ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Doweri parajlepény

2010. augusztus 29. - Dyna 122

Hozzávalók: parajkrém, spagetti, tojás, sajt, tej, vöröshagyma, fokhagyma, vaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

A reszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát kevés vajon megpirítjuk, és hozzáadjuk a kiengedett és levétől lecsepegtetett parajkrémet. Sóval, törött borssal ízesítjük, és egészen kevés tejjel felengedve átforraljuk.

Ezalatt kifőzzük a spagettit. Vastagon kivajazott tűzálló edény aljára rakjuk a spagettit és bevonjuk a parajjal. Tetejére óvatosan - mint a tükörtojásnál - tojásokat ütünk és vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben a sajt megpirulásáig sütjük.

Gombával töltött hagyma

Hozzávalók 4 személyre: 8-10 db közepes vöröshagyma, 35 dkg gomba, 1 ek. paradicsompüré, 1 ek. olaj, só, őrölt bors, rozmaring

Elkészítése:

Egy evőkanálnyi olajon, fedő alatt, sóval, törött borssal, rozmaringgal ízesítve addig párolunk 35 deka apróra vágott gombát, míg saját levét el nem főtte, majd hozzákeverünk egy púpos evőkanálnyi paradicsompürét.

Kiválogatunk 8-10 egyforma, közepes nagyságú vöröshagymát, megtisztítjuk, tetejükről egy lapot levágunk, és a belsejüket kis éles késsel kiemeljük úgy, hogy csak a három külső réteg maradjon. Az így kapott üreget megtöltjük a paradicsomos gombával, és kiolajozott tűzálló tálra egymás mellé ültetve, lefedjük alufóliával. A sütőben kb. 45 percig sütjük.

Rizzsel és olasz paradicsom-, vagy sajtmártással kínáljuk.

Burgonyás túrós derelye

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 25 dkg liszt, 1 tojás, só; a töltelékhez: 30 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 2 tojás, 5 dkg porcukor, reszelt citromhéj, mazsola; tojásfehérje, zsemlemorzsa, vaj, vaníliás porcukor

Elkészítése:

Egy kg burgonyát megfőzünk, meghámozzuk és áttörjük, aztán eldolgozzuk 25 dkg liszttel és 1 tojással, csipetnyi sóval. Kb. 1 órát pihentetjük.

Közben elkészítjük a túrótölteléket: 30 dkg átpasszírozott tehéntúrót összekeverünk 2 dl tejföllel, 2 tojás sárgájával és 5 dkg porcukorral, reszelt citromhéjjal. Mazsolát adunk hozzá és lazán beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot.

A burgonyás tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kockákra vágjuk. Egyenletesen elosztjuk rá a túrókrémet. A tojásfehérjével körbekent tésztákat háromszögre hajtjuk.Lassan, lobogó sós vízben kifőzzük. Vajban pirított zsemlemorzsába forgatva, vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

Joghurtos erdei gyümölcskosárkák

Hozzávalók: 12 db gyümölcskosárka omlós tésztából, 5 dkg porcukor, 10 dkg ribizli, 10 dkg áfonya, 2 dl tejszín, 1 dl joghurt, 5 dkg szeder, tejszínhab, 5 dkg eper
 
Elkészítése:
 
A joghurtot összekeverjük a keményre vert tejszínhabbal, majd hozzáadjuk a gyümölcsök felét. Porcukrozzuk, betöltjük a tésztakosarakba, és megszórjuk a maradék gyümölcsökkel.

Hajóstészta

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg széles metélt, 1/2 l tej, 10 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, 5 dkg margarin
 
Elkészítése: 
 
A tésztát fél liter vízben és fél liter tejben puhára főzzük, leszűrjük, majd olvasztott margarinba tesszük.
 
A tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral elkeverjük és a tojások felvert fehérjével dúsítjuk. Összekeverjük a tésztával és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.

Trópusi gyümölcsleves sárgadinnyében tálalva (Südi Iringó, Vacsoracsata)

Hozzávalók: friss gyümölcsök (ananász, sárgadinnye, kivi, narancs, mandarin), főzőtejszín, mangó juice, főzés nélküli pudingpor

Elkészítése:

Meghámozzuk a friss gyümölcsöket, majd apró darabokra vágjuk.

Összeöntjük egy nagy tálba és összekeverjük a főzőtejszínt a mangó juice-szal és a pudingporral. Ezután csomómentesre turmixoljuk. Ha kész, hozzáadjuk a gyümölcsöket és hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Ha kellően lehűlt, akkor a kettévágott és kibelezett dinnyecsészékben tálaljuk.

Gyümölcssaláta csírával

Hozzávalók 1 személyre: 10 dkg szőlő, 10 dkg alma, 2 tk. búzacsíra, citromlé, méz
 
Elkészítése:
 
A kis cikkekre vágott almát és a szőlőt összekeverjük, mézzel, citromlével ízesítjük, majd amikor egy kis levet eresztett, hozzáadjuk a csírát. Néhány órára hűtőben érleljük.

