ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Szilvalekvár cukor nélkül

2010. augusztus 14. - Dyna 122

Hozzávalók: 5 kg szilva, 2 dl almaecet

Elkészítése:

Öt kiló szilvához két deci almaecetet veszünk. Az ép zománcú lábast ecettel vékonyan kikenjük, és a jó érett, megtisztított, kimagozott szilvát beleterítjük. A maradék ecettel meglocsoljuk, és a forró sütőbe toljuk. Anélkül, hogy kevergetnénk, takaréklánggal kb. hat óráig sütjük. Végül a lábast a sütőből a felső lángra áttesszük, és a lekvárt most már kevergetve 15-20 percig főzzük. Üvegekbe vagy mázas cserépedényekbe töltve meleg helyen hagyjuk kihűlni, csak utána kötjük le.

Vigyázat: ha a sülés során akár csak egyszer is megkeverjük, a lekvár odaég!

Flamand sajtszelet

Hozzávalók 2 személyre: trappista sajt, zsemle, 1 tojás, 2 ek. liszt, 2 dl tej, 1 kk. élesztő, só, olaj

Elkészítése:

Egy tojásból, 2 evőkanál lisztből, 2 dl tejből egy kávéskanál élesztővel és csipetnyi sóval sűrű palacsintatésztát készítünk.

Trappista sajt szeleteket és vékony zsemlekarikákat összetűzünk, majd a sűrű palacsintatésztába mártunk. Forró zsiradékban kisütjük.

Tálaláskor tartár- vagy tárkonymártást adunk mellé.

Epertorta

Hozzávalók: 5 lapos piskóta tortalap, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 ek. liszt, 1/2 l tej, 1 cs. vaníliás cukor, 2 dl tejszín, 1 ek. zselatin, pikáns gyümölcslekvár, eper

Elkészítése:

Két egész tojást 10 deka cukorral, egy csapott evőkanál liszttel, egy fél liter tejjel meg egy csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, majd gőzön, kevergetve, sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, két deci habbá vert tejszínt adunk hozzá.

Egy evőkanál zselatint egy fél deci hideg vízben simára keverünk, majd kevergetve 1-2 percig főzzük, és a krémbe szűrjük.

Egy ötlapos piskóta tortalap lapjait valamilyen pikáns gyümölcsízzel megkenjük, és félbe vágott eperszemekkel kirakjuk. Erre simítjuk a krémet, és így rakjuk egymásra a lapokat. A tetején lévő lapra a gyümölcsízre először krém kerüljön, erre a gyümölcs, és a torta oldalát is bevonjuk a krémmel. Legalább egy napig hűtjük tálalás előtt.

Szilvareszter

Hozzávalók: szilva, fahéj, cukor, tartósítószer

Elkészítése:

A jó érett, puha, de azért ép szilvát lecsumázzuk, megmossuk, kimagvaljuk és megmérjük. Fahéjjal ízesítve addig főzzük, amíg a saját leve be nem sűrűsödött. Ekkor minden kiló gyümölcsre 25 deka cukrot öntve, kevergetve kb. 20 percig forraljuk. Csipetnyi tartósítószert keverve bele akkora üvegekbe töltjük, amennyi télen majd egy alkalomra elég.

Krumplinudlihoz tálaljuk.

süti beállítások módosítása