ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Pásztortarhonya

2010. október 10. - Dyna 122
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg tarhonya, 4-5 nagy fej krumpli, 15 dkg füstölt szalonna, 3-4 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db paradicsom, pirospaprika, só, csipetnyi bors

Elkészítése:

Kiolvasztjuk a kockára vágott füstölt szalonnát (erdélyi szalonna alá kell zsír vagy olaj), beletesszük a hagymát, megpirítjuk. Hozzáadjuk a tarhonyát, keverés közben megpírítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük a tarhonya kétszeresének megfelelő vízzel. Sózzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, majd a kockára vágott burgonyát a darabokra vágott paradicsomot. Készre fözzük.

Pritaminos karfiol

Hozzávalók: 2 kg karfiol, 50 dkg pritaminpaprika, 2 közepes póréhagyma, 1 tasak savanyúság-tartósító

Elkészítése:

A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük. A pritaminpaprikát csíkokra, a póréhagymát karikára vágjuk. A zöldségeket vegyesen elrendezzük az üvegben.

A tartósítószert az előírásnak megfelelő mennyiségű vízzel felforraljuk, lehűtés után az üvegbe töltjük. Fogyasztásig hűvös helyen tároljuk.

Fűszeres hal

Hozzávalók: tonhal, liszt, fehérbor, fokhagyma, rozmaring, cayenne bors, só, vaj

Elkészítése:

A fagyasztott tonhalszeleteket kiolvasztjuk, sózzuk, majd lisztbe forgatjuk, kevés vajon mindkét oldalán megsütjük és félretesszük.

Vajban zúzott fokhagymát futtatunk, rozmaringgal ízesítjük. Egy kávéskanál liszttel megszórjuk, majd fehérborral hígított vízzel mártás sűrűségűre besűrítjük és átforraljuk. Cayenne borssal ízesítjük. Forrón a halra öntjük és burgonyapürével tálaljuk.

Narancsos málna

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg málna, narancslikőr vagy narancsszörp, porcukor, 2 dl habtejszín

Elkészítése:

60 deka málnát négy kis üvegtányérba vagy talpas poharakba osztunk, és narancslikőrrel meglocsoljuk, porcukorral megszórjuk. (Ha gyerekek vannak a háznál, narancslikőr helyett narancsszörpöt használjunk.) Folpackkal letakarva a hűtőszekrénybe rakjuk, és közvetlenül tálalás előtt két deci habbá vert, egy evőkanál porcukorral ízesített tejszínnel díszítjük. A tetejére még locsolhatunk likőrt (vagy szörpöt), és azonnal tálaljuk.

A narancs meg a málna íze különösen jól illik össze, csak az a fontos, hogy jó hideg legyen.

Sztrapacska 2

Hozzávalók: burgonya, juhtúró, tojás, liszt, szalonna, só, zsír

Elkészítése:

A meghámozott burgonyát nyersen finomra reszeljük. Elkeverjük 1 evőkanál zsírral, 1 tojással és annyi liszttel, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk. Sóval ízesítjük és evőkanállal lobogó forró sós vízbe szaggatjuk. Leszűrjük, majd kisütött szalonna zsírjára szedjük és reszelt juhtúróval vastagon meghintjük. Megszórjuk a kisütött szalonna tepertőjével és kb. 10 percre forró sütőben sütjük. Azonnal, valamilyen salátaféleséggel tálaljuk.

Párizsi vagdalt

Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg párizsi, 2 db zsemle, 1 tojás, 1/2 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Harminc dkg párizsit két tejbe áztatott, majd kicsavart zsemlével, sóval, törött borssal, fél fej reszelt vöröshagymával, 1 tojással jól összedolgozunk. Pogácsákat formázunk belőle, morzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük. Feltétként tálaljuk.

Szőlőzselé

Hozzávalók: fehér és piros szőlő vegyesen, cukor

Elkészítése:

Fehér és piros szőlőt vegyesen veszünk hozzá. A gyümölcsöt lecsumázzuk, leöblítjük,  megmérjük, és befőzőlábasban a tűzön kissé megtöppesztjük. A tűzről levéve kilónként 80 deka cukrot öntünk hozzá, és egy óráig állni hagyjuk.

Alaposan összekeverjük, áttörjük, majd kis lángon, kevergetve addig főzzük, amíg kistányérra csöppentve belőle meg nem kocsonyásodik.

Emeletes szendvics

Hozzávalók: kenyér vagy rozskenyér, sonka, tejföl, sajt, vaj, gomba, főtt tojás, só, őrölt bors, ecetes uborka vagy céklasaláta

Elkészítése:

Jó vékonyra felszeletelünk közönséges kenyeret, vagy rozskenyeret, és beléből a legnagyobb pogácsaszaggatóval lapokat szúrunk ki.

Készítünk háromféle pástétomot: darált sonkát kevés tejföllel elkeverve, reszelt sajtot puha vajjal, meg kevés tejföllel kikeverve és gombakrémet (10 deka apróra vágott, párolt gombát 2 összevagdalt kemény tojással meg 10 deka vajjal kikeverve, sóval, törött borssal ízesítve).

4-4 kenyérkorongot ezzel a háromféle krémmel felváltva töltjük, tetejét vajjal vékonyan megkenjük, és ecetes uborkadarabokkal vagy cifrára vágott céklasaláta-darabokkal díszítjük.

süti beállítások módosítása