ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Mandarinlekvár

2010. október 29. - Dyna 122

Hozzávalók: 1 kg mandarin, 50 dkg alma, 3 citrom, 1-2 ek. rum, 40 dkg kristálycukor

Elkészítése:

A magjától megtisztított, hámozott mandarint a darabokra vagdalt, hámozatlan almával, a citromok kifacsart levével, a rummal és nagyon kevés vízzel addig főzzük, amíg az alma könnyen áttörhető lesz.

1-2 mandarin héját sokszor váltott vízben szintén puhára főzzük; minden vizet csak egyszer hagyunk felforrni. Ezt is áttörjük a gyümölccsel együtt. Az áttört lekvárt újra tűzre tesszük, és mikor forrni kezd, belevegyítjük a cukrot. Állandóan kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.

Üvegekbe töltjük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd rumba mártott celofánt borítunk a tetejére és lezárjuk.

Fokhagymás göngyölt hús

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet sertéslapocka vagy 4 csirkemell(filé), 1 doboz paradicsompüré, 1 ek. mustár, vöröshagyma, fokhagyma, só, őrölt bors, babérlevélpor, 2 ek. olaj

Elkészítése:

Vékonyra kiverünk nyolc szelet sertéslapockát, vagy négy kicsontozott, lebőrözött csirkemellet, amiből nyolc hússzeletet vágtunk.

Féldoboznyi paradicsompürét egy evőkanál mustárral simára keverünk, és sóval, őrölt borssal meg babérlevélporral fűszerezzük. A hússzeletek egyik felére kenjük, és erre karikákra vágott vöröshagymát meg nagyon vékonyra szelt fokhagymát terítünk. A húst megkent felével befelé összegöngyöljük, és fogpiszkálóval vagy hústűvel megtűzzük. Két evőkanál olajon körös-körül fehéredésig sütjük, majd egy kevés vizet öntünk alá. A levébe keverjük a maradék féldoboznyi paradicsompürét, meg 2-3 gerezd tört fokhagymát. Kissé megsózzuk, és fedő alatt, a levében időnként megforgatva puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, mindig csak egy kevés vizet öntünk utána, hogy csak sűrű mártása legyen a végén.

Sós vízben főtt spagettivel, vagy párolt rizzsel kínáljuk.

Burgonyás-sajtos ropogós

Hozzávalók 2 személyre: 1 db nagy burgonya, 1/2 csomag friss leveles tészta, 5 dkg brindza (juhtúró), 5 dkg balkáni sós sajt (juhsajt), 1/2 fej lilahagyma, 1 ek. joghurt, 1 kk. szárított petrezselyem, 1/2 kk. őrölt zöld kardamom, 1 ek. hidegen sajtolt olívaolaj, 1 kk. tengeri só; az öntethez: 1 kk. borsikafű, 1 kk. bazsalikom, 1 kk. szárított zsálya, 1/2 kk. őrölt fehérbors, 1/2 kk. tengeri só, 1 dl hidegen sajtolt olívaolaj

Elkészítése:

A burgonyát megmossuk és milliméteres karikákra szeleteljük. Sós, forró vízben 5 percig főzzük.

Míg fő a burgonya, elkészítjük az öntetet. Egy mozsárban összetörjük a fűszereket, felöntjük az olajjal, jól elkeverjük, és a felét a tésztára kenjük. A tésztával kibélelünk egy kisebb tepsit.

A burgonyát leszűrjük, és egyenként a tésztára rakjuk úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást. Felkarikázzuk a lilahagymát, és a burgonya tetejére tesszük.

Egy edényben elkeverjük a brindzát a sajttal és a joghurttal, hozzáadjuk a petrezselymet és a zöld kardamomot is, majd az egészet egyenletesen elosztjuk a burgonyán. Előmelegített sütőben (180 °C) 25 percig sütjük.

Miután kisült a ropogós, a maradék öntetet is ráöntjük, és azonnal fogyasztjuk.

süti beállítások módosítása