ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Duplacsokoládés muffin

2010. szeptember 12. - Dyna 122

Hozzávalók 16 db-hoz: 38,5 dkg liszt, 1 ek. sütőpor, 2 ek. kakaó, 15 dkg barnacukor, 2 tojás, 1,5 dl tejföl, 1,5 dl tej, 0,5 dl olaj, 17,5-17,5 dkg fehér- és étcsokoládé
 
Elkészítése:
 
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval.
 
A tojásokat összekeverjük a tejföllel, a tejjel és az olajjal, majd apránként hozzáadjuk a lisztes keveréket, végül beleforgatjuk az apró darabokra vágott mindkét csokoládét.
 
A muffinsütőt kibéleljük papírkosárkákkal, belekanalazzuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
 
Tálalás előtt meghintjük kakaóval.

Vajas tésztában sütött Füstli kétféle sajttal

Hozzávalók: 1 nagy csomag (350 g) SáGa Füstli, 50 dkg mirelit vajastészta, 15 dkg krémsajt, 10 dkg trappista sajt, 1 tojássárgája

Elkészítése:

A vajas tésztát kiengedjük, 2 mm vékonyra nyújtjuk és 2 cm széles csíkokra vágjuk.

Minden csíkot vékonyan megkenünk krémsajttal. Egy-egy virslit a végénél kezdve betekerünk a sajtos tésztával. Ha minden virslit "becsomagoltunk", tepsibe tesszük őket.

Ezután megkenjük a tetejüket tojássárgájával és megszórjuk reszelt sajttal.

Előmelegített 200 fokos sütőbe tesszük és 5-6 perc után levesszük a sütőt 170 fokra és még 10 percig sütjük.

Zöldséges fűszermártás

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 cső zöld húsú paprika, 1 cső zöld húsú pepperoni, 1 ecetes uborka, 1 doboz kukorica (175 g), 2 ek. olaj, 2-2 ek. víz és ecet, 1 tk. cukor, só, őrölt bors

Elkészítés:

A hagymát meghámozzuk és finomra aprítjuk. A paprikát és a pepperonit megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és nagyon apró kockákra vágjuk. Az ecetes uborkát szintén kockákra vágjuk. A kukoricát lecsepegtetjük.

Az előkészített hozzávalókat az olajon kissé megpároljuk, felöntjük a vízzel és az ecettel, majd sűrűre főzzük a masszát. Végül a mártást cukorral, sóval és borssal édes-savanyúra fűszerezzük.

Házi készítésű ketchup

Hozzávalók 15 db 1,2 dl-es üveghez: 4,5 kg paradicsom, 2 csípős pirospaprika, 2 nagy vöröshagyma, 4 piros színű paprika, 1 nagy sárgarépa, 5 szál angol zeller (szálzeller, halványító zeller),  25 bazsalikomlevél, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 ek. zsályalevél, 6 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 2 ek. cukor, 2,5 dl almaecet, 4 ek. olívaolaj, néhány szem szegfűszeg,  kukoricakeményítő, őrölt fahéj, só

Elkészítése:

A kimagozott paradicsomokat a fokhagymával 45 percig kis lángon főzzük, majd átpasszírozzuk.

A hagymát felszeleteljük, a zellerszárat, sárgarépát felkarikázzuk, és serpenyőben, forró olajban 5-6 percig pirítjuk.

A paprikákat szeletekre vágjuk, és a zöldségekhez adjuk, majd ráöntjük az átpasszírozott paradicsomot, beletesszük az összevágott zsályát, a babérleveleket, a szegfűszeget és a fahéjat, és kis lángon 1 óráig főzzük, utána a szegfűszeget
kiszedjük.

Beletesszük a durvára vágott bazsalikom és petrezselyem leveleket, majd az egészet újra átpasszírozzuk. Forrásig hevítjük, gyakori kevergetéssel főzzük, míg sűrűsödni kezd. Sóval, cukorral ízesítjük, belekeverjük az ecetben feloldott keményítőt, ha szükséges, utófűszerezzük, és habverővel vagy botmixerrel addig verjük, amíg sűrű és krémes nem lesz.

Fehérboros alma-őszibarack befőtt

Hozzávalók: 1,5-1,5 kg alma és őszibarack, 5 dl száraz fehérbor, 50 dkg cukor, 1 tasak befőtt-tartósító, 1 tk. szegfűszeg

Elkészítése:

A gyümölcsöket hámozás után 8 gerezdre vágjuk. 1 liter vízben a cukrot és a tartósítót felforraljuk, beledobjuk a szegfűszeget. Hozzáadjuk a gyümölcsöket, és újra felforraljuk. A bort beleöntjük, és ismét egyet forralunk rajta. A tűzről levéve üvegekbe töltjük, szobahőmérsékleten kihűtjük.

Kelkáposztás szafaládé

Hozzávalók 4 személyre: kb. 50 dkg-os kelkáposzta, 4 kisebb szafaládé, 10 dkg edami vagy parmezán (jellegű) sajt, 1 kis fej újhagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, őrölt bors, só, 2 ek. olaj

Elkészítése:

Egy kb. félkilós kelkáposztafejet öt percig lobogva forró sós vízben főzünk, majd alaposan lecsepegtetve, leveleire szedjük. Úgy rakjuk félig egymásra, hogy a végén négy nagy levelet kapjunk, és mindegyiket reszelt sajttal megszórjuk. (Kb. 10 deka edami vagy parmezán ízű sajt kell hozzá.) Mindegyikre 1-1 rövid szafaládédarabot fektetünk, és először a levél két végét hajtjuk rá, majd összegöngyöljük, cérnával átkötjük.

Két evőkanál olajon egy kicsi fej apróra vágott újhagymát megpirítunk, egy kevés kelkáposzta-főzővízzel felengedjük, és egy kis doboz paradicsompürét belekeverve, sóval meg őrölt borssal ízesítjük. A kelgöngyölegeket beletéve, fedő alatt kb. 20 percig pároljuk, elfőtt levét mindig csak egy kevés kelfőzővízzel pótoljuk.

Szalonnás burgonyával kínáljuk.

Karfiol télre

Hozzávalók: karfiol, só, ecet, tartósítószer

Elkészítése:

Szép, tömör, hófehér karfiolfejeket vásárolunk hozzá, és a zöldjétől megszabadítjuk. A karfiolfejet rózsáira szedjük, lobogva forró sós, enyhén ecetes vízbe dobjuk. 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A karfiolt üvegekbe rakjuk, friss, enyhén sós vizet öntünk rá, mindegyikre csipetnyi tartósítószert rakunk, és az üvegeket dupla celofánnal lekötve, vizes ruhával leborítva 40 percig gőzöljük.

Télen remek leves, főzelék vagy saláta készülhet belőle.

Bécsi szelet

Hozzávalók: borjúcomb, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, olaj, a díszítéshez: citromkarikák

Elkészítése:

Az igazi bécsi szelet borjúcombból készül.

A szeleteket jól kiverjük. Sózzuk, majd lisztbe, tojásba és morzsába bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük. Citromkarikával díszítve tálaljuk.

süti beállítások módosítása