ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Túróval töltött burgonya

2011. február 21. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 8 db burgonya, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 10 dkg trappista sajt, 1 db tojás, só, őrölt kapor, 2 ek. margarin

Elkészítése:

A burgonyákat héjában megsütjük, hosszában kettévágjuk, közepüket kiskanállal kivájjuk. A kiszedett burgonyát a túróval együtt áttörjük. A túróhoz hozzátesszük kaprot, a tojássárgáját, tejfölt adunk hozzá, megsózzuk, és összekeverve visszatöltjük a fél burgonyákba. Mindegyiket vékony szelet trappista sajttal borítjuk be, és olvasztott margarinnal locsolva készre sütjük.

Halkrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg tisztított apró hal, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 3 dkg vöröshagyma, 2 dkg só, 1 g egész bors, 1 db babérlevél, 1/4 citrom, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája

Elkészítése:

A tisztára mosott apró halat a hagymával, vegyes zöldséggel feltesszük főzni, sóval, borssal, babérlevéllel és citrommal fűszerezzük. Jó puhára főzzük, majd leszűrjük. A csontokról a halhúst leszedjük, finom szitán áttörjük.

A levest vajból és lisztből készített világos, nem megpirított rántással berántjuk, hozzáadjuk az áttört halhúst, simára keverjük benne és jól kiforraljuk. Utána ízesítjük és tálalás előtt habverővel folyton keverve beletesszük a tejszínnel elkevert tojássárgáját.

Vajban pirított zsemlekockával (croutonnal) tálaljuk.

Gombás-chilis savanyúság

Hozzávalók kb. 3/4 literhez: 35 dkg gomba, 10 dkg koktélparadicsom, 6 cső piros húsú chilipaprika, 2 ág rozmaring, 4 gerezd fokhagyma, 75 g fekete olajbogyó, 1 ek. fehérbors, 2 babérlevél, 4 ek. balzsamecet, 1,5 dl fehérborecet, 2 dl fehérbor, só, cukor

Elkészítése:

A gombát megtisztítjuk és négybe vágjuk. Szűrőkanállal forrásban lévő vízbe mártva 1 percig blansírozzuk. A koktélparadicsomot megmossuk, a chilipaprikát félbevágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk. A rozmaringot megmossuk és jól lerázva megszárítjuk, s a babérlevéllel együtt egy nagy üvegbe tesszük.

1 dl vízből az ecettel és a borral páclét készítünk. Sóval, borssal alaposan megfűszerezzük. Ráöntjük a zöldségekre és legalább 1 napig érleljük.

Kb. 2 hétig tartható el.

Szerb burgonya (2)

Hozzávalók: burgonya, lángolt kolbász, vöröshagyma, zsír, pirospaprika, só, köménymag

Elkészítése:

Személyenként 1 fej nagyobb vöröshagymát durvára vágunk, és egy tűzálló edény aljára szórjuk. Erre rétegezzük a karikára vágott, hámozott nyers burgonyát, valamint a szeletelt lángolt kolbászt. Két-három evőkanál sertészsírt teszünk a tetejére és leöntjük három dl vízzel elkevert 1 evőkanálnyi pirospaprikával. Sózzuk, köménymaggal meghintjük és forró sütőben megsütjük.

Hamis marcipángolyók

Hozzávalók: 7 dkg búzadara, 3 ek. tej, 25 dkg porcukor, 6 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg darált keksz, 3 kk. keserűmandula-aroma, meggybefőtt vagy rumos meggy, kakaópor vagy csokis tortadara

Elkészítése:

Hét deka búzadarát három evőkanál tejjel leforrázunk és öt percig állni hagyjuk. Ezután 25 deka porcukorral, hat deka vajjal vagy margarinnal, tíz deka finomra tört, illetve darált olcsó háztartási keksszel, meg három kiskanál keserűmandula-aromával összedolgozzuk. A két tenyerünk között gömbölygetve kis golyókat formázunk belőle, mindegyiket 1-1 kimagozott, alaposan lecsepegtetett meggybefőttszemmel vagy rumos meggyel töltve. A golyókat kakaóporban vagy csokoládés tortadarában megforgatjuk, és tálra egymás mellé téve hűtőbe tesszük. Csak másnap kínáljuk, de akár egy hétig frissen eláll.

