ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Luci tésztája

2011. január 30. - Dyna 122

Hozzávalók: tészta, zöldbab (konzerv), lecsó (konzerv), tojás, lángolt kolbász, tejföl, sajt

Elkészítése:

A konzerv zöldbabot és a konzerv lecsót levétől lecsurgatjuk, összevágjuk és összekeverjük. Felkarikázzuk az időközben megfőzött tojásokat és a héjától megtisztított lángolt kolbászt. A főtt tésztát kivajazott üvegedénybe lerakjuk. Ráhelyezzük a tojás- és a kolbászkarikákat. Áthúzzuk a lecsós zöldbabbal és tejföllel vastagon bevonjuk. Reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

Joghurtos citromkrém

Hozzávalók 4 személyre: 8 dl natúr joghurt, 1 db citrom, kevés porcukor, kevés csokoládéízű tortadara

Elkészítése:

A joghurtot simára keverjük a citrom lereszelt héjával és kifacsart levével. Ízlés szerint porcukorral ízesítjük. Üvegtányérokba vagy talpas poharakba töltve jégbe hűtjük, és tálalás előtt a tetejét meghintjük csokoládéízű tortadarával.

Gulyásleves

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg marhahús (legjobb a lábszárhús), 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg só, 1 gerezd fokhagyma, 1 g köménymag, 1 kg burgonya, 10 dkg lecsó, 1 g pirospaprika, 4 dkg zsír

Elkészítése:

Zsírban megpirítjuk a hagymát, beletesszük a pirospaprikát, a kockára vágott marhahúst, a finomra vágott fokhagymát, köménymagot, lecsót, megsózzuk, vízzel felöntjük és nem egészen puhára pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, annyi vizet öntünk rá, hogy a burgonyát és a húst jól ellepje és megfőzzük.

Portugál rakott hal

Hozzávalók: tonhal, burgonya, tojás, paradicsom, zöldpaprika, fehérbor, ecet, ételízesítő, só, petrezselyemzöld, kapribogyó, vaj

Elkészítése:

A burgonyát héjában megfőzzük, majd megtisztítva karikákra vágjuk. A főtt tojásokat szintén karikákra vágjuk. A fagyasztott tonhalat kiolvasztjuk, és kb. 5 percig sós, enyhén ecetes vízben főzzük.

Ezután egy kivajazott tűzálló edény aljára fektetjük a burgonyakarikákat, megsózzuk, ráhelyezzük a halszeleteket és a tojáskarikákat. Paradicsom és zöldpaprika karikákkal befedjük, ételízesítővel megszórjuk, és kb. 1,5 deci fehérborral leöntjük. Alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben saját levében kb. 25 percig pároljuk. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel és kapribogyóval meghintjük.

Almatorta (2)

Hozzávalók: a tésztához: 12 ek. cukor, 8 tojás, 8 ek. liszt, 1-1 cs. sütőpor és vaníliás cukor, 10 dkg margarin; a töltelékhez: 1 kg alma, mandula, dió, pisztácia, mazsola, csokoládédarabkák

Elkészítése:

Az almát egészben hagyjuk, a magházát kivájjuk, és helyére vágott mandulát, diót, pisztáciát, mazsolát, csokidarabkákat teszünk.

Egy nagyobb tűzálló tálban a cukrot megolvasztjuk, karamellizáljuk, és az edény oldalát végigcsorgatjuk vele. Amikor kihűlt, vajjal kikenjük. A megtöltött almákat a töltelékkel lefelé belehelyezzük az edénybe (az edény legyen tele almákkal).

A tészta hozzávalóit összekeverjük, és rácsorgatjuk az almákra, hogy teljesen eltakarja. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Amikor kissé kihűlt, kiborítjuk, felszeleteljük, és tejszínhabbal kínáljuk.

Mandulás tejleves (2)

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg darált mandula, 3 ek. porcukor, 1 tojássárgája, 1,1 l tej, 5 cl rum, só, babapiskóta

Elkészítése:

10 deka darált mandulát 3 evőkanál porcukorral, 1 tojássárgájával és egy deci hideg tejjel jól eldolgozunk. 1 liter tejet enyhén megsózva felforralunk, és állandó keverés mellett óvatosan hozzáadjuk a mandulához. Még egyszer óvatosan átmelegítjük, 5 cl rummal ízesítjük.

Babapiskótával azonnal, melegen tálaljuk.

Narancsos hússaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 db sült csirkemell (vagy maradék sült hús), 1 db narancs, 1 fej saláta, 1 kis tubus majonéz, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, mustár, citromlé, porcukor

Elkészítése:

Egy kis tubus majonézt két deci tejföllel simára keverünk, és egy kevés mustárral, citrommal meg porcukorral ízesítünk. Belevágunk vékony csíkokra egy lebőrözött, kicsontozott sült csirkemellet (vagy ennek megfelelő mennyiségű maradék sült húst), és egy meghámozott, kockákra vágott nagy narancsot. Legalább egy óráig hűtjük, végül tálalás előtt egy szép, leveleire szedett, laskára vágott fejes saláta is kerül bele. Salátalevelekkel bélelt tálba öntjük, és a tetejére öt deka sajtot reszelünk.

süti beállítások módosítása