ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Részeges máj

2010. július 18. - Dyna 122

Hozzávalók 2 személyre: sertésmáj, 1/2 tubus Piros Arany, 1 mk. fokhagymakrém, 1 dl fehérbor, liszt, pirospaprika, őrölt bors, majoranna, só, vaj

Elkészítése:

Sertésmáj szeleteket törött borssal és majorannával ízesítünk, majd kevés paprikás lisztben megforgatunk. Egy kis vajon mindkét oldalát megsütjük, aztán kivesszük a vajból.

A zsiradékhoz fél tubus Piros Aranyat, egy mokkáskanálnyi fokhagymakrémet, 1 dl fehérbort és 1/2 dl vizet adunk. Visszatesszük a májszeleteket és az egészet együtt átforraljuk. Tálaláskor sózzuk meg.

Tojásos banán

Hozzávalók 2 személyre: 4-5 db banán, 2 tojásfehérje, triple sec vagy konyak, vaníliás cukor, 1 kk. baracklekvár, vaj, porcukor

Elkészítése:

Hámozott banánokat karikára vágunk és leöntünk triple sec-kel vagy konyakkal. Két tojásfehérjéből kevés vaníliás cukorral habot verünk. Elkeverjük egy kávéskanál baracklekvárral és az alkohollal átitatott banánokkal. Vajjal kikent tűzálló üvegedénybe tesszük, vékonyan meghintjük porcukorral, és meleg sütőben kb. 10 percig sütjük.

Narancsos cseresznyedzsem

Hozzávalók: 1,5 kg cseresznye, 50 dkg hámozott narancs, 55 dkg cukor, 1 tasak dzsemkocsonyásító és -tartósító

Elkészítése:

A cseresznyét kimagozzuk, hozzáadjuk az apró kockákra vágott narancsot, a vékony csíkokra szelt narancshéjat és a cukrot. Pár percig állni hagyjuk, majd lassú tűzön állandóan kevergetve 15-20 percig főzzük. A tűzről levéve beletesszük a tartósítót, üvegekbe töltjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlní.

Harcsapaprikás fokhagymás tésztával

Hozzávalók 4 személyre: a paprikáshoz: 60 dkg filézett harcsa, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 tk. pirospaprika (ízlés szerint édes-nemes vagy erős), 2 db paradicsom, 2 db színes lecsópaprika, 1 ek. liszt, 3 dl tejföl, erős paprika ízlés szerint, 2 ek. olaj, só; a tésztához: 30 dkg fodros nagykockatészta, 2 ek. olaj, 2 ek. durvára vágott petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, só, ízlés szerint erőspaprikakrém

Elkészítése:

Apróra vágjuk a szalonnát, kiolvasztjuk és a zsírján megfuttatjuk a tisztított és finomra vágott hagymát, megszórjuk a fűszerpaprikával és felöntjük 3 dl vízzel. Amikor felforrt, takarékra vesszük, beletesszük a megmosott és szeletelt paradicsomot, valamint az erős paprikát. Megsózzuk és 15-20 percig lassú tűzön főzzük.

A liszttel és kevés vízzel elkeverünk 2 dl tejfölt, majd behabarjuk vele a szaftot. Kíméletesen összeforraljuk, majd finom szűrőn átszűrjük a paprikás levet.

Nagyobb serpenyőben olajon megfuttatjuk a vékony csíkokra vágott erős paprikát. Rátesszük a megmosott, leszárított, vastagabb szeletekre vágott halat, megsózzuk és jól összepirítjuk. (A sütésnél legyünk óvatosak, nehogy eltörjenek a halszeletek.) Amikor a halhús mindkét oldala már fehéres, ráöntjük a leszűrt, félretett mártást és 4-5 perc alatt összepároljuk, ha szükséges utánízesítjük. Közvetlenül tálalás előtt a tetejét meglocsoljuk a maradék tejföllel.

Köretnek fokhagymás tésztát kínáljunk hozzá, amihez a tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel gyorsan leöblítjük. Miközben a tészta fő, felmelegítjük az olajat, beledobjuk a tisztított, összezúzott fokhagymát, a petrezselymet és az erős paprikát. Gyorsan elkeverjük, majd összeforgatjuk a lecsöpögtetett tésztával. Ha szükséges, ízlés szerint  még egy kicsit megsózzuk.

(A fokhagymás tésztát nemcsak a harcsapaprikáshoz, hanem paprikás szafttal készülő húsételek mellé is adhatjuk.)

Jeges kávé

Hozzávalók 4 személyre: 4 kávés csésze erős kávé, 4 kockacukor, 1 tasak Dr. Oetker amaretto ízű fagylaltkrémpor (vagy kész jégkrém, ekkor nem kell tej), 2 dl tej,  tejszínhab

Elkészítése:

A kávét a kockacukorral ízesítjük, majd jól lehűtjük. A fagylaltport a tasakon leírtak szerint elkészítjük és lefagyasztjuk.

Talpas pohár aljára egy adag fagylaltot teszünk és a jéghideg kávét rátöltjük.  Tejszínhabbal díszítjük, szívószállal és kanállal tálaljuk.
 

Sárgabarackdzsem és -lekvár

Hozzávalók: kajszibarack, kristálycukor, tartósítószer

Elkészítése:

Jó érett, de még ép kajszibarackot veszünk hozzá, megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, és a héjáról a legkisebb sérülést, barna foltot is levágjuk. Megmérjük, befőzőlábasba töltjük, és minden kiló barackra kb. 40 deka kristálycukrot szórva másnapig állni hagyjuk.