Malagai húsgombóc

Hozzávalók: darált marhahús, zsemle, tojás, vörösbor, vöröshagyma, fokhagyma, zellerlevél, paradicsompüré, pirospaprika, só, őrölt bors, rozmaring, bazsalikom, cukor, olaj

Elkészítése:

A darált marhahúst jól eldolgozzuk vízben áztatott, majd jól kinyomkodott zsemlével, sóval, törött borssal, reszelt vöröshagymával, pirospaprikával és 1 egész tojással.

Ezután olajon finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és hozzáadjuk a paradicsompürét. Felengedjük vizezett vörösborral. Rozmaringgal, bazsalikommal, 1 evőkanál kristálycukorral, zellerlevéllel, 1 gerezd szétzúzott fokhagymával ízesítjük, és beletesszük a húsgombócokat. Kb. 1 órai forralással puhára főzzük.

Tört burgonyával tálaljuk.

Burgonyás sajtsaláta (2)

Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes nagyságú burgonya, 20 dkg edami sajt, 1 alma, csemege uborka, tartármártás, citrom, só, cukor

Elkészítése:

Négy darab közepes méretű, héjában főtt burgonyát megtisztítunk, kis kockákra szeleteljük. Ugyancsak kockázzuk a húsz deka edami sajtot, 1 db hámozott almát, csemege uborkát. Tálba helyezzük az előkészített nyersanyagokat, tartármártással, citrommal, sóval összekeverjük. Egyéni ízlés szerint cukrot is adhatunk hozzá. Tálalásig hűtőszekrényben pihentetjük.

Körömpörkölt kocsonyahúsból

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kocsonyahús, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 ek. lecsó, késhegynyi őrölt köménymag, só, pirospaprika, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A kocsonyahúst apró darabokra vágjuk, leforrázzuk, a forró vízben pár percig állni hagyjuk, majd leöntjük róla a vizet, és hideg vízzel újra leöblítjük.

A hagymát apróra vágjuk, és a zsiradékban halványra pirítjuk. Beletesszük az összezúzott fokhagymát, a köményt, megszórjuk pirospaprikával, és kevés vízzel feleresztjük. Hozzáadjuk a kocsonyahúst, a kész lecsót, sóval ízesítjük, és pár percig pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és fedő alatt pároljuk. Ha vizét elfőtte, addig pótoljuk, míg a hús teljesen megpuhul és a csontokról könnyen leválik.

Galuskával vagy tört burgonyával és savanyúsággal tálaljuk.

Tüdővagdalék leves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 25 dkg borjú- vagy sertéstüdő, 6 dkg liszt, 2 dkg só, 2 dkg vöröshagyma, 1/2 gerezd fokhagyma, 2 dkg mustár, 2 g pirospaprika, 1/2 g őrölt bors, 1/2 citrom, 1 babérlevél, 2 dkg vaj, 1 db zsemle, 6 dkg zsír

Elkészítése:

A csontot és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük. A tüdőt külön megfőzzük, ledaráljuk.

2 dkg zsírban a finomra vágott hagymát megpirítjuk, a ledarált tüdőt hozzátesszük, törött borsot, babérlevelet teszünk bele és megpirítjuk. A leszűrt levessel felöntjük, citrommal, mustárral ízesítjük.

4 dkg zsírból és lisztből pirospaprikával rántást készítünk, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük és 10 percig forraljuk.

A zsemlekockákat 2 dkg vajban megpirítjuk és tálaláskor a levesbe tesszük.

