ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Savanyított paradicsom

2010. október 17. - Dyna 122

Hozzávalók kb. 1 l-hez: 50 dkg piros koktélparadicsom, 25 dkg sárga koktélparadicsom, 5 gerezd fokhagyma, 5 dkg friss gyömbér, 4 ek. olívaolaj, 1 kk. chili, 2 kk. kurkuma, 1 kk. köménymag, 2 dl fehérborecet, 10 dkg cukor, 2 kk. só

Elkészítése:

A paradicsomot megmossuk, fogpiszkálóval körben megszurkáljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, a gyömbért meghámozzuk és mindkettőt vékonyan felszeleteljük.

Az olajat felforrósítjuk, néhány percig pároljuk benne a gyömbért, a fokhagymát és a chilit, majd hozzáadjuk a kurkumát és a köménymagot is. Ráöntjük az ecetet, hozzákeverjük a cukrot és a sót, beleöntünk 2 dl vizet, és lassú tűzön 5 percig főzzük.

A paradicsomokat üvegekbe szedjük, ráöntjük a levet és azonnal lezárjuk.

Tartósítószer nélkül kb. 2 hétig áll el. Frissen sült húsokhoz fogyasztjuk.

Zelleres cékla

Hozzávalók: 2 kg cékla, 4 közepes, leveles zeller, 4 nagy savanykás alma, 1 tasak savanyúság-tartósító

Elkészítése:

A céklát meghámozzuk, és kockára vágjuk. Az almát héjastól vékony csíkokra szeleteljük. A zellert nagyon alaposan megmossuk (nem hámozzuk), a kisebb zöld hajtásokat rajta hagyjuk, az alját keresztben bevágjuk.

Az üveg alján körberakjuk a zellert, a zöldje felfelé álljon. Rátesszük a céklát és az almát.

Az előírásnak megfelelően elkészítjük a tartósítólét, lehűtjük és az üveg tetejéig öntjük. Légmentesen lezárjuk, és száraz, hűvös helyen tartjuk felhasználásig.

Baranyai töltött gombafejek

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg nagy kalapú csiperkegomba, 15 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, kapor, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

A gombaszárakat levágjuk. (Ebből majd levest vagy pástétomot készíthetünk, mert a baranyai töltött gombához csak a kalap kell.) Ha vastag héjú a gomba, megtisztítjuk, ha vékony héjú, csak alaposan ledörzsöljük.

15 deka juhtúrót villával összetörünk, és öt deka vajjal meg egy nagy csokor finomra
vágott kaporral kikeverjük. (Sózni nem kell, mert a túró sós.) A gombák kalapjának üregébe töltjük, kettőt-kettőt a krémes felükkel összeillesztünk, és először lisztbe, majd tojásba végül zsemlemorzsába forgatva, bő, forró olajba rakjuk, erős lángon szép pirosra sütjük.

Petrezselymes újburgonya a hozzáillő köret.

Töltött párizsi

Hozzávalók 2 személyre: párizsi, sajt, paradicsom, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Az egyben vásárolt párizsit lehámozzuk és kb. 1/2 centiméteres szeletekre vágjuk. Két szelet közé egy szelet sajtot és egy karika paradicsomot teszünk. Fogpiszkálóval összetűzzük. A szokásos módon bundázzuk és bő, forró olajban kisütjük.

Birsalmasajt

Hozzávalók: birsalma (vagy birskörte), cukor, citrom, porcukor, olaj

Elkészítése:

A birsalmát nemcsak megmossuk, de alaposan meg is törölgetjük, hogy a szőrös részeket ledörgöljük róla. A gyümölcsöt cikkekre vágjuk, a magházát kivájjuk, és a birsalmát amúgy héjasan annyi vízzel öntjük le, amennyi ellepi. Jó puhára főzzük, áttörjük, megmérjük, és minden kiló gyümölcspéphez 75 deka cukrot és egy citrom levét öntjük. Állandóan kevergetve 20-30 percig forraljuk, a végén tányérra csöppentve próbáljuk ki, hogy elég sűrű-e. Hajszálvékonyan kiolajozott őzgerinc formába vagy több kicsi formába töltjük, és egy napig állni hagyjuk.

Másnap porcukorral meghintett deszkára borítjuk, és tüllel vagy vékony batisztruhával letakarva szikkadni hagyjuk.


Ha gazdagabban akarjuk adni, a már megfőtt birsalmapépbe durvára vágott diót vagy mandulát is keverhetünk.

Ha a birsalmát főzés előtt megkénezzük, majd többször váltott ecetes vízben átmossuk, a kocsonyánk világosabb lesz. Birskörtéból is kitűnő.

Bajor csirke

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg-os csirke, füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 dl száraz fehérbor, 2 db vöröshagyma, grillfűszer (vagy só és pirospaprika), őrölt bors, zsemlemorzsa, 4 dkg vaj

Elkészítése:

Egy kb. másfél kilós csirkét kettévágunk és füstölt szalonnacsíkokkal sűrűn megtűzdeljük. Egy tűzálló tálat vagy zománcos tepsit vékony szalonnaszeletekkel kibélelünk, és az aljára két, karikákra vágott vöröshagymát terítünk. Erre fektetjük - tűzdelt felükkel felfelé - a fél csirkedarabokat, és ha a szalonna nem volt túl sós, egy kevés grillfűszerrel vagy sóval és pirospaprikával bedörzsöljük.

Két deci tejfölt két deci száraz fehérborral, késhegynyi őrölt borssal simára keverünk, és ezzel öntjük le a csirkét. A tetejére egy kevés zsemlemorzsát szórunk, és négy deka vajat tördelünk rá. A tálat befedve a sütőbe toljuk és addig pároljuk, amíg a szárnyas meg nem puhul. Ekkor a fedőt levesszük, és rövid lére párologtatjuk a bajor csirkét, sőt a végén kissé meg is pirítjuk.

A legjobb hozzá a párolt vajas zöldség, de adhatjuk pirított burgonyával vagy petrezselymes rizzsel is.

Szilvás gombóc

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 1 tojás, 1,5 bögre (2,5 dl-es) liszt, szilvabefőtt, porcukor, őrölt fahéj, zsemlemorzsa, 3 ek. margarin

Elkészítése:

A sós vízben főtt, leszűrt, áttört burgonyát lehűtjük, 1 evőkanál margarinnal, a tojással és a liszttel összegyúrjuk. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Minden egyes lapra egy-egy szem kimagozott, lecsepegtetett szilvát teszünk. Megszórjuk kevés cukros fahéjjal. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, s enyhén sós vízben addig főzzük, amíg a gombócok fel nem jönnek a víz felszínére.

Közben margarinban zsemlemorzsát pirítunk, és ebben forgatjuk meg a kifőtt gombócokat. Tálalás elő megszórjuk porcukorral vagy fahéjas porcukorral.

süti beállítások módosítása