ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Habkarika (habcsók)

2011. december 11. - Dyna 122

Hozzávalók kb. 30 db-hoz: 12 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, 2 csapott ek. étkezési keményítő, csipetnyi só. (Ha színes karikákat szeretne, egy evőkanál kakaóporra is szüksége lesz.) a díszítéshez színes cukorreszelék

Elkészítése:

Konyhai robotgéppel verje fel a tojásfehérjét és a csipet sót kemény habbá. Folyamatos keverés mellett adja hozzá a porcukrot, majd a keményítőt is szórja bele óvatosan. (A sötét színű karikákhoz kicsit kevesebb keményítőt használjon, és vele egyidőben a kakaóport is keverje el, fokozatosan.) Az így kapott masszát tegye habzsákba, majd a sütőpapírral bevont tepsire rajzoljon vele kis karikákat vagy halmokat. Habcsókot készíthet teáskanállal is úgy, hogy kis halmocskákat kanalaz vele a sütőpapírra. A karikákat és a halmocskákat szórja meg a színes cukorreszelékkel, majd a közben körülbelül 100 °C-ra előmelegített sütőbe téve lassú tűzön, mintegy háromnegyed órán át szárítsa.


Pár csepp ételfestékkel változatos, fantasztikus színű habcsókokat készíthet!
Ha a sütője nem légkeveréses, a szárítást kitámasztott sütőajtó mellett végezze!


1 darab: 24 kcal, 0,7 g fehérje, 4,6 g szénhidrát, 0,1 g zsír


 

Fahéjas mandulatekercs

Hozzávalók kb. 30 db-hoz: 10 dkg őrölt mandula, 12 dkg porcukor, 3 tojásfehérje, 3 dkg étkezési keményítő, 1 tk. fahéj, 1 kk. vaj, csipetnyi só, 1-2 ek. víz; a díszítéshez: 10 dkg ét- vagy tejcsokoládés tortabevonó

Elkészítése:

Az őrölt mandulát és a tojásfehérjét csipetnyi sóval ízesítve egy tálban keverje krémesre. Adja hozzá a porcukrot, a fahéjat és óvatosan a keményítőt is, majd annyi vizet, hogy tejbegríz-sűrűségű masszát kapjon. Gyorsan vajazzon ki egy tepsit, majd finoman hintse meg liszttel. A kilisztezett tepsibe teáskanál segítségével rakjon halmokat a masszából, majd hajlékony késsel vagy műanyag lapáttal simítsa el őket nagyjából 8x10 cm-es négyszögletes lapokká. Közben melegítse elő a sütőt 160 °C-ra, majd a kekszeket süsse mintegy hét percig, amíg világossárgák lesznek. Ezután a műanyag lapát vagy kés segítségével óvatosan szedje le a kekszlapokat a tepsiről, és még melegen formázzon tekercseket belőlük.

A tortabevonót apróbb darabokra tördelve vízgőz felett vagy 50-60 °C-os vízfürdőben, folyamatos kevergetés mellett olvassza meg. (Vigyázzon, le ne forrázza magát, és víz ne kerüljön a csokoládés bevonóba!) A már kihűlt tekercseket óvatosan mártsa bele, és rácsra fektetve hagyja őket száradni.


A kekszeket nem forrón, de mindenképpen melegen kell összetekerni, különben összetörnek. Legjobb, ha a meleg kekszeket alufólia lapokra helyezi, majd föléjük is helyez egy-egy lapot, és rögtön rátekeri őket egy fakanál nyelére.


1 darab: 64 kcal, 1,3 g fehérje, 6 g szénhidrát, 3,6 g zsír


 

Mézes csillag

Hozzávalók kb. 40 db-hoz: 25 dkg rozsliszt, 12 dkg méz, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 cs. mézeskalácsfűszer, 1/2 cs. sütőpor; a díszítéshez 40 db egész hántolt mandula

Elkészítése:

A mézet, cukrot és a vajat egy lábosban közepes lángon kevergesse addig, amíg a vaj megolvad, majd vegye le a tűzről és hagyja hűlni.

Közben egy tálban keverje össze a rozslisztet, a mézeskalácsfűszert, a sütőport és a tojást, majd öntse hozzá a mézes masszát is. Az így kapott tésztát körülbelül 30 percig pihentesse szobahőmérsékleten.

Ezután lisztezett gyúródeszkán nyújtsa fél centiméter vastagra, és formával szaggasson kis csillagokat belőle. A csillagokat helyezze sütőpapírral kibélelt tepsibe. Mindegyik közepébe tegyen egy-egy szem mandulát. Közben melegítse elő a sütőt és a csillagokat 160 °C-on körülbelül 15 percig süsse.

A kész kekszeket süteményes dobozban fél alma mellett tárolja.


* Manduladíszítés helyett sütés előtt cukros mázzal is boríthatja a csillagokat, így azok téli hangulatban fognak ragyogni. A mázhoz egy tojásfehérjét keverjen össze két evőkanál porcukorral, majd ezzel kenje meg a csillagok tetejét.