Sajtos póréval töltött burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy burgonya, 2 póréhagyma fehér része, 1 ek. reszelt ementáli sajt, 2 ek. reszelt parmezán, 1 tojás, 5 dkg bacon, 2 ek. olaj, csipetnyi köménymag, 3 dkg vaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

A burgonyát alaposan megmossuk, alufóliába csomagoljuk, és gőz fölött 30-35 percig puhítjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk, majd a köménymaggal együtt 2 evőkanál olajon 5 percig pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk.

A kihűlt burgonyát kicsomagoljuk a fóliából, a tetejét levágjuk, a belsejét kivájjuk, és egy későbbi krumplipüréhez félretesszük.

Egy tálban összekeverjük a pórét, a tojássárgáját, a reszelt sajtokat és az egészen apróra vágott bacont, a szükséges mértékben sózzuk, borsozzuk, végül hozzáforgatjuk a késhegynyi sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. A keveréket a kivájt burgonyákba kanalazzuk, és egy vékonyan kivajazott tepsibe egymás mellé lerakjuk, majd forró sütőben 10-12 percig sütjük, és még melegen tálaljuk.

Skót puding

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, só, vaj

Elkészítése:

15 dkg lisztet 2 tojással, 2 dl tejjel és sóval jól kikeverünk. Kb. 2 órán át pihentetjük, majd vastagon kivajazott őzgerincformába öntjük. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

Pecsenyék mellé köretként tálaljuk.

Túrós-őszibarackos torta

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 30 dkg cukor, 12,5 dkg margarin, 6 tojás, 1/2 tasak sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 citrom, 75 dkg tehéntúró, 1 ek. búzadara, 50 dkg őszibarack (befőtt is jó)

Elkészítése:

A sütőporral elkevert lisztet, a margarinnal, 10 dkg cukorral, egy tojássárgájával, a vaníliás cukorral és egy citrom levével összedolgozzuk. A száraz, morzsolódós tésztát félretesszük.

A leforrázott barackok héját lehúzzuk, a gyümölcshúst feldaraboljuk, és kevés cukorral meghintjük. Az áttört túrót összekeverjük a maradék cukorral és a citrom levével, a búzadarával, 5 tojássárgájával, és a kemény habbá vert tojásfehérjével.

A tészta háromnegyedével kibélelünk egy tortaformát, hogy pereme is legyen. Rákenjük a túrót, elosztjuk rajta a gyümölcsöt, és rámorzsoljuk a maradék tésztát. Közepes hőmérsékletű sütőben 50-60 perc alatt megsütjük.

Amikor elkészült, még 10-15 percig hagyjuk a kikapcsolt sütőben, és csak akkor szeleteljük, amikor már teljesen kihűlt.

Svájci leves

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg keserű étcsokoládé, 8 dl tej, 2 tojássárgája, piskóta

Elkészítése:

10 dkg keserű étcsokoládét 2 dl tejjel kis lángon felolvasztunk, majd szép lassan állandó keverés mellett további 6 dl tejjel átforraljuk.

Tálalás előtt 2 tojássárgájával eldolgozzuk és kis piskótakockákra tálaljuk.

Töltött cékla (2)

Hozzávalók: cékla, sült hús, tojás, alma, ecetes uborka, majonéz, ecet, só, cukor

Elkészítése:

Lehetőleg egyforma nagyságú, kisebb céklákat megfőzünk, meghámozunk, és ecetes-sós-cukros páclében egy napig érleljük. Ezután a levétől lecsurgatjuk, és közepét éles szélű kiskanállal vagy karalábévájóval kivájjuk.

A töltelékhez apróra összevágunk sült húst, főtt tojást, nyers almát, ecetes uborkát, és sűrű majonézzel összekeverjük. A cékla üregét ezzel megtöltve, tetejét egy főtt tojás karikával díszítjük.


Húspástétom helyett tölthetjük a céklát főtt tojással, uborkával, szalonnadarabokkal összekevert, tejföllel és mustárral gazdagított kenőmájassal is. Hidegen kínáljuk.

