ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Lencsekrémleves

2011. március 13. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertés- vagy borjúcsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg lencse, 6 dkg liszt, 6 dkg vaj, 2 dkg só, 2 dkg vöröshagyma, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, 1 db zsemle

Elkészítése:

A megtisztított és megmosott lencsét puhára főzzük. A csontot, zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük és a megfőtt lencsére szűrjük.

4 dkg vajból, 6 dkg lisztből a finomra vágott hagymával rántást készítünk, a levesbe keverjük, 10 percig forraljuk és szitán áttörjük.

A zsemlét kockára vágjuk és 2 dkg vajban megpirítjuk. Tálalás előtt a tojássárgáját a tejszínnel habverővel elkeverjük, a nem forró levesbe öntjük és pirított zsemlekockával tálaljuk.

Sózott paradicsompaprika

Hozzávalók: paradicsompaprika, só

Elkészítése:

Szép húsos, piros színű paradicsompaprikát kicsumázunk, és megmérjük. Utána megdaráljuk, és minden kiló paprikához 25 deka sót számítva azzal alaposan összekeverjük. Kicsi üvegekbe töltjük, és lekötjük, vagy ha csavaros a teteje, rácsavarjuk. Télen ezzel sózzuk-ízesítjük a pörköltféléket és mindazokat az ételeket, amelyekbe nyáron zöldpaprika kerül.

Nemcsak ízesíti, de színezi is ételünket.

Tejfölös virslisaláta

Hozzávalók: virsli, 1 fej lilahagyma, 2 dl tejföl, só, őrölt bors

Elkészítése:

A megfőzött virsliket karikákra vágjuk. Ugyancsak felkarikázunk egy nagyobb fej lilahagymát. Egy salátástálban az előkészített anyagokat elkeverjük 2 dl tejföllel. Sóval és törött borssal ízesítjük. Hűtve tálaljuk.

Sajtos bundás zsemle

Hozzávalók 4 személyre: 4 db zsemle, 2 db tojás, 10 dkg reszelt sajt, tej az áztatáshoz, liszt, só, olaj

Elkészítése:

A felszeletelt zsemléket sós tejben megmártjuk, lisztben meghempergetjük, és a sajttal elkevert, felvert tojásban is megmártva, bő, forró olajban hirtelen kisütjük. Nem szabad lassú tűzön sütni, mert akkor a sajt nyúlóssá válik.

Tálalhatjuk feltétként főzelékeken (pl. spenóton), de teával is finom.

Karfiolos borjú- vagy sertésszelet

Hozzávalók 4 személyre: 4 db 20 dkg-os borjúcombszelet vagy sertésborda, 1 késhegynyi bors, 6-7 g só, 3 ek. liszt, 10 dkg zsír, 60-70 dkg tisztított karfiol, 3 dkg reszelt sajt; gratin mártás: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj

Elkészítése:

A rózsáira szedett karfiolt forrásban levő sós vízben puhára (de nem szétesőre) főzzük, leszűrjük, nagyon jól lecsurgatjuk.

Amíg a karfiol fő, elkészítjük a gratin mártást: 5 deka vajból és 5 deka lisztből besamelt készítünk, amelyhez hozzákeverünk 2 tojássárgájával elkevert 2 deci tejfelt, végül 5-5 deka reszelt sajtot és vajat adunk hozzá.

A hússzeletekből hirtelensültet (natúrszeletet) készítünk. Egy alacsony peremű tűzállóedényt a pecsenyezsír egy kis részével kizsírozunk és belerakjuk a kisütött szeleteket. Erre rakosgatjuk a főtt karfiolrózsákat. Ráöntjük a gratin mártást és megszórjuk a reszelt sajttal. Forró sütőben szép pirosra sütjük.

Lencseleves füstölt szalonnával

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg lencse, 1 szál sárgarépa, 1 darabka zeller, 1 szál fehérrépa, 6 dkg húsos füstölt szalonna, 2 ek. olaj, 3 dkg liszt, 1 nagy fej hagyma, 3 db marhahúsleves-kocka, 1 babérlevél, egy kevés kakukkfű és majoránna, só és bors, 1 csokor petrezselyem zöldje, pár csepp ecet

Elkészítése:

A sárgarépát, a fehérrépát, a zellert megtisztítjuk, megmossuk és kockára vágjuk. A szalonnát levágjuk a bőréről, majd szintén felkockázzuk. A lencsét kiválogatjuk, hideg vízben áztatjuk, petrezselymet megmossuk és finomra aprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, azután apróra vágjuk. A leveskockából 1,5 liter marhahúslevest főzünk, azután hagyjuk kihűlni. Egy fazékban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a szalonnát, a hagymát, a répaféléket, mindezt együtt pirítjuk, meghintjük liszttel, addig kevergetjük a tűzön, míg világosbarna lesz, azután apránként, állandó keverés mellett, hozzáöntjük a hideg levest, kis lángon felforraljuk, beletesszük a lencsét, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a majorannát, és a sót meg a borsot, azután további 20 percig, kis lángon főzzük, végül egy kevés ecettel meglocsoljuk, belekeverjük a petrezselymet, majd azonnal, forrón tálaljuk.

