ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Karácsonyi süveg torta

2010. december 24. - Dyna 122

Hozzávalók: a tésztához: 60 dkg alma, 5 dkg marcipánmassza, 20 dkg lágy vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 3 db tojás, 30 dkg búzaliszt, 1 cs. Dr. Oetker Sütőpor, 1 tk. őrölt fahéj, 10 dkg reszelt étcsokoládé; a mázhoz: 2 cs. Dr. Oetker Tortabevonó ét prémium; a díszítéshez: 15 dkg marcipánmassza, piros ételszínezék, 5 dkg porcukor, 1 tubus Dr. Oetker Díszítő Cukormáz (fehér)

Elkészítése:

Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és lereszeljük. A kapcsos sütőformát (26 cm átmérőjű) kivajazzuk, alját sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

A vajat a marcipánmasszával egy keverőedényben jól elkeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a vanillincukrot, majd tovább keverjük. A tojást egyenként fél percig a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán hozzákeverjük. A lisztet a sütőporral és a fahéjjal elkeverjük, a masszához szitáljuk, és sima tésztává keverjük.

A csokireszeléket hozzáadjuk, az almát hozzáforgatjuk. Végül a tésztát a sütőformába töltjük, tetejét elsimítjuk, a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt megsütjük (kb. 50 perc). A megsült süteményt sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

A tortabevonót a tasakon lévő használati utasítás szerint megolvasztjuk, majd a tortát bevonjuk vele, és hagyjuk a mázat megszilárdulni.

A marcipánmasszát a porcukorral összegyúrjuk, 3/4 részét a piros ételfestékkel színezzük. A marcipánból 12 db golyót és 24 db tojásdad alakú formát gyúrunk, melyek tetejét enyhén megnyomjuk. A piros marcipánból 12 db kis süveget formázunk. A süvegek aljára egy pár ovális marcipán cipőcskét nyomunk, a süvegek tetejét a marcipán bojttal díszítjük. Az így kapott kis süvegeket a tortán körben elhelyezzük. Végül a Díszítő Cukormázzal a süvegeknek arcocskát rajzolunk.

Karácsonyi miniperec

Hozzávalók (kb. 35 db-hoz): a gyúrt tésztához: 25 dkg búzaliszt, 1 kk. Dr. Oetker sütőpor, 1 tojás, 1 tojássárgája, 7,5 dkg lágy vaj vagy margarin, 1 cs. Dr. Oetker vanillincukor, 10 dkg porcukor, 5 dkg reszelt étcsokoládé, 2 ek. rum, 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék; a mázhoz: 2 cs. Dr. Oetker tortabevonó ét; a díszítéshez: 1 üveg Dr. Oetker tortadara (színes)

Elkészítése:

A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A többi hozzávalót a fent megadott sorrendben hozzáadjuk, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) tésztává dolgozzuk. Fél órára hűtőszekrénybe helyezzük, majd a tésztát több adagban 15 cm hosszú, ceruza vastagságú hengerré formáljuk, azokból pereceket alakítunk. A tepsit (30 x 35 cm) sütőpapírral kibéleljük. A pereceket a tepsibe helyezzük, végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk és a süteményeket 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük.

A megsült süteményeket sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. A tortabevonót a tasakon lévő használati utasítás szerint megolvasztjuk. A kihűlt perecek egyik oldalát a tortabevonóval lecsorgatjuk, kenőecsettel elkenjük, és azonnal, még a máz megszilárdulása előtt a színes tortadarával megszórjuk. Tetszés szerint a perecek másik oldalát is hasonlóképpen díszíthetjük.

Kapros rákos palacsinta

Hozzávalók: palacsinta, besamel mártás (liszt, tej, vaj), rákkonzerv, tejföl, kapor, só, vaj

Elkészítése:

A szokásos módon palacsintákat sütünk, és besamelt készítünk. Amikor kihűlt, akkor az apróra vágott rákkonzervvel és kaporral elkeverjük. Sóval ízesítjük. Megtöltjük a palacsintákat és kivajazott tűzálló tál aljára fektetjük. Tejföllel áthúzzuk, és előmelegített sütőben jól átforrósítjuk.