Utána az alját fölkeverjük és főzni kezdjük. A forrástól számítva kb. 20 percig hagyjuk a tűzön: akkor jó, ha a habját már elfőtte, de a dzsem színe még szép világossárga. Ha sok barackot főzünk, akkor inkább kisebb adagokban - 4-5 kilónyit egyszerre - készítsük, mert különben megbarnul, azaz karamellizálódik.

Végül a tűzről lehúzva csipetnyi tartósítószert keverünk bele, és üvegekbe töltve, lekötve szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

*** Több a munkánk vele, de kevesebb - kilónként 30-35 deka - cukor kell hozzá, ha a barackot meghámozzuk. Ilyenkor a gyümölcsöt egy pillanatra forró vízbe mártjuk, és a héját egy mozdulattal - mint a kesztyűt - lehúzhatjuk róla.


Sárgabaracklekvár

Ugyanúgy készül, mint a dzsem, de a barackot meghámozzuk hozzá, majd húsdarálón ledaráljuk, úgy cukrozzuk, főzzük. 

Úgy is készülhet a baracklekvár, hogy a már kész dzsemet szitán vagy a lábasban elektromos
turmixfejjel pépesítjük, majd újból felforralva töltjük az üvegekbe.


Sárgabarackdzsem cukor nélkül

A sárgabarackot a fent leírt módon meghámozzuk, félbevágjuk, kimagvaljuk, és befőzőedényben jó sűrűre kevergetve befőzzük. Kisebb, forró üvegekbe töltjük, lekötjük, és a celofánra vizes ruhát borítva a forrástól számítva 25 percig gőzöljük. Nem olyan szép, mint a cukorral főtt, de cukorbetegek is ehetik, a kivett adagot egy kevés édesítőporral édesítve.

Pirított máj

Hozzávalók: sertés-, csirke- vagy pulykamáj, vöröshagyma, zsír vagy olaj, őrölt bors, majoranna, pirospaprika, só

Elkészítése:

Megtisztított májat ujjnyi csíkokra vágunk. Finomra vágott hagymát zsiradékon megfonnyasztunk, s rátesszük a májat. Törött borssal és majoránnával ízesítjük, 3-4 perces sütés után pirospaprikával meghintjük, egyszer átforgatjuk. Tálaláskor sózzuk.

Egyéni ízlés szerint a májat piríthatjuk kockákra vágott paradicsommal és paprikával együtt is, és köménymaggal is ízesíthetjük.

Sajtos szalvétagombóc

Hozzávalók 4 személyre: 3 db szikkadt zsemle, 4 dl tej, 3 tojás, 10 dkg sajt, 5 dkg margarin, 5 dkg vaj, só

Elkészítése:

Kis kockákra vágunk három szikkadt zsemlét, és négy deci tejben megáztatjuk. Ha már jó puhák, az egészet szétturmixoljuk vagy áttörjük.

Öt deka puha margarint habosra keverünk három egész tojással, hozzáadjuk a zsemlepépet, megsózzuk, henger alakúra formázzuk, és egy kizsírozott, tiszta kendőbe (vagy konyharuhába) csomagoljuk. Zsineggel lazán átkötjük (a főzés során megduzzad!), és annyi lobogva forró, sós vízbe fektetjük, hogy ellepje. Fedő alatt, kis lángon fél óráig főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük, és a kendőből kibontva, forró tálra fektetjük. Tetejét öt deka olvasztott vajjal meglocsoljuk, 10 deka reszelt sajttal megszórjuk, és azon frissiben kínáljuk.

Tojásos túrókrém

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg tehéntúró,  3 tojás, 12 dkg porcukor, 1 citrom, mazsola, a díszítéshez gyümölcs vagy befőtt

Elkészítése:

15 dkg tehéntúrót szitán áttörünk. 3 tojássárgáját 12 dkg porcukorral, kevés citromlével, 1/2 citrom reszelt héjával, néhány szem mazsolával jól elkeverünk. Hozzáadjuk az áttört túrót, majd a tojások felvert habját. Poharakba töltjük, gyümölccsel vagy kockára vágott befőttel díszítjük, és néhány órára hűtőbe tesszük.

Hevesi gulyás

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertésdagadó, 50 dkg kelkáposzta, 50 dkg burgonya, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 ek. pirospaprika, 1 kk. paradicsompüré vagy Piros Arany, 1 késhegynyi köménymag, só, 2 ek. olaj

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a kis kockákra vágott húst, meghintjük pirospaprikával, sózzuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és félpuhára pároljuk.

Közben a burgonyát meghámozzuk, apróbb kockákra vágjuk, a kelkáposztát pedig megmosva cikkekre vágjuk. Mindkettőt hozzáadjuk a félig főtt húshoz, köménymaggal ízesítjük. Csak annyi vizet öntünk utána, hogy a hozzávalók megpuhuljanak, s fedő nélkül rövid lére pároljuk.

Meggyszörp és meggydzsem

Hozzávalók: meggy, cukor

Elkészítése:

Többnyire az apró szemű, ún. cigány meggyből készül. Az érett gyümölcsöt megmossuk, lecsumázzuk, átválogatjuk, és a sértetlen szemeket maggal együtt ép zománcú lábasba öntve, kissé összezúzzuk. Másnapig állni hagyjuk, majd szűrőbe töltve a levét kinyomkodjuk. Minden liter meggyléhez 80 deka cukrot öntünk, és kevergetve kb. 20 percig főzzük. Végül üvegekbe töltjük, bedugaszoljuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.


A visszamaradt meggyhúsból a magot kiválogatjuk, a gyümölcsöt megmérjük, és fele annyi cukorral dzsemet főzünk belőle.

süti beállítások módosítása