ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

László bélszín

2010. február 14. - Dyna 122

Hozzávalók: bélszín, gomba, tojás, só, őrölt bors, curry, mustár, ketchup, vaj

Elkészítése:

Borssal, mustárral, olajjal előre bepácolt bélszínszeleteket vajon hirtelen kisütünk, majd megsózunk.

Közben pirított gombát készítünk, amelyet tojással elkeverve rántotta sűrűségűre sütünk. Sóval, curryvel ízesítjük.

A hússzeleteket vékonyan ketchuppal, majd a tojáskrémmel megkenjük. Saját mártásával leöntjük és vajas, petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Burgonyaleves árpával és szójával

Hozzávalók 1 személyre: 5 dkg puha árpa, 10 dkg burgonya, 5 dkg szárított szója, 1 ek. extra szűz olívaolaj, fél fej vöröshagyma, 1 babérlevél, só

Elkészítése:

Áztassuk a szóját hideg vízben legalább 12 órán keresztül. Hámozzuk meg és daraboljuk fel a burgonyát, majd aprítsuk fel a vöröshagymát.

Az olajon fonnyasszuk meg a hagymát, adjuk hozzá a szóját, öntsük fel pici vízzel, és főzzük 10 percig. Ezután tegyük bele a burgonyát, a babérlevelet, és sóval ízesítsük. Öntsük fel vízzel, és főzzük 40 percig. Adjuk hozzá a puha árpát és már fogyaszthatjuk is.

Tojás hentes módra

Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg véres hurka, 2 tojás, vöröshagyma, só, őrölt bors, majoranna, kakukkfű, zsír

Elkészítése:

Fél kg véres hurka bőrét lehúzzuk. Apróra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk, és beletesszük a szintén finomra vágott hurkát. Borssal, sóval, majoránnával - ízlés szerint kakukkfűvel - ízesítjük.

Ezután személyenként 1 tojást felverünk, a hurkára öntjük, és pár percig sütjük. Köményes burgonyával, savanyúsággal tálaljuk.

Sajtos tonhal

Hozzávalók: fagyasztott tonhal (vagy más szálkamentes tengeri hal), liszt, tojás, reszelt sajt, só, olaj

Elkészítése:

A kiengedett halszeleteket megsózzuk, lisztbe, tojásba és reszelt sajtba bundázzuk, majd bő, forró olajban aranyszínűre sütjük.

Petrezselymes burgonyával és sajtmártással tálaljuk.

Tojásos vese

Hozzávalók: sertésvese, tojás, tejföl, vöröshagyma, pirospaprika, só, őrölt bors, köménymag, zsír

Elkészítése:

Az ereitől megtisztított, megmosott sertésvesét egy órán át hideg vízben áztatjuk, majd egészen kis kockákra vágjuk.

Kevés zsírban egy fej reszelt vöröshagymát megfonnyasztunk, hozzáadjuk a vesét, meghintjük pirospaprikával, törött borssal, sóval, pár szem köménymaggal. Átpirítjuk, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.

Közben személyenként 2 tojást 1 evőkanál tejföllel elkeverünk. Ha a vese megpuhult, ráöntjük a tojásokat és rántotta keménységűre sütjük.

Gyulai töltött burgonya

Hozzávalók: burgonya, lángolt kolbász vagy gyulai kolbászkrém, tejföl, tojás, sajt, olaj, vaj

Elkészítése:

A megtisztított nyers burgonyákat hosszában félbevágjuk, közepét kivájjuk, majd bő zsiradékban elősütjük. Megtöltjük pépesre vágott lángolt kolbásszal vagy gyulai kolbászkrémmel.

2 dl tejfölben elkeverünk 1 egész tojást, majd bevonjuk vele a burgonyákat. Kivajazott tűzálló üvegedénybe rakjuk, reszelt sajttal meghintjük, csipetnyi vajat teszünk a tetejére, és sütőben lassan átsütjük.

Tojásos melegszendvics

Hozzávalók: kenyér (szeletelt), vaj, Piros Arany, főtt tojás, sajt, só

Elkészítése:

A vékony szelet kenyereket Piros Arannyal ízesített vajjal megkenjük, karikákra vágott főtt tojást teszünk rá, megsózzuk (csak ha szükséges, mert a Piros Arany eleve sós), reszelt sajttal megszórjuk és addig sütjük, amíg a sajt ráolvad a tetejére.

Tojással töltött csirke

Hozzávalók: csirke, tojás, só, őrölt bors, paradicsompüré, petrezselyemzöld

Elkészítése:

A csirkéket a töltött csirkénél szokásos módon előkészítjük. Kemény tojásokat karikákra vágunk, sózzuk, borsozzuk és minden karikát egyenként megkenünk paradicsompürével, megszórunk finomra vágott petrezselyemmel. Az ízesített tojáskarikákat óvatosan a csirke bőre alá töltjük, és a csirkét meleg sütőben - állandóan locsolva a saját kisült zsírjával - megsütjük.

Púpozott vagdalt

Hozzávalók: vagdalthús (konzerv), tojás, lecsó, liszt, vaj, pirospaprika, petrezselyem, só

Elkészítése:

A vagdalthúst ujjnyi vastag karikákra vágjuk, lisztbe mártjuk, és kevés vajban hirtelen kisütjük. Személyenként 1 tojásból kemény lecsós rántottát készítünk. A megsült vagdaltszeletekre a lecsós rántottából kis halmokat rakunk és pirospaprikával, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

süti beállítások módosítása