ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Csabai puliszka

2010. december 12. - Dyna 122

Hozzávalók: 30 dkg kukoricaliszt, juhtúró, lángolt kolbász, só, vaj

Elkészítése:

Sóval ízesített hat dl forró vízben lassú tűzön állandó keverés mellett eldolgozunk 30 dkg kukoricalisztet. Kb. 25 percig főzzük, majd a felét vajjal kikent tepsibe öntjük. Erre juhtúrót és lángolt kolbászt morzsolunk. Bevonjuk a maradék puliszkával, és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Forró sütőben kb. 20 percig sütjük.

Forrón, salátával kínáljuk.

Szardellával töltött tojás

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 tubus szardellapaszta, 4 db tojás, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl,
1 kis tubus majonéz, só

Elkészítése:

A tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk és félbevágjuk. A sárgájukat kikaparjuk, fél tubus szardellapasztával és vajjal simára keverjük. A félbevágott tojásokat megtöltjük.

A majonézt összekeverjük a tejföllel, szükség esetén utánaízesítjük.

A tálra lerakjuk a megtöltött fél tojásokat, és az ízesített majonézzel leöntjük. Lehűtve, pirítóssal tálaljuk.

Marhapörkölt főtt krumplival

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhahús, 3 db vöröshagyma, 2 dl sűrített paradicsom, 1 ek. liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 ek. majoranna, 1/2 mk. köménymag, 1 mk. pirospaprika, 6-7 dl erőleves (leveskockából), 1 dl vörösbor, 12 db közepes burgonya, 1 ek. snidling, só, őrölt bors, étolaj

Elkészítése:

A húst kockákra, a vöröshagymát finomra vágjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk, beletesszük a húst, a babérlevelet és a majorannát, és 4-5 percig nagy lángon, állandóan kevergetve átpirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük.

A visszamaradt zsiradékban a hagymát 6-7 percig kis lángon, állandóan kevergetve pároljuk, majd a húst visszatesszük, és 10 percig folytatjuk a párolást. Lisztet szórunk rá, elkeverjük, ráöntjük a bort, és addig főzzük, amíg elpárolog.

Beletesszük a paprikát, a köménymagot, a zúzott fokhagymát és a paradicsompürét. Sózzuk, borsozzuk, átkeverjük, felöntjük az erőlevessel, és lefedve, kis lángon legalább 2 óráig főzzük, amíg a hús megpuhul. Ha túlságosan besűrűsödne, önthetünk hozzá erőlevest.

A burgonyát héjában puhára főzzük, megpucoljuk, olajba forgatjuk, és megszórjuk snidlinggel.

Sertéspörkölt

Hozzávalók: sertéshús, vöröshagyma, paradicsom, zöldpaprika, só, pirospaprika, zsír vagy olaj

Elkészítése:

A zsiradékban megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a 3x3 cm-es kockákra vágott sertéshúst. Néhány percig pároljuk, majd sóval ízesítjük és pirospaprikával meghintjük. Kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk.

Hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot és zöldpaprikát és kb. 15 perc alatt befejezzük a főzést. Galuskával tálaljuk.

Meggyes palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, só, szódavíz, 3 ek. olaj; a töltelékhez: meggy (esetleg meggybefőtt), 3 dl tej, 3 dkg finomliszt, 3 dkg vaj, 3 ek. porcukor, 1 cs. vaníliás cukor; a tetejére: 2 dl tej, 2 tojás, 1 cs. vaníliás cukor; vaj

Elkészítése:

20 deka lisztből két tojással, két deci tejjel, csipetnyi sóval meg annyi szódavízzel, hogy kellő sűrűségű legyen, palacsintatésztát keverünk. Egy óráig állni hagyjuk, majd három evőkanál olajat belekeverve, a szokott módon - olaj nélkül - palacsintákat sütünk belőle.

Három deci tejet három deka finomliszttel simára keverünk, három deka vajat beledobunk, és kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve három evőkanál porcukorral meg egy csomag vaníliás cukorral kikeverjük, és vékonyan a palacsintákra kenjük. Mindegyik palacsintára gazdagon hintünk megtisztított, kimagozott meggyet, és a palacsintákat először összegöngyöljük, majd 2-2 darabba vágjuk. Ezeket a fél palacsintákat kissé megdöntve a vágatukra szorosan egymás mellé egy kivajazott tűzálló tálba állítgatjuk.

