ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Lencsekrémleves

2011. március 13. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertés- vagy borjúcsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg lencse, 6 dkg liszt, 6 dkg vaj, 2 dkg só, 2 dkg vöröshagyma, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, 1 db zsemle

Elkészítése:

A megtisztított és megmosott lencsét puhára főzzük. A csontot, zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük és a megfőtt lencsére szűrjük.

4 dkg vajból, 6 dkg lisztből a finomra vágott hagymával rántást készítünk, a levesbe keverjük, 10 percig forraljuk és szitán áttörjük.

A zsemlét kockára vágjuk és 2 dkg vajban megpirítjuk. Tálalás előtt a tojássárgáját a tejszínnel habverővel elkeverjük, a nem forró levesbe öntjük és pirított zsemlekockával tálaljuk.

Sózott paradicsompaprika

Hozzávalók: paradicsompaprika, só

Elkészítése:

Szép húsos, piros színű paradicsompaprikát kicsumázunk, és megmérjük. Utána megdaráljuk, és minden kiló paprikához 25 deka sót számítva azzal alaposan összekeverjük. Kicsi üvegekbe töltjük, és lekötjük, vagy ha csavaros a teteje, rácsavarjuk. Télen ezzel sózzuk-ízesítjük a pörköltféléket és mindazokat az ételeket, amelyekbe nyáron zöldpaprika kerül.

Nemcsak ízesíti, de színezi is ételünket.

Tejfölös virslisaláta

Hozzávalók: virsli, 1 fej lilahagyma, 2 dl tejföl, só, őrölt bors

Elkészítése:

A megfőzött virsliket karikákra vágjuk. Ugyancsak felkarikázunk egy nagyobb fej lilahagymát. Egy salátástálban az előkészített anyagokat elkeverjük 2 dl tejföllel. Sóval és törött borssal ízesítjük. Hűtve tálaljuk.

Sajtos bundás zsemle

Hozzávalók 4 személyre: 4 db zsemle, 2 db tojás, 10 dkg reszelt sajt, tej az áztatáshoz, liszt, só, olaj

Elkészítése:

A felszeletelt zsemléket sós tejben megmártjuk, lisztben meghempergetjük, és a sajttal elkevert, felvert tojásban is megmártva, bő, forró olajban hirtelen kisütjük. Nem szabad lassú tűzön sütni, mert akkor a sajt nyúlóssá válik.

Tálalhatjuk feltétként főzelékeken (pl. spenóton), de teával is finom.

Karfiolos borjú- vagy sertésszelet

Hozzávalók 4 személyre: 4 db 20 dkg-os borjúcombszelet vagy sertésborda, 1 késhegynyi bors, 6-7 g só, 3 ek. liszt, 10 dkg zsír, 60-70 dkg tisztított karfiol, 3 dkg reszelt sajt; gratin mártás: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj

Elkészítése:

A rózsáira szedett karfiolt forrásban levő sós vízben puhára (de nem szétesőre) főzzük, leszűrjük, nagyon jól lecsurgatjuk.

Amíg a karfiol fő, elkészítjük a gratin mártást: 5 deka vajból és 5 deka lisztből besamelt készítünk, amelyhez hozzákeverünk 2 tojássárgájával elkevert 2 deci tejfelt, végül 5-5 deka reszelt sajtot és vajat adunk hozzá.

A hússzeletekből hirtelensültet (natúrszeletet) készítünk. Egy alacsony peremű tűzállóedényt a pecsenyezsír egy kis részével kizsírozunk és belerakjuk a kisütött szeleteket. Erre rakosgatjuk a főtt karfiolrózsákat. Ráöntjük a gratin mártást és megszórjuk a reszelt sajttal. Forró sütőben szép pirosra sütjük.

Lencseleves füstölt szalonnával

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg lencse, 1 szál sárgarépa, 1 darabka zeller, 1 szál fehérrépa, 6 dkg húsos füstölt szalonna, 2 ek. olaj, 3 dkg liszt, 1 nagy fej hagyma, 3 db marhahúsleves-kocka, 1 babérlevél, egy kevés kakukkfű és majoránna, só és bors, 1 csokor petrezselyem zöldje, pár csepp ecet

Elkészítése:

A sárgarépát, a fehérrépát, a zellert megtisztítjuk, megmossuk és kockára vágjuk. A szalonnát levágjuk a bőréről, majd szintén felkockázzuk. A lencsét kiválogatjuk, hideg vízben áztatjuk, petrezselymet megmossuk és finomra aprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, azután apróra vágjuk. A leveskockából 1,5 liter marhahúslevest főzünk, azután hagyjuk kihűlni. Egy fazékban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a szalonnát, a hagymát, a répaféléket, mindezt együtt pirítjuk, meghintjük liszttel, addig kevergetjük a tűzön, míg világosbarna lesz, azután apránként, állandó keverés mellett, hozzáöntjük a hideg levest, kis lángon felforraljuk, beletesszük a lencsét, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a majorannát, és a sót meg a borsot, azután további 20 percig, kis lángon főzzük, végül egy kevés ecettel meglocsoljuk, belekeverjük a petrezselymet, majd azonnal, forrón tálaljuk.

Mazsolás-almás csiga

Hozzávalók: 40 dkg hámozott, feldarabolt alma, 1 citrom leve, 20 dkg cukor, 4 dkg mazsola, 7-8 dkg mandula, 15 dkg félzsíros túró, 6 ek. olaj, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor

Elkészítése:

A citromléből 1 evőkanálnyit félreteszünk, a maradékot 10 dkg cukorral és az apróra felvágott almával összekeverjük. Kb. 3 percig pároljuk. Hozzáadjuk a mazsolát és a mandulát, majd hűlni hagyjuk.

A túrót az olajjal, 5 dkg cukorral, a liszttel és a sütőporral sima tésztává összedolgozzuk. Lisztezett deszkán 30x35 cm-es lappá kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, és a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük. Kb. 2 cm vastagságú szeletekre vágjuk. A csigákat sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon 18-20 perc alatt megsütjük.

Miután kihűltek, tetejüket az 5 dkg porcukorral és 1 ek. citromlével kikevert mázzal megkenjük.

süti beállítások módosítása