ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Körömpörkölt kocsonyahúsból

2011. február 13. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kocsonyahús, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 ek. lecsó, késhegynyi őrölt köménymag, só, pirospaprika, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A kocsonyahúst apró darabokra vágjuk, leforrázzuk, a forró vízben pár percig állni hagyjuk, majd leöntjük róla a vizet, és hideg vízzel újra leöblítjük.

A hagymát apróra vágjuk, és a zsiradékban halványra pirítjuk. Beletesszük az összezúzott fokhagymát, a köményt, megszórjuk pirospaprikával, és kevés vízzel feleresztjük. Hozzáadjuk a kocsonyahúst, a kész lecsót, sóval ízesítjük, és pár percig pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és fedő alatt pároljuk. Ha vizét elfőtte, addig pótoljuk, míg a hús teljesen megpuhul és a csontokról könnyen leválik.

Galuskával vagy tört burgonyával és savanyúsággal tálaljuk.

Tüdővagdalék leves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 25 dkg borjú- vagy sertéstüdő, 6 dkg liszt, 2 dkg só, 2 dkg vöröshagyma, 1/2 gerezd fokhagyma, 2 dkg mustár, 2 g pirospaprika, 1/2 g őrölt bors, 1/2 citrom, 1 babérlevél, 2 dkg vaj, 1 db zsemle, 6 dkg zsír

Elkészítése:

A csontot és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük. A tüdőt külön megfőzzük, ledaráljuk.

2 dkg zsírban a finomra vágott hagymát megpirítjuk, a ledarált tüdőt hozzátesszük, törött borsot, babérlevelet teszünk bele és megpirítjuk. A leszűrt levessel felöntjük, citrommal, mustárral ízesítjük.

4 dkg zsírból és lisztből pirospaprikával rántást készítünk, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük és 10 percig forraljuk.

A zsemlekockákat 2 dkg vajban megpirítjuk és tálaláskor a levesbe tesszük.

Sajtos póréval töltött burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy burgonya, 2 póréhagyma fehér része, 1 ek. reszelt ementáli sajt, 2 ek. reszelt parmezán, 1 tojás, 5 dkg bacon, 2 ek. olaj, csipetnyi köménymag, 3 dkg vaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

A burgonyát alaposan megmossuk, alufóliába csomagoljuk, és gőz fölött 30-35 percig puhítjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk, majd a köménymaggal együtt 2 evőkanál olajon 5 percig pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk.

A kihűlt burgonyát kicsomagoljuk a fóliából, a tetejét levágjuk, a belsejét kivájjuk, és egy későbbi krumplipüréhez félretesszük.

Egy tálban összekeverjük a pórét, a tojássárgáját, a reszelt sajtokat és az egészen apróra vágott bacont, a szükséges mértékben sózzuk, borsozzuk, végül hozzáforgatjuk a késhegynyi sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. A keveréket a kivájt burgonyákba kanalazzuk, és egy vékonyan kivajazott tepsibe egymás mellé lerakjuk, majd forró sütőben 10-12 percig sütjük, és még melegen tálaljuk.

Skót puding

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, só, vaj

Elkészítése:

15 dkg lisztet 2 tojással, 2 dl tejjel és sóval jól kikeverünk. Kb. 2 órán át pihentetjük, majd vastagon kivajazott őzgerincformába öntjük. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

Pecsenyék mellé köretként tálaljuk.

Túrós-őszibarackos torta

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 30 dkg cukor, 12,5 dkg margarin, 6 tojás, 1/2 tasak sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 citrom, 75 dkg tehéntúró, 1 ek. búzadara, 50 dkg őszibarack (befőtt is jó)

Elkészítése:

A sütőporral elkevert lisztet, a margarinnal, 10 dkg cukorral, egy tojássárgájával, a vaníliás cukorral és egy citrom levével összedolgozzuk. A száraz, morzsolódós tésztát félretesszük.

A leforrázott barackok héját lehúzzuk, a gyümölcshúst feldaraboljuk, és kevés cukorral meghintjük. Az áttört túrót összekeverjük a maradék cukorral és a citrom levével, a búzadarával, 5 tojássárgájával, és a kemény habbá vert tojásfehérjével.

A tészta háromnegyedével kibélelünk egy tortaformát, hogy pereme is legyen. Rákenjük a túrót, elosztjuk rajta a gyümölcsöt, és rámorzsoljuk a maradék tésztát. Közepes hőmérsékletű sütőben 50-60 perc alatt megsütjük.

Amikor elkészült, még 10-15 percig hagyjuk a kikapcsolt sütőben, és csak akkor szeleteljük, amikor már teljesen kihűlt.

Svájci leves

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg keserű étcsokoládé, 8 dl tej, 2 tojássárgája, piskóta

Elkészítése:

10 dkg keserű étcsokoládét 2 dl tejjel kis lángon felolvasztunk, majd szép lassan állandó keverés mellett további 6 dl tejjel átforraljuk.

Tálalás előtt 2 tojássárgájával eldolgozzuk és kis piskótakockákra tálaljuk.

Töltött cékla (2)

Hozzávalók: cékla, sült hús, tojás, alma, ecetes uborka, majonéz, ecet, só, cukor

Elkészítése:

Lehetőleg egyforma nagyságú, kisebb céklákat megfőzünk, meghámozunk, és ecetes-sós-cukros páclében egy napig érleljük. Ezután a levétől lecsurgatjuk, és közepét éles szélű kiskanállal vagy karalábévájóval kivájjuk.

A töltelékhez apróra összevágunk sült húst, főtt tojást, nyers almát, ecetes uborkát, és sűrű majonézzel összekeverjük. A cékla üregét ezzel megtöltve, tetejét egy főtt tojás karikával díszítjük.


Húspástétom helyett tölthetjük a céklát főtt tojással, uborkával, szalonnadarabokkal összekevert, tejföllel és mustárral gazdagított kenőmájassal is. Hidegen kínáljuk.

süti beállítások módosítása