ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Viking sonka

2010. szeptember 05. - Dyna 122

Hozzávalók 2 személyre: gépsonka, 10 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1/2 doboz szardínia, citromlé, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, olaj

Elkészítése:

Gépsonkaszeleteket az alábbi töltelékkel kenünk meg: 10 dkg juhtúrót elkeverünk 5 dkg vajjal és egy fél doboz jól lecsurgatott szardíniával, pár csepp citrommal és sóval.

A megkent sonkaszeletekből roládot készítünk, és lisztbe, tojásba, majd morzsába mártva bundázzuk. Óvatosan forgatva bő, forró zsiradékban ropogósra sütjük.

Feltétként is, de tartármártással önálló ételként is tálalhatjuk.

Szőlőbefőtt

Hozzávalók: szőlő, kristálycukor, szegfűszeg

Elkészítése:

Szép, nagy szemű, ropogós szőlőt veszünk hozzá (jól mutat a piros és fehér vegyesen). A fürtöket leöblítjük, majd a szemeket kis ollóval úgy vágjuk le róla, hogy azért pici szár maradjon. Kis üvegekbe töltjük, mindegyikbe 1-1 evőkanál kristálycukrot és 2-3 szem szegfűszeget szórva. Az üvegeket forró vízzel feltöltjük, és lekötve vízfürdőben a gyöngyözéstől számítva öt percig gőzöljük. Akkor jó, ha a szőlőszemek nem repednek meg.

Diós tortlett

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg finomliszt, 20 dkg margarin, 1 tojássárgája, 1 ek. porcukor, csipetnyi só; a töltelékhez: 4 tojássárgája, 4 ek. cukor, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 10 dkg darált dió, 5 tojásfehérje, a tetejére dió

Elkészítése:

30 deka finomlisztet 20 deka margarinnal, egy evőkanál porcukorral, csipetnyi sóval, egy tojássárgával, meg annyi hideg vízzel gyúrunk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, és legalább egy órára, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőszekrénybe rakjuk.

Másnap 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és nagy - lehetőleg cakkos szélű - fánkszaggatóval korongokat vágunk ki belőle. Kis kerek formákat (vagy alufóliából kapható kis formákat) bélelünk ki vele, és sütőlemezre egymás mellé rakjuk.

Négy tojássárgáját négy evőkanál cukorral habosra keverünk, majd egy fél citrom reszelt héját meg levét, 10 deka darált diót, meg öt habbá vert tojásfehérjét (egy a tésztából maradt) adunk hozzá. A tésztával bélelt formákba töltjük, és mindegyikre 1-1 szép diódarabot fektetünk. A forró sütőbe toljuk, és öt percig erős, majd takarék lánggal addig sütjük, amíg a töltelékbe szúrt tűre már nem tapad ragacsos massza.

A formákban langyosra hűtjük, majd utána a szélüket késsel meglazítjuk, úgy csúsztatjuk tálra. Sokáig frissen eláll.

Gránátos kocka

Hozzávalók: burgonya, kockatészta, vöröshagyma, pirospaprika, só, őrölt bors, zsír

Elkészítése:

Személyenként egy db burgonyát megtisztítunk, kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, majd áttörjük.

Olvasztott zsírban megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, meghintjük pirospaprikával és kis lángon eldolgozzuk az áttört burgonyával. Ugyancsak beleforgatjuk az időközben kifőzött kockatésztát.

Sóval, törött borssal ízesítjük.

Mustáros sertéscomb

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertéscomb, 1 dl tejföl, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 db erőleveskocka, 1 ek. mustár, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A combot apró kockákra vágjuk. A zsiradékot megforrósítjuk, és a húst fedő nélkül megfuttatjuk benne. Beletesszük az apróra vágott hagymát, és együtt megpirítjuk. Felöntjük 2 dl vízzel, majd amikor forr, beletesszük az erőleveskockát, és petrezselyemzölddel ízesítjük. Lefedve, kis lángon kb. 25 percig főzzük.

Amikor a hús puha, a lisztből a saját levével habarékot keverünk, beletesszük a tejfölt, a mustárt, és a húshoz keverve egyszer megrotyogtatjuk. Párolt rizzsel tálaljuk.

Tejszínes körtelepény

Hozzávalók: a túrós-olajos tésztához: 35 dkg liszt, 17,5 dkg túró, 6 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 1 adag citromaroma, 1 tojássárgája, 4 ek. tej, 4 ek. olaj, csipetnyi só; a töltelékhez: 1 kg apró, kemény körte, 40 dkg tejszín, 4 cl körtepálinka, 5 dkg őrölt mogyoró, 8 ek. cukor, 3 tojás, 2 ek. vaj

Elkészítése:

A megadott hozzávalókból sima tésztát gyúrunk. A sütőt 200 fokra felmelegítjük.

Meghámozzuk, félbevágjuk és kimagozzuk a körtét, többször bevagdossuk és meglocsoljuk a körtepálinkával.

A tésztát kizsírozott sütőlemezen kinyújtjuk, megszórjuk a mogyoróval és megrakjuk a körtével.

A tejszínt elkeverjük 5 evőkanál cukorral és a tojással, majd a körtére öntjük. A lepényt 10 percig sütjük, majd a sütőt 180 fokra kapcsoljuk, és még 30 percig sütjük.

Ha megsült, a körtét megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a maradék cukorral, és addig grillezzük, amíg a cukor kissé karamellizálódik a tetején.

