ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Diós tortlett

2010. szeptember 03. - Dyna 122

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg finomliszt, 20 dkg margarin, 1 tojássárgája, 1 ek. porcukor, csipetnyi só; a töltelékhez: 4 tojássárgája, 4 ek. cukor, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 10 dkg darált dió, 5 tojásfehérje, a tetejére dió

Elkészítése:

30 deka finomlisztet 20 deka margarinnal, egy evőkanál porcukorral, csipetnyi sóval, egy tojássárgával, meg annyi hideg vízzel gyúrunk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, és legalább egy órára, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőszekrénybe rakjuk.

Másnap 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és nagy - lehetőleg cakkos szélű - fánkszaggatóval korongokat vágunk ki belőle. Kis kerek formákat (vagy alufóliából kapható kis formákat) bélelünk ki vele, és sütőlemezre egymás mellé rakjuk.

Négy tojássárgáját négy evőkanál cukorral habosra keverünk, majd egy fél citrom reszelt héját meg levét, 10 deka darált diót, meg öt habbá vert tojásfehérjét (egy a tésztából maradt) adunk hozzá. A tésztával bélelt formákba töltjük, és mindegyikre 1-1 szép diódarabot fektetünk. A forró sütőbe toljuk, és öt percig erős, majd takarék lánggal addig sütjük, amíg a töltelékbe szúrt tűre már nem tapad ragacsos massza.

A formákban langyosra hűtjük, majd utána a szélüket késsel meglazítjuk, úgy csúsztatjuk tálra. Sokáig frissen eláll.

süti beállítások módosítása