Ezután két deci tejet két tojássárgával meg két tojás habbá vert fehérjével összekeverjük, egy csomag vaníliás cukorral ízesítjük, és a palacsintákra öntjük. A forró sütőbe tolva szép pirosra sütjük.

Töltött kifli (2)

Hozzávalók: kifli, libamájkrém, tej, főtt tojás, metélőhagyma, mustár, só, őrölt bors, liszt, tojás, olaj

Elkészítése:

Kiflik végeit levágjuk és fakanállal üreget fúrunk beléjük. A kifúrt kiflibeleket kevés tejbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. Eldolgozzuk készen kapható libamájkrémmel, sóval, borssal, kis kockára vágott főtt tojással, csipetnyi mustárral és finomra vágott metélőhagymával. Megtöltjük az üregeket a keverékkel, és a párizsi szelethez hasonlóan bundázzuk, majd megsütjük.

Kiváló feltét, de különböző mártásokkal önálló ételként is fogyaszthatjuk.

Pórés csirkemell

Hozzávalók 4 személyre: 4 db közepes csirkemell, 2 db póréhagyma, 2 dl tejföl, 1 db tojássárgája, szójaszósz vagy grillfűszer, só, őrölt bors, 5 dkg vaj + a tepsihez

Elkészítése:

Lebőrözünk, kicsontozunk négy közepes nagyságú csirkemellet, és az így kapott nyolc húsdarabból szeleteket verünk. Szójamártással vagy grillfűszerrel bedörzsöljük, és a hűtőszekrényben egy óráig állni hagyjuk.

Közben megtisztítunk, 2-3 centis darabokra vágunk két karcsú póréhagymát, és sós vízben nem túl puhára főzzük. Alaposan lecsepegtetjük, és egy kivajazott tűzálló tál aljára terítjük, kissé megborsozzuk.

A hússzeleteket öt deka vajban mindkét felükön szép pirosra sütjük, és a póréhagymára fektetjük. A serpenyőt, amelyben a hús sült, a tűzről lehúzzuk, két deci tejfölt öntünk bele, alaposan elkeverjük, majd egy tojássárgával gazdagítjuk. A pórés csirkemellre öntjük, és a forró sütőben addig sütjük, amíg a levét a póré magába nem szívta, a teteje halvány rózsaszínű nem lett. Teljesen megpirítani
nem szabad.

Vajon párolt rizst is adhatunk hozzá, de a póré is megteszi a hús köreteként.

Mézes Mikulások

Hozzávalók (kb. 46 db-hoz): a mézeskalács tésztához: 12 dkg méz, 3 dkg cukor, 6 dkg lágy vaj vagy margarin, 2 tk. Dr. Oetker rum aroma, 1/2 kk. őrölt fahéj, 1 csipet őrölt szegfűszeg, 1 tojás, 28 dkg búzaliszt, 2 kk. Dr. Oetker sütőpor; ezenkívül: 1 tojás, 2 ek. tej; a díszítéshez: 15 dkg marcipánmassza, Dr. Oetker Dekor toll, Dr. Oetker Decor gyöngy selyem

Elkészítése:

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.

A mézet a cukorral és a vajjal egy főzőedényben megolvasztjuk. A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk, a mézes masszát a többi hozzávalóval együtt hozzáadjuk, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) jól összedolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb. 5 mm vastag lappá nyújtjuk, és csillag alakú formákat szaggatunk belőle. A formákat az előkészített tepsibe helyezzük.

A tojást a tejjel felverjük, és megkenjük vele a csillagok tetejét. Végül a tepsit a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt kb. 8-10 perc alatt megsütjük. A megsült csillagokat egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

A marcipánmasszát kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, kis háromszögeket vágunk belőle, és a csillagok egyik csúcsára illesztjük. A Dekor tollakkal megrajzoljuk a Mikulás szemét, szakállát, kezét, díszítjük a Mikulás sapkáját, megrajzoljuk az orrát, a gombokat és a kézelőt. A gombok helyére azonnal, még a máz megszilárdulása előtt Decor gyöngyöket nyomunk. Majd hagyjuk a mázat megszilárdulni.

süti beállítások módosítása