Részeges sárgabarackbefőtt

Hozzávalók: 3 kg sárgabarack, 30 dkg durvára vágott dió, 60 dkg cukor, 3 dl rum, 1 tasak befőtt-tartósító

Elkészítése:

A barackot kimagozzuk, megfelezzük. A tartósítót és a cukrot 1,2 l vízben felfőzzük, majd a rummal és a dióval 1 percig főzzük. Hozzáadjuk a barackot, megvárjuk, hogy újra felforrjon. Levesszük a tűzről, forrón üvegekbe töltjük és kihűtjük.

Bundás gombás csirkecombok

Hozzávalók 4 személyre: 6 db közepes egész csirkecomb (vagy 12 db alsó és felső comb vegyesen), 12 vékony szelet füstölt szalonna (bacon), só vagy grillfűszer, olaj; a tésztához: 20 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 1 tojássárgája, só; a töltelékhez: 15-20 dkg gomba, 1 tojás, só, őrölt bors, vaj; a tetejére: 1 tojásfehérje, köménymag

Elkészítése:

Egy kiolajozott tűzálló tálba vagy zománcos tepsibe hat közepes nagyságú, 2-2 darabba vágott csirkecombot fektetünk, de csak az alsó felüket dörzsöljük be sóval vagy grillfűszerrel. Mindegyikre 1-1 hajszálvékony, húsos füstölt szalonnaszeletet borítunk, és a tálat vagy tepsit lefedve, a forró sütőben, a saját levében megpároljuk. Ha már olyan puha a hús, hogy könnyen kicsontozhatjuk, akkor az alsó felüket egy éles késsel felhasítjuk, és a csontot kiemeljük.

Amíg a csirke sül, 20 deka finomlisztet 10 deka margarinnal, egy tojássárgával, egy kevés sóval, meg annyi vízzel dolgozzuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és a hűtőszekrénybe rakjuk.

Három deka vajon 15-20 deka apróra vágott gombát sóval, őrölt borssal addig párolunk, amíg a saját levét el nem főtte, a tűzről levéve egy tojással elkeverjük. , és csomagolás előtt ezzel kenjük be a húsdarabok tetejét.

Amikor a csirke csontozásával elkészültünk, a tésztát vékony lappá nyújtjuk, és 12 négyzetre vágjuk. Mindegyikre 1-1 húsdarabot teszünk, megkenjük a gombával és a tésztába csomagoljuk. A tetejüket a tésztából kimaradt tojásfehérjével megkenjük, és köménymaggal megszórjuk. Tepsire fektetve, a forró sütőben addig sütjük, amíg szép piros nem lesz.

Bundás csirkecombok

Hozzávalók 4 személyre: 6 db közepes egész csirkecomb (vagy 12 db alsó és felső comb vegyesen), 12 vékony szelet füstölt szalonna (bacon), só vagy grillfűszer, olaj; a tésztához: 20 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 1 tojássárgája, só; a tetejére: 1 tojásfehérje, köménymag

Elkészítése:

Egy kiolajozott tűzálló tálba vagy zománcos tepsibe hat közepes nagyságú, 2-2 darabba vágott csirkecombot fektetünk, de csak az alsó felüket dörzsöljük be sóval vagy grillfűszerrel. Mindegyikre 1-1 hajszálvékony, húsos füstölt szalonnaszeletet borítunk, és a tálat vagy tepsit lefedve, a forró sütőben, a saját levében megpároljuk. Ha már olyan puha a hús, hogy könnyen kicsontozhatjuk, akkor az alsó felüket egy éles késsel felhasítjuk, és a csontot kiemeljük.

Amíg a csirke sül, 20 deka finomlisztet 10 deka margarinnal, egy tojássárgával, egy kevés sóval, meg annyi vízzel dolgozzuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és a hűtőszekrénybe rakjuk.

Amikor a csirke csontozásával elkészültünk, a tésztát vékony lappá nyújtjuk, és 12 négyzetre vágjuk. Mindegyikbe 1-1 húsdarabot csomagolunk, a tetejüket a tésztából kimaradt tojásfehérjével megkenjük, és köménymaggal megszórjuk. Tepsire fektetve, a forró sütőben addig sütjük, amíg szép piros nem lesz.

Tatai tojás

Hozzávalók: tojás, liszt, tej, vaj, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, paradicsompüré, zsemlemorzsa, vaj, olaj

Elkészítése:

Személyenként 2 tojást keményre főzünk.

Közben vajból, lisztből és tejből sűrű besamelt készítünk, amelyet sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel - ízlés szerint kevés paradicsompürével - ízesítünk.

A kemény tojások sárgáját áttörjük, fehérjéjüket kis kockákra vágjuk és az egészet eldolgozzuk a sűrű besamellel. Az ízesített masszából szeleteket formázunk és a rántott szelethez hasonlóan bundázva kisütjük.

Alma süteménybe

Hozzávalók: alma, cukor, tartósítószer

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és káposztareszelőn lereszeljük, majd megmérjük.

Öt kiló gyümölcsöt egy kiló cukorral meg egy deka tartósítószerrel jól összekeverünk, szorosan egyliteres üvegekbe tömködjük, és az üveget lezárva a végleges helyére rakjuk.

A hullott, kukacos alma is jó hozzá, de a hibás részeket gondosan ki kell vágni!

süti beállítások módosítása