ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Almás táska

2010. december 13. - Dyna 122

Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 1 tojássárgája, 2 dkg élesztő, tej, cukor, só; a töltelékhez: 75 dkg alma, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 2 dkg vaj, 1 db citrom, rum; zsemlemorzsa vagy búzacsíra, tojásfehérje

Elkészítése:

20 deka finomlisztet összegyúrunk 10 deka margarinnal, két deka, egy kevés édes tejben megfuttatott élesztővel, egy tojássárgával meg csipet sóval, és cipót formálva belőle, letakarva egy óráig pihentetjük.

Közben 75 deka almát (de sosem starkingot!) megtisztítunk, kicsi, vékony szeletekre vágjuk, és két deka vajon 10 deka cukorral párolni kezdjük. Belecsavarjuk egy citrom levét, nehogy megbarnuljon, sőt belereszelhetjük a citrom sárga héját is, hogy zamatossá váljon. Ha az alma megpuhult, de még nem esett szét, hozzáadunk öt deka, egy kevés rumban megáztatott mazsolát is, és erős lánggal elpárologtatjuk a levét.

A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval vagy széles szájú pohárral kiszúrjuk, és mindegyik korongot egy kevés zsemlemorzsával vagy búzacsírával megszórjuk. Egy-egy halom mazsolás almát rakunk rá, és a tésztát félbe hajtva, a széleit összenyomkodjuk. Sütőlemezre fektetjük, a tetejüket tojásfehérjével megkenjük, és villával megszúrkáljuk. Forró sütőben szép pirosra sütjük.

süti beállítások módosítása