Csokis-málnás muffin

Hozzávalók 12 db-hoz: 25 dkg liszt, 2,5 kk. sütőpor, 1 kk. szódabikarbóna, 1 tojás, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 dl olaj, 2,5 dl kefir/joghurt, 5 dkg étcsokoládé, 15 dkg málna
 
Elkészítése:
 
A lisztben elkeverjük a sütőport és a szódabikarbónát. A tojást habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk az olajat, a kefirt/joghurtot, majd beleforgatjuk a sütőporos lisztet és az apróra vágott étcsokoládét.
 
A muffinformát kivajazzuk, a massza felét elosztjuk a 12 formában, majd mindegyikbe teszünk málnát, végül a maradék masszát rákanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
 
Amikor kihűlt, fahéjjal és tejszínhabbal díszítjük.

Uborka, zöld dinnye vagy zöld paradicsom télire

Hozzávalók: uborka, zöld dinnye, vagy zöld paradicsom, 12 ek. cukor, 1,5 dl 20%-os ecet, 1,5 ek. só, szőlőlevél, egész bors, mustármag, koriander, torma, szalicil

Elkészítése:

2,5 liter vizet 12 evőkanál cukorral, másfél csapott evőkanál sóval, meg másfél deci 20 százalékos ecettel felforralunk.

Az üvegek aljára szőlőlevelet, szemes borsot, mustármagot meg koriandert szórunk, az uborkát vagy zöld dinnyét, illetve zöld paradicsomot alaposan megmosva beleállítjuk. Minden üvegbe 1-1 vékony szál meghámozott tormát dugunk, és az ecetes lével leforrázzuk. A folyadékot a lábasba visszatöltve,újra felfőzzük, majd ismét az üvegbe rakott eltennivalóra forrázzuk. A tetejére csipetnyi szalicilt rakunk, és az üveget lekötve, száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Magyaróvári csirkemell

Hozzávalók 4 személyre: 4 kisebb csirkemell(filé), 8 szelet gépsonka, 8 szelet óvári sajt, 10 dkg gomba, 5 dkg vaj, olaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

Lebőrözünk, kicsontozunk négy kisebb csirkemellet, és húsukból nyolc szeletet formázunk. Megsózzuk, megborsozzuk, és öt deka vajon mindkét felükön megsütjük, majd tűzálló tálra egymás mellé fektetjük.

Apróra vágunk 10 deka gombát, és egy kevés olajon vagy vajon sóval, őrölt borssal addig pároljuk, amíg saját levét el nem főtte, majd a kisütött hússzeletekre terítjük. Mindegyikre 1-1 gépsonkaszeletet borítunk, erre pedig 1-1 nagyon vékony óvári sajtszelet kerül. A forró sütőbe toljuk, de csak addig sütjük, amíg a hús jól át nem melegedett, és a tetejére a sajt rá nem olvadt.

Csokiturmix 3

Hozzávalók 1 személyre: 4 szárított datolya, 3 dl tej, fél teáskanál kakaópor, csokireszelék

Elkészítése:

Kimagozzuk és apróra vágjuk a datolyát. A tejet egy edényben megmelegítjük, s hozzáadjuk a kakaót meg a datolyát és felforraljuk.

A keveréket keverőtálba tesszük és mixerrel úgy összeturmixoljuk, hogy eltűnjenek a datolyadarabok. Pohárba töltjük és csokireszelékkel meghintjük. Forrón isszuk.

Zöldséges fánk

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg vegyes, levesben főtt zöldség, 2 ek. burgonyapehely (vagy 1 nagy főtt burgonya), 1 tojás, 1 dl tej, 1-2 ek. finomliszt, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 mk. őrölt bors, 1 tk. só, 1 mk. sütőpor, 2 ek. olaj + a sütéshez

Elkészítése:

A tojást habosra verjük a tejjel, majd belekeverjük a fűszereket és a burgonyapelyhet (vagy az áttört, esetleg lereszelt főtt burgonyát). Hozzáadjuk a villával összetört főtt zöldséget és az olajat. Ezután annyi lisztet teszünk bele, hogy a massza kenhető legyen, de ne lágy.

Bő, forró olajba teáskanállal beleszaggatjuk a zöldséges masszát. Mindkét oldalát pirosra sütjük, és a felesleges olajat lecsurgatva burgonyakörettel tálaljuk.

Albán hagymás kagyló

Hozzávalók: kagylókonzerv, vöröshagyma, konyak

Elkészítése:

A készen kapható kagylókonzerv levét leszűrjük, és az így leszűrt olaj felébe reszelt vöröshagymát pirítunk. Belehelyezzük a kagylókat, és 1/2 dl konyakot aláöntve pár percig pároljuk.

Pirítós kenyérrel, citromkarikákkal tálaljuk.

süti beállítások módosítása