Mazsolás-almás csiga

Hozzávalók: 40 dkg hámozott, feldarabolt alma, 1 citrom leve, 20 dkg cukor, 4 dkg mazsola, 7-8 dkg mandula, 15 dkg félzsíros túró, 6 ek. olaj, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor

Elkészítése:

A citromléből 1 evőkanálnyit félreteszünk, a maradékot 10 dkg cukorral és az apróra felvágott almával összekeverjük. Kb. 3 percig pároljuk. Hozzáadjuk a mazsolát és a mandulát, majd hűlni hagyjuk.

A túrót az olajjal, 5 dkg cukorral, a liszttel és a sütőporral sima tésztává összedolgozzuk. Lisztezett deszkán 30x35 cm-es lappá kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, és a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük. Kb. 2 cm vastagságú szeletekre vágjuk. A csigákat sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon 18-20 perc alatt megsütjük.

Miután kihűltek, tetejüket az 5 dkg porcukorral és 1 ek. citromlével kikevert mázzal megkenjük.

Lengyel uborkás párolt hús

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg sertéscomb, 1 közepes sárgarépa, 1 hagyma, 10-15 dkg ecetes (csemege) uborka, 2-3 ek. olaj, 1-1 mk. szárított kakukkfű, bors, ízlés szerint só, 1 dl tejföl, 1,5-2 dl marhahúsleves (leveskockából), 1 tk. liszt, 1 babérlevél

Elkészítése:

A húst előbb ujjnyi vastag szeletekre, majd ugyanolyan vastag csíkokra vágjuk és forró olajban minden oldalán hirtelen megpirítjuk. Hozzáadjuk az egészen finomra vágott hagymát, a megtisztított és karikára vágott sárgarépát, felöntjük a húslevessel, kakukkfűvel, babérlevéllel, borssal, sóval fűszerezzük, és lassú tűzön, fedő alatt, puhára pároljuk. Mielőtt teljesen puha lenne, beletesszük a csíkokra vágott uborkát, majd a liszttel elkevert tejfellel besűrítjük.

Főtt krumplival kínáljuk: Kisebb krumplikat meghámozunk, és sós vízben, egészben megfőzve tálaljuk.

Csupacsokoládé-torta

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg finomliszt, 10 dkg cukrozatlan kakaópor, 1 kk. sütőpor, 30 dkg kristálycukor, 4 tojás, csipetnyi só, 1,5 dl olaj, 1,25 dl hideg víz; a forma kikenéséhez: vaj, finomliszt; a sziruphoz: 1,25 dl víz, 8 dkg kristálycukor; a töltelékhez: 40 dkg étcsokoládé (tejcsokoládé is lehet), 5 dl tejszín, 1 cs. vaníliás cukor; a bevonáshoz: 15 dkg étcsokoládé, 3-4 dkg vaj

Elkészítése:

A tésztához a lisztet a kakaóporral, a sütőporral és 20 deka cukorral összeforgatjuk. A tojások sárgáját a sóval, az olajjal meg a vízzel jól kikeverjük, és az előzőekhez adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beleszórjuk. A kakaós masszába forgatjuk, majd egy kivajazott, belisztezett 25-26 cm átmérőjű tortaformába simítjuk úgy, hogy a tésztát a közepéről a széle felé kicsit "felhúzzuk". Erre azért van szükség, mert különben nagyon felpúposodik. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C) kb. 45 percig sütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.

A sziruphoz valókat fölforraljuk, hűlni hagyjuk.

A töltelékhez az étcsokoládét lábasba tördeljük, a tejszínt ráöntjük. A vaníliás cukorral ízesítjük, és kevergetve addig melegítjük, míg a csokoládé fölolvad benne. Ezután lefödve hűlni hagyjuk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap krémesre, habosra keverjük, 4-5 evőkanálnyit félreteszünk belőle, a többivel a tésztát fogjuk majd megtölteni.

A tésztát lapjában három egyenlő részre vágjuk. Az alsót a szirup harmadával meglocsoljuk, és a csokoládékrém felét rákenjük. Ezután a második lap következik, amit szintén meglocsolunk a sziruppal, s a maradék krémmel megkenjük. Az utolsó tésztalapot ráfektetjük, kissé le is nyomkodjuk, a sziruppal meglocsoljuk. Letakarva 3-4 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Ezután rácsra csúsztatjuk, az oldalát és a tetejét a félretett krémmel megkenjük.