Rakott zöldbab Gábris módra

Hozzávalók: zöldbab, füstölt kolbász, tejföl, trappista sajt, só, vegeta, vaj

Elkészítése:

A darabolt zöldbabot sós, vegetás vízben megfőzzük és leszűrjük. Karikára vágott kolbászt adunk hozzá, és kivajazott tűzálló tálba tesszük.

1 pohár tejfölben 5-6 dkg reszelt trappista sajtot elkeverünk, majd a zöldbab tetejére öntjük. Sütőben szép pirosra sütjük.

Sonkás burgonyafelfújt

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 20 dkg főtt füstölt tarja, 4 db tojás, 12,5 dkg margarin, 2 ek. liszt, 3 dl tej, só, őrölt bors

Elkészítése:

Felolvasztjuk a margarin felét, átforgatjuk rajta a karikákra vágott burgonyát, és megsózva nagyon kevés vízzel puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.

A maradék margarinból a liszttel meg a tejjel kemény besamelt főzünk, és ha kihűlt, összekeverjük a tojások sárgájával meg a habbá vert fehérjével. Végül óvatosan belekeverjük a darált füstölt húst, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Kizsírozunk egy kerek, mély tűzálló tálat, beleöntjük a sonkás keverék egyharmadát, erre terítjük a párolt, langyosra hűtött burgonya felét. Befedjük a sonkapép második harmadával, erre rakjuk a maradék burgonyát, és az egészet bevonjuk a maradék sonkapéppel. A tepsibe vizet öntünk, forró sütőbe tesszük, ha langyos, beleállítjuk a tűzálló tálat úgy, hogy kétharmadáig ellepje a víz, és 5 percig erős, majd 45 percig közepes tűznél gőzben sütjük.

Szárnyasaprólék leves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg szárnyas aprólék, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg friss zöldborsó vagy 4 dkg konzerv zöldborsó, 3 dkg gomba, 2 dkg só, 1 g törött bors, fél csomag petrezselyemzöld, 5 dkg zsír, 2 adag velős gombóc, 6 dkg liszt

Elkészítése:

A megtisztított és megmosott aprólékot összevágjuk. A zöldséget, gombát megtisztítjuk, kockára vágjuk és a megtisztított zöldborsóval, törött borssal ízesített 1,5 liter sós vízben puhára főzzük. Zsírból, lisztből világos rántást készítünk, finomra vágott petrezselymet teszünk bele, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük, felforraljuk és a velős gombócot belefőzzük.

Bukaresti kacsa

Hozzávalók: kacsa, vörösbor, vöröshagyma, uborka, só, őrölt kömény, majoranna, zsír

Elkészítése:

A megtisztított kacsát négy részre vágjuk. Bedörzsöljük sóval, köménymaggal és majorannával. Kevés zsiradékon átsütjük, időnként kevés vörösbort öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Mikor a kacsa félig megpuhult, hozzáadjuk a karikákra vágott vöröshagymát és uborkát. Együtt puhára pároljuk.

Párolt káposztával tálaljuk.

Bagolyszem

Hozzávalók: a tésztához: 6 db tojás, 20 dkg porcukor, 4 dkg kakaópor, 1 kk. szódabikarbóna; a krémhez: 3 púpozott ek. liszt, 3 dl tej, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 ek. kakaópor; a közepébe: 1-2 db banán

Elkészítése:

A tésztához a tojássárgákat a cukorral, a kakaóval és a szódabikarbónával összekeverjük, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és közepes lángon 15 percig sütjük. A tészta vékony legyen.

A krémhez a tejet a liszttel felfőzzük, és kihűtjük. A margarint a porcukorral kikeverjük, majd a kihűlt krémhez vegyítjük. A krémet két részre osztjuk, az egyik felébe a vaníliás cukrot, a másik félébe a kakaót keverjük.

A tésztalapot először megkenjük a fehér krémmel, majd arra rákenjük a barna krémet. A szélére banánt teszünk, és feltekerjük a tésztalapot, így szeleteléskor a közepén
a banán lesz a "bagolyszem".

süti beállítások módosítása
Mobil