ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Marinált fokhagyma

2011. április 24. - Dyna 122

Hozzávalók: 10 fej fokhagyma, olívaolaj, egész fekete bors, babérlevél, friss rozmaring

Elkészítése:

10 fej fokhagymát gerezdjeire bontunk, de nem tisztítjuk meg. Tésztaszűrőbe téve apránként lobogva forró vízbe engedjük, és 3-3 percig főzzük, majd lecsöpögtetve 3 decis üvegekbe töltjük. Minden üvegbe néhány szem fekete borsot, 1-1 babérlevelet meg rozmaringágacskát rakunk, és az üvegeket olívaolajjal feltöltjük, hűvös helyre állítjuk.

Csak egy hónap múlva bontjuk ki: pecsenyéhez, felvágotthoz, sajthoz kitűnő köret.

 

Bécsi szelet krumplisalátával

Hozzávalók 4 személyre: a rántott húshoz: 4 db borjúszelet, 3 db tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj, só, citrom; a krumplisalátához: 50 dkg burgonya, 1/4 l húsleveslé, 2 kisebb vöröshagyma, 1 ek. ecet, 3-4 ek. olaj, 1 tk. tárkonyos mustár, só, bors, cukor

Elkészítése:

A borjúszeleteket kiklopfoljuk vékonyra és megsózzuk. Bepanírozzuk, vagyis előbb lisztbe, majd a felvert tojásokba, a végén pedig zsemlemorzsába forgatjuk. (A zsemlemorzsát ne nyomkodjuk rá, hogy a bundája könnyű maradjon.) Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Klasszikusan citromszelettel és krumplisalátával tálaljuk.

A salátához a krumplit megmossuk, és héjában puhára főzzük. Még melegen meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk egy tálba, és ráöntjük a meleg húsleveslét. A mustárt az olajjal kikeverjük, hozzáadjuk a sót és a borsot, és a krumplihoz adjuk. A hagymát vékony szeletekre vágjuk, és ezt is hozzáadjuk a krumplihoz, ecetezzük, cukrozzuk. Addig keverjük, míg krémes nem lesz. Betesszük a hűtőbe 3-4 órára és hagyjuk összeérni az ízeket.

Tejszínes padlizsán

Hozzávalók: padlizsán, tejszín, só, őrölt bors, vaj

Elkészítése:

A padlizsánt megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és vajon puhára sütjük. Amikor megsült, akkor 1 dl tejszínt öntünk alá és átforraljuk.

Köményes burgonyával tálaljuk.

Hondurasi banánfelfújt

Hozzávalók: banán, liszt, tojás, kristálycukor, citromlé, szerecsendió, vaj

Elkészítése:

A tojássárgáját kristálycukorral, citromlével, reszelt szerecsendióval habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört banánt, a felvert tojásfehérjét, végül banánonként 1/2 evőkanál lisztet. Vajjal kikent, lisztezett tűzálló edénybe tesszük és előmelegített sütőben lassú tűzön kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha a beleszúrt tűre már nem ragad a massza, akkor jó a felfújt. Azonnal, forrón, málnaöntettel tálaljuk.

Szicíliai citruskocsonya csokival

Hozzávalók 4 személyre: 4 narancs, 4 mandarin, 2 klementin, 2 citrom, 8 dkg cukor, 6 dkg kukoricakeményítő, 3 dkg étcsokoládé, 5 dkg kandírozott gyümölcs, 3 dkg hámozott natúr pisztácia, őrölt fahéj, 1 cs. vaníliás cukor

Elkészítése:

Megmosok egy narancsot, lereszelem a héját, és 12 órára beáztatom 1 dl vízbe.

A gyümölcsöket kifacsarom, levüket összekeverem a narancshéjas vízzel, majd a végén az egészet szitán átszűröm.

A keményítőt és a cukrot egy lábasba szórom, kis adagokban hozzáadom a gyümölcslevet, és folytonos kevergetés mellett felforralom. Ahogy sűrűsödni kezd, beleszórom a vaníliás cukrot is, majd lassan leveszem az edényt a tűzről, és kicsit hűlni hagyom a szirupot.

Kis darabkákra vágom a pisztáciát, a csokit és a kandírozott gyümölcsöt, majd mikor a szirup már majdnem hideg, mindet beleszórom.

Kevés vajjal kikenek egy sütőformát, ebbe öntöm a keveréket, és legalább egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem. Tálaláskor kiborítom a formából, és kevéske fahéjat hintek a tetejére.

Tejfölös burgonya

Hozzávalók: burgonya, tejföl, vöröshagyma, babérlevél, pirospaprika, só, zsír v. olaj

Elkészítése:

A finomra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon megfonnyasztjuk, majd meghintjük pirospaprikával. Hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott burgonyát. Sózzuk és kevés vizet öntünk alá, babérlevéllel ízesítjük.

Tálalás előtt tejföllel átforraljuk.

 

Babos-zöldséges pulykacomb

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg felső pulykacomb filé, só, őrölt bors, 2 ek. mustár, fél dl olívaolaj, 1 dl száraz fehérbor, 2 szál sárgarépa, 1 kicsi zellergumó, fél szál póréhagyma, 1 dl húsleves, 1 doboz vörösbab konzerv, 1 cs. petrezselyemzöld

Elkészítése:

A pulykacombot kisebb kockákra daraboljuk, majd sóval, borssal és mustárral fűszerezzük. A forró olívaolajon pirosra sütjük a húst, majd hozzáöntjük a fehérbort, és fedővel lefedve félpuhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát, a felkockázott zellergumót, és a karikákra vágott póréhagymát. Felöntjük a húslevessel, lassú tűzön puhára főzzük, majd végül hozzáadjuk a leszűrt vörösbab konzervet és az aprított petrezselymet. Jól átforraljuk, sóval, borssal utóízesítjük. Forrón tálaljuk, és friss kenyeret vagy zsemlét kínálunk mellé.

 

süti beállítások módosítása