Rumos piskóta

Hozzávalók: a tésztához: 30 dkg liszt, 8 dkg zsír, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 dkg szalalkáli, 1 ek. kakaó, 1/2 dl tej; a krémhez: 5 dl tej, 4 ek. liszt, 25-25 dkg cukor és margarin, 2 cs. vaníliás cukor, 1 doboz babapiskóta, 1 dl rum; az öntethez: 10 dkg margarin, 2 ek. cukor, 3-3 ek. kakaó és víz

Elkészítése:

A tésztához a szalalkálit a tejben feloldjuk, és a többi hozzávalóval félkemény tésztává gyúrjuk. Két cipóra osztjuk, és tepsi nagyságúakra kinyújtjuk. Sütés előtt villával megszurkáljuk, és külön-külön megsütjük. (A lapokat nem szabad erősen megsütni, mert akkor könnyen törnek.)

A krémhez a tejet a liszttel sűrű krémmé főzzük, hozzáadjuk a cukrot, a margarint, a vaníliás cukrot, és habosra keverjük. A krém felét az egyik tésztalapra kenjük, majd rárakjuk a rumba áztatott babapiskótákat. Rákenjük a maradék krémet, és beborítjuk a másik tésztalappal.

Az öntethez a hozzávalókat lassú tűzön melegítve összekeverjük úgy, hogy a margarin belefőjön a csokoládémázba. A tészta tetejére kenjük, és egy napig állni hagyjuk.

Hercegi leves

Hozzávalók személyenként: 1 tojássárgája, 2 dl + 2 ek. tej, 1/2 dl konyak, só, porcukor, pirított zsemlekocka

Elkészítése:

Személyenként 1 tojássárgáját egy nagyobb porcelán tálban jól elkeverünk 2 evőkanál hideg tejjel, majd állandó keverés mellett további 2 dl forró tejet adunk hozzá. Enyhén sózzuk, 1/2 dl konyakkal ízesítjük.

A leveses tányérba vajon pirított zsemlekockákat helyezünk, amelyet porcukorral meghintünk. Erre öntjük a forró tojásos tejet. Azonnal tálaljuk.

Téli rakottas

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy szelet (kb. 20 dkg-os) sovány sertéstarja, 1 db (kb. 50 dkg-os) kelkáposzta, 30 dkg burgonya, 1 szál póréhagyma, 25 dkg sárgarépa, liszt, 1 ek. Vegeta, pirospaprika, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A tarjaszeleteket alaposan kiverjük, a zsíros külső szegélyét bevagdossuk, nehogy összeugorjon. Paprikás lisztben megmártjuk, és két evőkanál olajon mindkét felüket átsütjük, kivesszük.

A visszamaradt zsiradékkal egy tűzálló tálat vagy zománcos tepsit kikenünk.

Sós vízben öt percig abálunk egy félkilós kelfejet, majd lecsepegtetjük, a legnagyobb leveleiket lebontjuk róla, és kibéleljük vele a tűzálló tálat. Erre 30 deka meghámozott, karikákra vágott burgonyát terítünk, amit egy szál karikákra vágott póréhagymával meg 25 deka megtisztított, ugyancsak felszeletelt sárgarépával hintünk meg.

Egy evőkanál Vegetát két deci vízben feloldunk, és ezzel meglocsoljuk.

A visszamaradt kelt karcsú cikkekre vágjuk, és a zöldféle tetejére fektetjük. Az egészet őrölt borssal megszórjuk.

Végül az elősütött hússzeleteket ráborítjuk. A tálat fedővel vagy alufóliával szorosan lefedjük, és a forró sütőbe toljuk. Erős lángon 30 percig sütjük, majd a fedőt levéve róla, még kb. 30 percig hagyjuk a sütőben. Ezalatt a felesleges lé elpárolog alóla, és a tetején a hús szépen megpirul.

Tálalás előtt az egészet frissen összevágott petrezselyemmel hintjük meg.

süti beállítások módosítása