ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Pljeskovica

2010. október 26. - Dyna 122

Hozzávalók: darált birkahús (esetleg marha, vagy sertés), vöröshagyma, só, őrölt bors, pirospaprika, olaj

Elkészítése:

Kizárólag olajjal készül, nem terheli meg a gyomrot és természetesen faszén parázson sül. Eredetileg birkahús az alapja, de készülhet marha- vagy sertéshúsból is.

A darált húst sóval, kevés paprikával és több borssal fűszerezve finomra vágott vöröshagymával meg étolajjal összegyúrjuk, és hűtőben egy-két napig érleljük.

10-15 dkg-os, 5-6 mm vastagságú lepényeket készítünk belőle, és faparázson vagy teflonedényben megsütjük.

Köretnek apró kockákra vágott nyers hagyma való, amit sokféleképpen - például tejfellel, vagy sült paprikából, paradicsomból és törökparadicsomból készült (a paprikakrémhez hasonló) ajvárral, vagy tejföllel - ízesíthetünk.

Narancsdzsem

Hozzávalók: 4 narancs, 3 citrom, kb. 1 kg kristálycukor

Elkészítése:

Négy narancsot és egy citromot héjastól hosszában kettévágunk, majd felszeleteljük. A magvakat természetesen eltávolítjuk. Megmérjük a súlyát, és háromszor annyi vízben 24 óráig áztatjuk.

Az egészet felforraljuk. 20 percig forrni hagyjuk, majd ismét 24 óráig hagyjuk állni.

A harmadik napon belecsavarjuk a maradék két citrom levét, megmérjük, és ugyanannyi súlyú cukorral 30 percig erősen forraljuk. Üvegekbe töltjük, mikor kihűlt, lekötözzük, és kigőzöljük.

Először nagyon híg, de amikor kihűlt, megkocsonyásodik. Az előírt mennyiségből kb. 4-5 db fél kg-os dzsemesüveg telik meg.

Mandulás kekszgolyók

Hozzávalók: darált keksz, mandulaesszencia, lekvár, kakaópor, porcukor, meggy(befőtt)

Elkészítése:

A darált kekszet mandulaesszenciával, lekvárral, porcukorral, kakaóporral alaposan összegyúrjuk. Az így kapott masszából golyókat formázunk, mindegyik közepébe egy-egy szem magozott meggyet rejtünk.

süti beállítások módosítása