A bevonáshoz való csokoládét a vajjal fölolvasztjuk, a tortára kenjük, majd ismét hűtőszekrénybe tesszük, míg a bevonat megdermed. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük föl.

Erdélyi kapros zöldbab

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg tisztított zöldbab, 1 ek. olaj, 4 db paradicsom, 5 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg túró, 1 cs. kapor

Elkészítése:

A zöldbabot megfuttatjuk a felmelegített olajon, megsózzuk, és fedő alatt pároljuk. A paradicsom héját lehúzzuk, húsát negyedekbe vágva hozzáadjuk a zöldbabhoz, majd a lereszelt vöröshagymával és a zúzott fokhagymával ízesítjük. Jól összeforraljuk, tűzről levéve rászórjuk az elmorzsolt túrót, a finomra vágott kaprot, és lefedve hagyjuk kb. 10 percig állni hagyjuk, csak utána tálaljuk.

Teafagylalt

Hozzávalók: 1 l tej, 8 ek. kristálycukor, 5 dkg teafű, 6 tojássárgája

Elkészítése:

Forraljuk föl a tejet, majd keverjük bele a cukrot. Tegyük a teafüvet egy mélyebb tálba, öntsük rá a cukros tejet és hagyjuk állni. Keverjünk össze 6 tojássárgáját egy fazékban, öntsük rá a cukros tejes teakeveréket, és forraljuk össze. Ha kihűlt, szűrjük át szitán, és fagyasszuk le.

Malmői hústekercs

Hozzávalók: marharostélyos, tojás, tejszín, sárgarépa, zöldborsó, vöröshagyma, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, mustár, húsleves, vaj, olaj

Elkészítése:

A rostélyosokat jól kiverjük, sózzuk, mustárral megkenjük. Közben a finomra vágott zöldpetrezselymet - személyenként egy csomónyit - kevés vajon megfuttatunk, majd 1 tojással elhabarjuk. Törött borssal ízesítjük. A rostélyosok belső felét a petrezselymes krémmel megkenjük és feltekerjük. Cérnával összekötözzük.

Kevés olajon finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és beletesszük a hústekercseket. Mellérakjuk a kockákra vágott sárgarépát, zöldborsót és időnként kevés húslevest aláöntve puhára pároljuk. Tálalás előtt 1 dl tejszínnel átforraljuk. Főtt burgonyával adjuk asztalra.

Rakott burgonya

Hozzávalók: burgonya, gyulai vagy csabai kolbász, tojás, tejföl, só, vaj

Elkészítése:

Héjában főtt burgonyát meghámozunk és felkarikázunk. Kivajazott tűzálló edénybe teszünk belőle egy sort, majd gyulai vagy csabai kolbászkarikákat és főtt tojásszeleteket helyezünk rá,  2-3 kanál tejföllel meglocsoljuk, apró vajdarabokat morzsolunk rá, aztán ismét a burgonya következik. Addig ismételjük a rétegeket, míg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó sor burgonya legyen, sóval ízesítjük és meglocsoljuk tejföllel. Sütőben pirosra sütjük, salátával tálaljuk.

Sajtos keksz

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 12 dkg margarin, 10 dkg juhtúró (gomolyatúró), 3 ek. tejföl, 1 tojás, 2 + 8 dkg reszelt sajt, só

Elkészítése:

30 deka finomlisztet 12 deka margarinnal, 10 deka juhtúróval (gomolyatúróval), három evőkanál tejföllel, egy tojássárgájával meg két deka reszelt sajttal összegyúrunk, és ha a túrótól nem elég sós, kissé megsózzuk. A hűtőszekrényben legalább két óráig pihentetjük, majd késfok vastagságúra nyújtjuk. A maradék tojásfehérjével megkenjük, és nyolc deka reszelt sajttal meghintjük. Derelyemetszővel (rádlival) kis kockákra vágjuk és sütőlemezre fektetve a forró sütőbe toljuk. Erős lángon aranysárgára sütjük.

Kiadós, és fémdobozban jól eltartható.

Mikádó torta

Hozzávalók: 2 db tojás, 7,5 dkq + 3 tk. cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 6 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 2 tk. kakaópor, 8 ek. kókuszreszelék, 1 nagy doboz ananászkonzerv (darabolt), 15 dkg ananászdzsem, 5 dl + 2,5 dl tejszín, 1 cs. habfixáló, 10 dkg étcsokoládé, 2-3 dkg vaj, ostyapálcák, gyöngycukor

Elkészítése:

A tojásfehérjét 2 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a 7,5 dkg cukrot és a vaníliás cukrot.

