ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Spárga télire

2010. október 24. - Dyna 122

Hozzávalók: spárga

Elkészítése:

A legjobban fagyasztással lehet tartósítani a spárgát. Ehhez a friss, hibátlan spárgát megtisztítjuk, és akkora darabokra vágjuk, ahogy majd télen fel akarjuk használni.

Vizet forralunk, és a feldarabolt spárgát szűrőkanálba téve, kis adagonként beleengedjük, egy percig forraljuk. (A vízbe semmiféle ízesítőt ne tegyünk!) Ezután a spárgát a vízből kiemeljük, lecsepegtetjük, sőt, papírtörölközőre terítve meg is szikkasztjuk. Ezután akkora kis műanyag zacskókba töltjük, amennyit egy alkalommal majd fel akarunk használni, és a mélyhűtő fagyasztó részébe rakjuk.

Cukrozott narancshéj 2

Hozzávalók: narancs, cukor

Elkészítése:

A narancs sárga héját a fehér bundával együtt lehámozzuk, 3-4 milliméter széles csíkokra vágjuk, és annyi hideg vízzel öntjük le, amennyi ellepi. Egy hétig áztatjuk, a vizet naponta frissre cseréljük.

Egy hét múlva a narancshéjat leszűrjük és megmérjük. A héjat lábasba töltve annyi friss vízzel öntjük le, amennyi ellepi, és lefödve egy óráig főzzük. Utána a fedőt levesszük, és minden kiló narancshéjra 80 deka cukrot véve megcukrozzuk. Most már fedő nélkül addig forraljuk, míg a levét elpárologtatja. A legvégén ajánlatos mellette állni és kavargatni, nehogy a héj odakapjon. Langyosra hűtjük, és kristálycukorba forgatva szétteregetjük: 2-3 nap alatt megszikkad, és nagyon finom.

Narancs- és citromhéj cukrozva

Hozzávalók: narancs- vagy citromhéj, kristálycukor

Elkészítése:

A narancs vagy citrom külsejét meleg vízzel alaposan megmossuk, a sárga héját lereszeljük. Kristálycukorral rétegezve kis üvegekbe tömködjük; a tetejére cukor kerüljön.

Lekötve bármeddig eltartható. Sütemények, krémek ízesítésére bármikor kéznél van.

Gesztenyetorta

Hozzávalók: a tésztához: 2 tojás, 10 dkg cukor, 7 dkg rétesliszt, 5 dkg margarin vagy vaj; a krémhez: 1 cs. vanília- vagy mogyoróízű hidegen készíthető pudingpor (Aranka, Gála), tej, 2 dkg kakaópor, 5 dkg vaj, 1-2 ek. rum; a tetejére: 25 dkg gesztenyemassza, 5 dkg vaj, 1 ek. rum; továbbá pikáns lekvár, zsír vagy margarin a formához

Elkészítése:

Két tojásfehérjét kemény habbá verünk, majd először a két tojássárgáját, utána tíz deka cukrot, majd hét deka réteslisztet, végül öt deka olvasztott, de csak langyos margarint vagy vajat adunk hozzá. Kizsírozott nagy (25 cm átmérőjű) tortaformába töltjük. A forró sütőbe toljuk, és erős lánggal szép pirosra sütjük. A formában hagyjuk kihűlni ezt az ujjnyi vastag tésztát, majd valamilyen pikáns lekvárral megkenjük.

A pudingport az előírásnak megfelelően, de csak az előírt tejmennyiség felével simára keverjük, és két deka kakaóport meg öt deka puha vajat is adunk hozzá, sőt 1-2 evőkanál rummal is ízesíthetjük. Alaposan kikeverjük, és a formában levő tésztalapra simítjuk. Fél órára a hűtőszekrénybe rakjuk.

25 deka készen vett gesztenyemasszát öt deka vajjal meg egy evőkanál rummal összedolgozunk, és burgonyanyomó segítségével a torta tetejére nyomjuk, hogy borzas legyen. Tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk a gesztenyetortát, majd a tortakarimát lehúzva róla, a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra.

Göntéri pörkölt

Hozzávalók: 2 rész marhahús (vagy birka), 1 rész sertéshús, vöröshagyma, paprika, paradicsom, só, őrölt bors, pirospaprika, olaj

Elkészítése:

A húsokat durván ledaráljuk, ízlés szerint sóval, borssal, paprikával és kevés étolajjal összekeverjük, majd, mint a házikenyeret, összedagasztjuk, és hűtőben tárolva pár napig állni hagyjuk, hogy összeérjen a fűszerekkel.

Kevés olajban megpirítunk finomra vágott hagymát, majd paprikával, paradicsommal, pirospaprikával lepároljuk. Kétdekás gombócokat készítünk a darált húsból és az így elkészült pörköltalapban megpároljuk.

Köretként salátát és friss kenyeret adunk hozzá

Párizsikrém

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg párizsi, 2 db tojás, 1 kk. mustár, 8 dkg margarin, 1/2 dl tejföl, só, őrölt bors

Elkészítése:

A tojásokat keményre főzzük, s a párizsival finomra daráljuk. Beletesszük a margarint és a tejfölt, jól elkeverjük, majd borssal, mustárral ízesítjük.

Gabi kedvenc sütije (dupla adag)

Hozzávalók: 40 dkg Rama margarin, 60 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 3 tojássárgája, csipet só, 1 citrom reszelt héja, csipet vaníliás cukor; a töltelékhez: 25 dkg darált dió vagy mák, 5 dkg kristálycukor, 1,5 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 3 dkg mazsola, 2 ek. méz

Elkészítése:

A porcukrot habosra keverjük a Ramával és a tojássárgájával. Hozzáadjuk a lisztet, összegyúrjuk, majd a tésztát 30 percig a hűtőben pihentetjük.

Közben a diót vagy a mákot a többi hozzávalóval addig főzzük a tejben, míg  besűrűsödik.

A tésztát lisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk, kis négyzetekre vágjuk. A közepükre kis kupacot teszünk a kihűtött töltelékből és kifliformára tekerjük. Ramával kikent sütőlapon, előmelegített sütőben, 180 °C-on 15-20 percig sütjük.

Dió vagy mák helyett tölthetjük gesztenyemasszával vagy sárgabaracklekvárral is.

süti beállítások módosítása