1 darab: 62,5 kcal, 1,6 g fehérje, 8 g szénhidrát, 2,4 g zsír


 

Elzászi szendvics

Hozzávalók 4 személyre: 8 dkg húsos szalonna, 4 közepes vöröshagyma, 50 dkg savanyú káposzta, só, 1 mk. őrölt fekete bors, késhegynyi őrölt kömény, 2 ek. finomliszt, 1 francia kenyér (vagy 2 óriás kifli), 4 bajor kolbász, 2 ek. Univer mustár, olaj

Elkészítése:

Ehhez a szendvicshez előkészülhetünk a sütés előtti napon, így pár perc alatt összeállíthatjuk majd.

A szalonnát apróra vágjuk, egy kisebb lábasban zsírját kiolvasztjuk. Ha ez nem lenne elég, 1-2 evőkanál olajat is önthetünk hozzá, majd fél fej lereszelt vöröshagymát megfuttatunk rajta. A kissé földarabolt (esetleg kimosott) káposztát beleforgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, őrölt köménnyel fűszerezzük, lefedve puhára pároljuk. Közben többször megkeverjük, nehogy leégjen (1-2 kanál vizet is önthetünk alá).

A maradék hagymát vékonyra szeleteljük, gyűrűire szedjük, lisztbe forgatjuk, és kb. ujjnyi magas forró olajban aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsepegtetjük.

Másnap, amikor begyújtottuk a faszenet, összeállítjuk a szendvicseket. Ehhez a francia kenyeret négy részre (az óriás kifliket csak félbe) vágjuk, majd lapjában elfelezzük és a belsejüket kikaparjuk. A kivájt alsó részbe párolt káposztát rakunk, a sült hagyma felével beterítjük, és a kolbászt is rárakjuk. Mustárral megkenjük, a többi káposztával befedjük, a maradék hagymát rászórjuk, végül a kenyerek felső részét ráborítjuk. Egyenként alufóliába csomagoljuk.

A rostélyt a lehető legmagasabbra tesszük a már csak parázsló faszén fölé, és a szendvicseket rárakjuk.  Többször megforgatva 8-10 percig sütjük, de fontos, hogy semmiképpen se legyen erős a tűz alatta, mert akkor a szendvics megég!

Pilseni típusú világos sört kínálunk hozzá.


1 adag: 720 kcal


 

Datolyatallér

Hozzávalók kb. 30 db-hoz: 40 dkg szárított datolya, 2 tk. fahéj, 2 ek. 100 %-os narancslé; a díszítéshez 8 ek. csokoládéreszelék, 5 dkg dió

Elkészítése:

A datolyákat magozza ki, vágja apró darabokra, majd darálja le. Az így kapott pépet keverje össze fahéjjal és narancslével. Nedves kézzel készítsen a masszából kis gombócokat, majd lapítsa le őket. A tallérokat forgassa meg csokoládéreszelékben, és nyomjon mindegyikbe egy fél diót. Száraz helyen hagyja megszáradni a sütiket.


Ha kimagozott datolyát vesz, nem kell a magozással vesződnie!


1 darab: 61 kcal, 0,3 g fehérje, 10,5 g szénhidrát, 1,7 g zsír


 

Kókuszgolyó

Hozzávalók kb. 30 db-hoz: 20 dkg kókuszreszelék, 6 tojásfehérje, 4 ek. barnacukor, 3 dkg liszt, 1-2 tk. citromlé, 1 adag kávé, pár csepp rumaroma vagy 1/2 dl sütőrum

Elkészítése:

A kókuszreszeléket három tojásfehérjével, a citromlével, a barnacukorral és körülbelül kétdekányi liszttel egy lábosban alaposan keverje össze. Helyezze a masszát a gázra, és kis lángon kevergesse pár percig, ezalatt adja hozzá a kávét és a rumot, vagy ízesítse pár csepp rumaromával. A tűzhelyről levéve adja hozzá a maradék lisztet és tojásfehérjét. Nedves kézzel formáljon kis golyókat és helyezze őket sütőpapírral bevont tepsire. A golyókat 100 °C-on körülbelül 30 percig szárítsa.


* Pár csepp ételfestékkel változatos, különleges színű kókuszgolyókat készíthet!
* Ha a sütője nem légkeveréses, a szárítást kitámasztott sütőajtó mellett végezze!
* A kész kókuszgolyókat papír desszertkapszlikban tálalhatja.


1 darab: 62 kcal, 1,2 g fehérje, 3,8 g szénhidrát, 4 g zsír


 

Téli zöldségleves pirított magvakkal

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 4 ek. olívaolaj, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 2 felkockázott sárgarépa, 1 felkockázott paszternák, 1 felkockázott fehérrépa, 1 felkockázott kis zellergumó, 1,2 l víz vagy zöldségleves, só, bors, 3 dkg pirított tökmag, 3 dkg pirított napraforgómag, 2 dkg pirított szezámmag (a natúr magokat sütőben 3-4 perc alatt megpiríthatjuk)

Elkészítése:

A vöröshagymát megfuttatjuk az olajon, majd amikor már szép sárga, hozzáadjuk a fokhagymát és a felkockázott zöldséget. Folyamatosan kevergetve kicsit megpirítjuk, majd felöntjük a folyadékkal. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, kis lángon puhára főzzük.

Ha elkészült, kicsit hagyjuk hűlni, majd összeturmixoljuk, és a magokkal megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 50 perc

süti beállítások módosítása