A tojássárgákat a liszttel, a sütőporral és a kakaóval összekeverjük, és a két masszát összevegyítjük. Egy 26 cm átmérőjű, kipattintható tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, és 18-20 perc alatt közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük, majd hűlni hagyjuk.

A kókuszreszeléket (zsiradék nélkül) megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd az  ananászdzsemmel és az ananászdarabokkal összekeverjük és a tésztára simítjuk.

5 dl tejszínt, a habfixálót és 2 teáskanál cukrot tejszínhabbá verünk, és az ananászra kenjük.

A csokoládét darabokra törjük, 1 dl tejszínnel és a vajjal felolvasztjuk, majd 15 percig hűlni hagyjuk, és bevonjuk vele a torta tetejét.

A maradék tejszínt és cukrot habbá verjük, habrózsákat nyomunk a torta tetejére, és gyöngycukorral beszórjuk. A torta tetejét ostyapálcákkal díszítjük.

Leveszöldség sóban

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 50-50 dkg fehérrépa, paradicsom, fehér káposzta, karfiol, 25-25 dkg karalábé, zellergumó, kelkáposzta, vöröshagyma, zöldpaprika, maréknyi petrezselyemzöld és zellerzöld, 1 kg só

Elkészítése:

Összedarálunk egy kiló sárgarépát 50-50 deka fehérrépával, paradicsommal, fehér káposztával meg karfiollal, természetesen valamennyit előtte megtisztítjuk, megmossuk. Kerül bele még darálva 25-25 deka karalábé, zellergumó, kelkáposzta, vöröshagyma és zöldpaprika is. Maréknyi összevagdalt petrezselyemmel és ugyanannyi zellerzölddel ízesítjük, végül az egészet egy kiló sóval jól összekeverjük. Kis üvegekbe töltve lekötjük.

Télen ezzel a keverékkel ízesíthetjük mindazt az ételt, amelybe nyáron zöldség kerül.

Lencseleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertés- vagy borjúcsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg lencse, 2 dkg só, 4 dkg zsír, 6 dkg liszt, 2 dkg vöröshagyma, 2 dkg cukor, 1 db babérlevél, 1/2 dl ecet, 2 dkg mustár, 1,5 dl tejföl

Elkészítése:

A megtisztított és megmosott lencsét puhára főzzük. A csontot, zöldségeket 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük és a megfőtt lencsére szűrjük, majd beletesszük a babérlevelet.

Lisztből és zsírból finomra vágott hagymával rántást készítünk, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük, ecettel, cukorral ízesítjük és 10 percig forraljuk.

Tálalás előtt a tejfölben a mustárt habverővel elkeverjük és a levesbe tesszük.

Üzbég saláta

Hozzávalók: 1 doboz natúr joghurt, trappista vagy füstölt sajt, alma, dió, 1/2 tubus majonéz, mustár, citrom(lé), póréhagyma, só, őrölt bors, porcukor

Elkészítése:

Füstölt vagy trappista sajtot, valamint hámozott almákat metéltre, diót durvára vágunk. Ezután elkeverjük 1 doboz joghurttal eldolgozott fél tubus majonézzel és kevés finomra vágott póréhagymával. Sóval, törött borssal, mustárral, pár csepp citrommal és ha szükséges, kevés porcukorral ízesítjük.

Lehűtve tálaljuk.

Kolbászos rakott paraj

Hozzávalók 4 személyre: 1 cs. mirelit parajkrém, 4 db tojás, 15 dkg füstölt kolbász, 1 ek. liszt, só, őrölt bors

Elkészítése:

Egy evőkanál margarinból és a lisztből világos rántást készítünk, belekeverjük a kiengedett parajkrémet, felforraljuk, sóval, törött borssal ízesítjük és hűlni hagyjuk.

Ha langyosra hűlt, belekeverjük a 2 tojássárgáját, majd óvatosan hozzáadjuk a 2 tojásfehérjéből vert kemény habot. A másik 2 tojást keményre főzzük és karikákra vágjuk. Kivajazott, tűzálló tálba beletesszük a tojáskarikákat és a felszeletelt, kissé megpirított kolbászt, beborítjuk a parajjal, kevés margarint morzsolunk rá, és a sütőben közepes hőfokon kb. 15-20 percig sütjük.

Csőben sült gombás burgonya

Hozzávalók: burgonya, gomba, tejföl, vaj, só, őrölt bors, petrezselyemzöld

Elkészítése:

A megtisztított burgonyákat kockákra vágjuk. A tisztított és karikázott gombát vajon megpároljuk. Sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Egy kivajazott tűzálló tál aljára helyezzük a burgonyát. Sózzuk és rásimítjuk a gombapépet, majd leöntjük tejföllel. Alufóliával befedjük és előmelegített sütőben
kb. 25 percig sütjük.

süti beállítások módosítása
Mobil