ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Magdaléna kolbászos levese

2010. december 05. - Dyna 122

Hozzávalók: burgonya, kolbász, tojás, tejföl, liszt, vöröshagyma, ecet, babérlevél, só, őrölt bors, cukor, zsír

Elkészítése:

A világos, nem túl zsíros rántást annyi vízzel engedjük fel, hogy ne legyen bő levű a levesünk. Amikor forr a felengedett levesalap, akkor beleteszünk 2-3 babérlevelet, 1/2 fej tisztított, de nem darabolt vöröshagymát, személyenként 1-1 db közepes nagyságú tisztított és kockára vágott burgonyát. Sóval, törött borssal ízesítjük.

Amikor a burgonya félig megpuhult, akkor személyenként kb. 1O dkg vékony karikára vágott kolbásszal tovább főzzük, majd ecettel, esetleg kevés cukorral pikánsra ízesítjük.

Mikor a burgonya teljesen megpuhult, a forrásban levő levesbe személyenként 1 tojást úgy ütünk bele, hogy azok egészben maradjanak és a fehérje bevonja a sárgáját. Kb. 5 perces főzés után tejfölre tálaljuk.

Szalonnás töltött burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 12,5 dkg margarin, 4 ek. tejföl, 10 dkg kolozsvári szalonna, 10 dkg parmezán sajt, 5 dkg zsemlemorzsa, só, őrölt bors

Elkészítése:

A burgonyát megmossuk és héjastul megsütjük. Megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, közepét kivájjuk. A kivájt részt átpasszírozzuk, összekeverjük a darált kolozsvári szalonnával, a margarin felével, a reszelt sajttal, tejföllel, sóval és az őrölt borssal. Visszatöltjük a kivájt burgonyákba, és zsemlemorzsával megszórva, kivajazott edényben, forró sütőben 10 percig sütjük.

Vidám muffinok

Hozzávalók kb. 12 db-hoz: 1 doboz Dr. Oetker Muffin alappor, 1,5 dl napraforgóolaj, 5 dl tej, 1 db tojás, a díszítéshez: 1 cs. Dr. Oetker Cukormáz marcipánízű, 1 db Dr. Oetker Dekor toll 

Elkészítése: 

A dobozban lévő papírformákat egy tepsibe állítjuk. A sütőt előmelegítjük. 

A muffint a dobozon lévő használati utasítás szerint elkészítjük. A megsült muffinokat sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. 

A cukormázat a tasakon lévő használati utasítás szerint elkészítjük. A kihűlt muffinokat (egy kenőecset segítségével) a mázzal megkenjük, majd hagyjuk a mázat megszilárdulni. Végül a Dekor Tollak segítségével a mázra színes motívumokat rajzolunk. 

Fogyasztás előtt legalább 20 percet hagyjuk száradni.

Luxemburgi sertéssült

Hozzávalók: sertéshús, alma, porcukor, só, őrölt bors, szegfűszeg, vaj

Elkészítése:

A jól kivert sertésszeleteket sózzuk, borsozzuk és forró vajban megfuttatjuk. Ezután egy tűzálló edénybe helyezzük és vastag almaszeletekkel befedjük. Egy evőkanál porcukorral meghintjük, kevés szegfűszeggel megszórjuk, majd a hússütő vajjal áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

Burgonyapürével tálaljuk.

Olasz palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg rétesliszt, 2 db tojás, 2 dl tej, 1/2 dl olaj, szódavíz, só; a töltelékhez: 20 dkg főtt füstölt hús, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. olaj, só, őrölt bors, rozmaring, (10 dkg gomba), a tetejére: 2 dl tejföl, reszelt sajt

Elkészítése:

Két egész tojást két deci tejjel, 20 deka rétesliszttel, meg annyi szódavízzel keverjünk simára, hogy közepesen sűrű palacsintatésztát kapjunk, és kissé megsózzuk. Egy óráig állni hagyjuk, majd egy fél deci olajat öntünk bele, és újra kikeverjük. Úgy sütünk belőle vékony palacsintákat, hogy csak az első alá olajozzuk ki a serpenyőt, a többi a benne levő olajtól saját magát zsírozza.

Amíg a palacsintatészta pihen, egy evőkanál olajon üvegesre sütünk öt deka, nagyon apróra vágott füstölt szalonnát, majd egy kis fej reszelt vöröshagymát megpirítunk rajta. 20 deka, vékony laskára vágott, főtt füstölt húst beletéve még 1-2 percig pirítjuk, majd egy kis doboz konzerv paradicsompürével meg kétszer annyi vízzel engedjük fel. (Tehetünk bele tíz deka összevagdalt gombát is.) Sóval, őrölt borssal, mokkáskanálnyi szárított rozmaringgal ízesítjük, és öt percig főzzük.

A kisütött palacsintákat felváltva kenjük meg ezzel a paradicsomos mártással, szórjuk meg reszelt sajttal, egymásra fektetjük, de a felső palacsinta üresen maradjon.

Végül az egészre két deci tejfölt kenünk, és még reszelt sajttal is megszórjuk, majd a sütőbe tolva a tetejét szépen megpirítjuk. Úgy szeleteljük, mint a tortát.

Erdélyi sonkás káposztaszelet

Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg savanyú káposzta, 25 dkg füstölt sonka, 1 db alma, tejföl, őrölt kömény, őrölt bors, só, zsemlemorzsa, liszt, zsír vagy olaj

Elkészítése:

Fél kiló savanyú káposztát egyszer átmosunk és kevés zsiradékon, őrölt köménymaggal meghintve puhára pároljuk. 25 dkg füstölt sonkával együtt pépesre vágjuk, törött borssal ízesítjük, kis kockákra vágott almával és annyi tejfellel, valamint  zsemlemorzsával eldolgozzuk, hogy formázható masszát kapjunk. Ha szükséges, sózzuk. A formázott lepényeket lisztben megforgatjuk és forró zsiradékban világosbarnára sütjük.

Rakott csirkemellfilé

Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes csirkemell, 20 dkg gomba, 15 dkg sonka vagy főtt füstölt hús, 5 dkg sajt, 4 dl tej, 1 dl tejföl, 4 dkg liszt, 9 dkg vaj, grillfűszer, só, őrölt bors, szerecsendió

Elkészítése:

Négy közepes nagyságú csirkemellet lebőrözünk, kicsontozunk, és az így kapott nyolc húsdarabot nem túl vékony szeletekké verjük. Grillfűszerrel, vagy sóval és borssal bedörzsöljük, majd öt deka vajon mindkét felüket átsütjük. A húst félig egymásra, egy tűzálló tálra fektetjük.

A visszamaradt levében átsütünk 15 deka vékony laskára vágott sonkát vagy főtt füstölt húst. Hozzáadunk 20 deka megtisztított, felszeletelt gombát, és kissé megborsozva addig pároljuk, amíg a saját levét el nem főtte, majd a húsra simítjuk.

Négy deci tejet simára keverünk négy deka liszttel, beledobunk 4 deka vajat, és kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük. A tűzről levéve belereszelünk öt deka sajtot, belekeverünk egy deci tejfölt. Csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és bevonjuk vele a húst. A forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a teteje halványrózsaszínű nem lesz.

Salátával és/vagy vajon párolt rizzsel tálaljuk.

süti beállítások módosítása