ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Csirkemelltekercs

2010. október 28. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes csirkemell(filé), 4 tojás, kb. 10 dkg gépsonka, 2-3 dkg vaj, Piros Arany

Elkészítése:

Négy közepes nagyságú csirkemellet lebőrözünk, a csontját úgy szedjük ki, hogy a hús egészben maradjon, és nagy szeletet kapjunk. Ezeket jól kiverjük, de vigyázzunk, nehogy kilyukadjanak.

Négy tojást simára keverünk, és vékonyan megkenjük egy részével a hússzeleteket, majd félig egymásra fektetjük, hogy egy hosszúkás téglalapot kapjunk. Egymás mellé ráfektetünk nagyon vékony gépsonkaszeleteket.

A maradék tojást megsózzuk, és 2-3 deka vajon puha rántottát készítünk belőle. (Ha gazdagabban akarjuk adni, akkor még 5-10 deka apróra vágott sajtot, esetleg még tíz deka összevagdalt főtt füstölt húst is adhatunk hozzá, esetleg egy csokor finomra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával is ízesíthetjük. Só helyett sózott darált pirospaprikával fűszerezhetjük, attól szép tarka lesz a rántotta.) Egy csíkban, hosszában a húsra halmozzuk, és a húst ráhajtva, az így kapott hengert kivajazott alufóliába csomagoljuk. Egy tepsire vagy tűzálló tálra fektetve a forró sütőben kb. 30 percig sütjük.

Ezután a fóliát széthajtjuk, a hús tetejét Piros Arany krémmel megkenjük - ez sózza is -, és a sütőbe visszatolva szépen megpirítjuk. Deszkára fektetve öt percig állni hagyjuk, csak utána szeleteljük fel. Burgonyapüré és befőtt vagy saláta illik hozzá.

Finn halleves

Hozzávalók: burgonya, tengeri hal, tej, liszt, só, citromlé, kapor, tojássárgája

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk és kockákra vágjuk. Enyhén sós vízben félig megfőzzük, majd hozzáadjuk az apróra darabolt halat és kb. 15 percig együtt forraljuk.

Ezután 1 evőkanál lisztet 1/2 liter tejjel simára dolgozunk és állandó keverés mellett a leveshez adjuk. Sóval, citromlével és finomra vágott kaporral ízesítjük. Jól átforraljuk.

Tálaláskor a tányérba 1 tojássárgáját ütünk, és erre merjük a forró levest.

süti beállítások módosítása