ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Bajadér kotlett

2010. szeptember 21. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet sertés rövidkaraj, 1/2 cs. mirelit vajastészta,  40 dkg gomba,  5 dkg vaj, olaj, só, őrölt bors; a mártáshoz: 1 ek. liszt, 3 dl testes vörösbor, 1-2 narancs, 1 kk. mustár, 1 ek. áfonyaszem, só, őrölt bors

Elkészítése:

Nyolc kicsontozott sovány sertés rövidkarajszeletet kiverünk, és sóval, őrölt borssal bedörzsölünk. Öt deka vajban mindkét felüket szép pirosra sütjük, majd a levéből kivesszük, hagyjuk kihűlni.

Egy fél csomag mirelit vajastésztát egy óráig szobahőmérsékleten állni hagyunk, majd késfok vastagságúra nyújtjuk, és nyolc akkora lapot vágunk belőle, hogy majd a húst belecsomagolhassuk. Mindegyik tésztalap egyik felére egy-egy hússzeletet fektetünk, és tetejükre szárazra párolt gombát simítunk. (40 deka, apróra vágott gombából készül, egy kevés olajon, sóval, őrölt borssal.) A tészta üres felét ráhajtjuk, a széleit jól összenyomkodjuk, és sütőlemezre egymás mellé fektetve, a sütőben, erős lánggal szép pirosra sütjük.

Amíg a tészta sül, elkészítjük a mártást. A pecsenye visszamaradt levét zsírjára sütjük, egy evőkanál liszttel meghintjük és kevergetve megpirítjuk. Három deci testes vörösborral felengedjük, egy narancs sárga héját belereszeljük, és 1-2 narancs kifacsart levével, egy kiskanál mustárral, meg egy evőkanál áfonyaszemmel ízesítjük. Egy kissé megsózzuk, megborsozzuk, és átszűrve, forrón egy kis tálkában kínáljuk a bajadér kotletthez.

süti beállítások módosítása