevest aláöntve puhára pároljuk. Tálalás előtt 1 dl tejszínnel átforraljuk. Főtt burgonyával adjuk asztalra.

Rakott burgonya

Hozzávalók: burgonya, gyulai vagy csabai kolbász, tojás, tejföl, só, vaj

Elkészítése:

Héjában főtt burgonyát meghámozunk és felkarikázunk. Kivajazott tűzálló edénybe teszünk belőle egy sort, majd gyulai vagy csabai kolbászkarikákat és főtt tojásszeleteket helyezünk rá,  2-3 kanál tejföllel meglocsoljuk, apró vajdarabokat morzsolunk rá, aztán ismét a burgonya következik. Addig ismételjük a rétegeket, míg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó sor burgonya legyen, sóval ízesítjük és meglocsoljuk tejföllel. Sütőben pirosra sütjük, salátával tálaljuk.

Sajtos keksz

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 12 dkg margarin, 10 dkg juhtúró (gomolyatúró), 3 ek. tejföl, 1 tojás, 2 + 8 dkg reszelt sajt, só

Elkészítése:

30 deka finomlisztet 12 deka margarinnal, 10 deka juhtúróval (gomolyatúróval), három evőkanál tejföllel, egy tojássárgájával meg két deka reszelt sajttal összegyúrunk, és ha a túrótól nem elég sós, kissé megsózzuk. A hűtőszekrényben legalább két óráig pihentetjük, majd késfok vastagságúra nyújtjuk. A maradék tojásfehérjével megkenjük, és nyolc deka reszelt sajttal meghintjük. Derelyemetszővel (rádlival) kis kockákra vágjuk és sütőlemezre fektetve a forró sütőbe toljuk. Erős lángon aranysárgára sütjük.

Kiadós, és fémdobozban jól eltartható.

süti beállítások módosítása