ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Vagdalt libamell

2012. február 19. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1 libamell, 1-1 szál sárga- és fehérrépa, 1 tojás, 1 ek. reszelt vöröshagyma, 1 zsemle, az áztatásához tej, só, őrölt bors, 1 mk. majoranna

Elkészítése:

A mell bőrét a hústól elválasztjuk, de nem vágjuk le, hanem a húst kivágva alóla, megdaráljuk. A tejben áztatott, kinyomkodott zsemlével, a hagymával, a fűszerekkel meg a tojással összegyúrjuk, és a megtisztított zöldséget belereszeljük. Ezt a vagdalt masszát a csontra visszarakjuk, és a bőrt ráhajtva, hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítjük. Tűzálló tálba vagy zománcos tepsibe fektetjük, és ujjnyi vizet aláöntve, letakarva a sütőben puhára pároljuk. Jó, ha a bőrt megszurkáljuk, hogy a zsír könnyebben kisüljön belőle. Végül a
fedőt levesszük, és a pecsenyét ropogós pirosra sütjük.

Párolt káposzta és pirított burgonya illik hozzá.

 

Diókrémes gesztenyetekercs

Hozzávalók: 40 dkg gesztenyemassza, 1/2 dl rum, 10 dkg dió, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1/2 dl tej, reszelt citromhéj

Elkészítése:

A darált diót leforrázzuk a tejjel. Még melegen hozzáadjuk a vajat, s ha kihűlt, a cukrot és a citromhéjat. Habosra keverjük.

Az előzőleg rummal ízesített gesztenyemasszát kinyújtjuk (pl. fólia között), megtöltjük a diókrémmel, felcsavarjuk, mint a piskótatekercset, és fóliába téve hűtőben jól lehűtjük.

Vizes késsel vágjuk szeletekre.

 

Penne zöldfűszeres krémmártással

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg száraztészta (pl. penne, farfalle, rövid cső, szarvacska, kagyló), 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1/2 cs. bazsalikom, néhány kakukkfű- és oregánóág, 3 zsályalevél, 4 ek. reszelt parmezán sajt, 2 ek. olívaolaj, só, fehérbors

Elkészítése:

Főzd ki a tésztát a szokásos módon bő, forrásban lévő, sós vízben.

A megforrósított olajon párold üvegesre a kockára vágott hagymát. Vágd csíkokra a lecsipkedett zsálya-, kakukkfű- és oregánóleveleket és zúzd össze mozsárban. Add a fűszernövényeket a hagymához, és egy perc párolás után keverd hozzá a tejfölt és a tejszínt. Ízesítsd sóval, borssal, reszelt parmezán sajttal és forrald össze.

Tedd bele a lehéjazott, kockára vágott paradicsomot és a csíkokra vágott bazsalikomlevelet. Hagyd még egyet rottyanni és öntsd a tésztára. 

Túróval töltött rántott gomba

Hozzávalók: gomba, tehéntúró, tojás, ecet, só, kapor, liszt, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

A tisztított gombák szárát eltávolítjuk, és a gombafejeket pár percig ecetes vízben főzzük, majd jól lecsepegtetjük.

Közben a tehéntúrót egész tojással, sóval, finomra vágott kaporral eldolgozzuk.

Két-két gombafejet a töltelékkel összeillesztünk, és a szokásos módon bundázzuk. Bő,forró olajban kisütjük. Kapormártással tálaljuk.

Zöldségfelfújt (2)

Hozzávalók 4 személyre: 6 dkg liszt, 5 dkg vaj, 4 dl tej, 4 tojás, 50 dkg konzerv borsó, 50 dkg sárgarépa, 1 zellergumó, 15 dkg gomba, 3 ek. zsemlemorzsa, só, zsír, (5 dkg rezselt sajt)

Elkészítése:

6 deka lisztből 5 deka vajjal és 4 deci tejjel besamelt főzünk, kihűtjük. Megsózzuk, hozzáadunk 4 tojássárgáját, majd hozzákeverünk egy félkilós konzerv borsót leve nélkül, fél kiló megtisztított, kockára vágott, gőzben főtt sárgarépát, egy megtisztított, sós vízben megfőzött és kockára vágott zellergumót, és 15 deka párolt gombát. Végül hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét és 3 evőkanál zsemlemorzsát.

Kizsírozunk egy tűzálló tálat vagy pudingformát, beleöntjük a sűrű, zöldséges keveréket, és a sütőben, gőzben kb. egy óra hosszat főzzük. Tálalás előtt megöntözhetjük kevés vajjal vagy meghinthetjük 5 deka reszelt sajttal, de adhatunk hozzá sajtmártást is, úgy még finomabb.


A belevaló zöldséget kedvünk szerint variálhatjuk: adhatunk hozzá kevesebb répát és helyette levétől lecsurgatott konzerv karfiolt vagy apró szemű, sós vízben főtt hagymát.


 

Pikáns falatkák

Hozzávalók 16 db-hoz: 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg nyers füstölt sonka, 3 ek. majonéz, 1 tk. mustár, őrölt bors, 4 szelet csomagolt német rozskenyér, 3 kis paradicsom, 1 cs. zsázsa

Elkészítése:

A tojásokat kiszúrjuk, forrásban levő vízbe tesszük, 10 percig főzzük, majd hideg vízben lehűtjük.

A hagymát megtisztítjuk, és a sonkával együtt deszkán egészen apró kockára vágjuk.

A majonézt összekeverjük a mustárral és a borssal.

Meghámozzuk és apróra daraboljuk a tojásokat, majd a sonkával és hagymával együtt a majonézes keverékhez adjuk.

A kenyérszeleteket egymásra fektetjük, és 4 egyforma darabra vágjuk. A sonkás-tojásos krémet elosztjuk a kenyérdarabokon. Paradicsomszeletekkel és zsázsával díszítjük.


1 db: 86 kcal


 

Kubai rizses bab

Hozzávalók: sertéshús, rizs, tarkabab, füstölt szalonna, ananász, zöldpaprika, vöröshagyma, fokhagyma, só, őrölt bors, oregánó, zsír, vaj

Elkészítése:

A tarkababot és a hasábokra vágott zöldpaprikát előző este beáztatjuk, majd másnap az áztató vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult, akkor leszűrjük, a főzőlevét félretesszük.

A sertéshúst kis kockákra vágjuk és zsírban fonnyasztott vöröshagymán, sóval, törött borssal, zúzott fokhagymával ízesítve, kevés főzőlevet aláöntve puhára pároljuk.

Az ugyancsak forró vajban átfuttatott rizst a főzőlével felengedjük. Sóval, oregánóval ízesítjük és puhára főzzük.

Ezután a babot a főtt rizzsel és a hússal elkeverjük, zsírjára pirított szalonnakockákkal és ananászkockákkal együtt tálaljuk. 

süti beállítások módosítása