ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Túrós-mazsolás szelet

2012. május 27. - Dyna 122

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg margarin, 4 db tojás, 3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 50 dkg liszt; margarin a sütőforma kikenéséhez; a töltelékhez: 50 dkg túró, 15 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 db citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 1 dl rum

Elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A tojások sárgáját a margarinnal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a felfuttatott élesztőt és az egészet alaposan összedolgozzuk. A tésztát két részre osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk és kibélelünk vele egy margarinnal kikent, kilisztezett, kerek sütőformát.

A mazsolát langyos vízzel megmossuk, lecsepegtetjük, majd rumba áztatjuk. A túrót áttörjük, a vaníliás cukorral és a porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a mazsolát és a citromhéjat. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan a túrókrémhez keverjük, majd az egész masszát a kibélelt formába öntjük.

A tészta másik felét is kinyújtjuk, a forma tetejére terítjük, a széleket jól lenyomkodjuk. Ezután a tésztát egy órán keresztül pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 40 percig sütjük. Ha elkészült, még melegen kiborítjuk a formából, porcukorral megszórjuk és szeletekre vágva kínáljuk.

Zöldbableves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 1/2 cs. petrezselyemzöldje, 40 dkg friss vagy 50 dkg konzerv zöldbab, 4 dkg zsír, 12 dkg liszt, 2 dkg só, 1 g pirospaprika, 2 dkg hagyma, 1/2 tojás, 1,5 dl tejföl, 3 cl ecet, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

A csontokat és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük. A levest leszűrjük, a megtisztított és megmosott zöldbabot összevágjuk és a levesben puhára főzzük.

Zsírból, 6 dkg lisztből, finomra vágott vöröshagymával, zöldpetrezselyemmel, fokhagymával, paprikával rántást készítünk, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük és 5 percig forraljuk. Ecettel savanyítjuk.

6 dkg lisztből, 1/2 tojásból kevés vízzel csipetkét készítünk és a levesbe főzzük. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt.

Vidám ébredés szójaital

1338567713_28.jpgHozzávalók 2 személyre: 80 gramm friss vagy fagyasztott gyümölcs (eper, málna, erdei gyümölcs), 1 db grapefruit, 1 db narancs, 0,4 liter Alnatura szója-rizsital, 2 teáskanál Alnatura zabkorpa vagy apró szemű zabpehely, 1 evőkanál Alnatura citromlé, 2 teáskanál Alnatura bio virágméz

Elkészítése:

A fagyott gyümölcsöket először kiolvasztjuk és kis darabokra felszeleteljük. A szója-rizsitallal együtt egy erre alkalmas edényben összemixeljük. Ezután hozzáadjuk a zabkorpát (v. zabpelyhet), a citromlevet és a bio virágmézet. Még egyszer jól összekeverjük az egészet.

A kapott italt üvegpoharakba töltjük és tálaljuk.

Chilei töltött palacsinta

Hozzávalók: palacsinta, darált marhahús, tojás, tejföl, vöröshagyma, só, pirospaprika, őrölt bors, vaj

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát darált marhahússal, sóval, pirospaprikával, törött borssal, 1 db tojással eldolgozzuk és megtöltjük a palacsintákat. Táska formára hajtogatjuk és kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Áthúzzuk tojássárgájával elkevert tejföllel (vagy tejszínes besamellel). Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

Zöldborsókrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 1 kg friss vagy 1/2 kg konzerv zöldborsó, 6 dkg vaj, 6 dkg liszt, 2 dkg só, 2 dkg cukor, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, 1 db zsemle

Elkészítése:

A csontokat a zöldséggel 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük.

A megtisztított és megmosott zöldborsót a leszűrt levesben megfőzzük és cukorral ízesítjük. 4 dkg vajból és 6 dkg lisztből világos rántást készítünk, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük és 10 percig forraljuk, majd szitán áttörjük vagy mixerrel pürésítjük.

A tojássárgáját tejszínnel jól elkeverjük és közvetlenül a tálalás előtt a nem forró levesbe öntjük.

A kockára vágott zsemlét 2 dkg vajban lepirítjuk és tálaláskor a levesbe tesszük.

Zöldborsófőzelék Update bélszínrolóval

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg zöldborsó, 2 dl tejszín, Update1 só, bors, 1 kávéskanál Update1 Zero, 4 dkg Update1 Low Carb Master Mix, 1 csokor petrezselyem apróra vágva, 60 dkg bélszín vagy sovány marhahús (darált), 2 db tojás, 10 dkg Update1 mester morzsa

Elkészítése:

A zöldborsót enyhén sós, édesítőszeres vízben megfőzzük. A borsó 1/3-át kiszedjük, turmixgépben pépesítjük. Visszaöntjük a főzelékbe, ezzel is sűrítve azt. A lisztet simára keverjük a tejszínnel, ezzel habarjuk a főzeléket. Újra felforraljuk, ízlés szerint adunk hozzá sót, borsot, édesítőszert és a petrezselymet.

A bélszínrolóhoz szükségünk lesz egy gyors darabolóra (cutter), amivel a marhahúst pépesítenünk kell. Ha ez megtörtént, ízesítsük sóval és borssal, az állagát fixáljuk egy kis zsemlemorzsával, majd formáljunk belőle 1,5 cm átmérőjű rudakat (egy kis időre tegyük mélyhűtőbe), panírozzuk és forró olajban ropogósra sütjük.

Vegyes savanyúság

Hozzávalók: 50-50 dkg uborka, vöröshagyma, zöldpaprika, fehér és lilakáposzta, apró zöld paradicsom, só, 1 l enyhe ecet, 1/2 l fehérbor, 20 dkg cukor, 1 ek. szemes fekete bors, mogyorónyi borkő

Elkészítése:

Az összes zöldséget megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, a káposztát legyaluljuk, és 24 órára besózzuk. Másnap a levéből kinyomkodjuk.

Egy liter enyhe ecetet fél liter fehérborral, 20 deka cukorral, evőkanálnyi szemes fekete borssal, mogyoró nagyságú borkővel felfőzünk, és a tálban lévő zöldségfélékre forrázzuk. Ismét egy napig állni hagyjuk, majd üvegekbe rakjuk, a levét ráöntjük, és lekötjük.

süti beállítások módosítása