ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Masnitészta sült zöldségekkel

2010. augusztus 18. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg masnitészta, 2 cukkini, 1 piros húsú paprika, 1 padlizsán, 2 paradicsom, 1 friss csípős hegyes pirospaprika, 5-6 friss bazsalikomlevél, 6 ek. extra szűz olívaolaj, só

Elkészítése:

A cukkiniket, a paprikát és a padlizsánt hosszában felszeleteljük, majd kisebb-nagyobb karikákra-kockákra vágjuk, és serpenyőben, kevés olajban megpirítjuk. A paradicsomokat forrásban lévő vízbe merítjük, majd kiszedve meghámozzuk, feldaraboljuk. A grillezett zöldségeket és a paradicsomot nagy tálba rakjuk, meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal, megsózzuk, hozzáadjuk a vékony karikákra vágott csípős paprikát és a finomra vágott bazsalikomleveleket, jól összeforgatjuk, és fél órára félretesszük.

3 liter enyhén sós vizet 2 evőkanál olívaolajjal felforralunk, beletesszük a masnitésztát, és megfőzzük, de úgy, hogy roppanósan kemény maradjon. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, és a zöldségekhez adjuk. Jól összekeverjük, és már tálalhatjuk is.

Tarhonyasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg brokkoli, 25 dkg csemegekukorica, 2 vastag szál sárgarépa, 10 dkg tarhonya, 1 fej vöröshagyma; az öntethez: ecet, olaj, mustár, só, törött bors, cukor

Elkészítése:

A tarhonyát megfőzzük. Ezalatt elkészítjük a zöldségeket: a kockára vágott sárgarépát, brokkolit, kukoricát sós vízben félpuhára főzzük. A vöröshagymát felkarikázzuk, majd megsózzuk. Az összes hozzávalót salátás tálba tesszük.

Elkészítjük az öntetet, majd ráöntjük a salátára. Villával átforgatjuk, és hűtőszekrényben fél napig érleljük. Tálalás előtt ismét átforgatjuk.

Ínyenc túrótorta

Hozzávalók a tésztához: 12 dkg vaj/margarin, 22 dkg liszt, 1 enyhén púpozott tk. sütőpor, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 ek. kakaó; a túrós krémhez: 3 tojás, 15 dkg cukor, 50 dkg túró, 1 tasak vaníliás cukor, 0,5 dl tejszín, 2-3 dkg étkezési keményítő; a trüffelkrémhez: 2 dl tejszín 30 dkg étcsokoládé, 2-3 dkg margarin
 
Elkészítése:
 
A vajat megolvasztjuk, és rövid ideig hűlni hagyjuk.
 
A lisztet a sütőporral, a cukrokkal és a kakaóval összekeverjük, hozzáadjuk a vajat és jól összedolgozzuk. Ne ijedjünk meg, a tészta nem áll össze, morzsalékos marad. Margarinnal kikent, prézlivel behintett 26 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodjuk, és 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk.
 
A túrós krémhez a tojásokat a kétféle cukorral krémesre keverjük, és belevegyítjük a túrót, a keményítőt és a tejszínt, majd a tésztára simítjuk. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 1 órán át sütjük.
 
Közben a tejszínbe tördeljük a csokit, és a margarinnal együtt alacsony hőfokon kevergetve megolvasztjuk. 20 percig hűlni hagyjuk, majd a kihűlt tortára simítjuk és 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Kagylótészta tojásmártással

Hozzávalók 4 személyre: 45 dkg kagylótészta, 2 tojás, 4 tojássárgája, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 5-10 dkg nem zsíros füstölt hús vagy főtt füstölt nyelv, 5 dkg vaj, 1/2 pohár tejföl, bors

Elkészítése:

A kagylótésztát bő, sós vízben megfőzzük.

Közben a 2 egész tojást keményre főzzük (8 perc), a főtt füstölt húst apró kockákra vágjuk. A tojássárgákat összekeverjük a vajjal, a sajttal, a tejföllel és egy csipet borssal.

A kifőtt tésztát tálba tesszük, összekeverjük a mártással, rászórjuk a füstölt húst, és a cikkekre vágott főtt tojással díszítve tálaljuk.

Savanyított csillagtök

Hozzávalók: 2 kg közepes csillagtök (patisszon), 40 dkg gyöngyhagyma, 2 cs. retek, 1 tasak savanyúságtartósító

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk. A csillagtököt négy részre vágjuk. A retket héjastól 8 cikkre daraboljuk. A felszeletelt zöldségeket és a hagymát üvegbe rakjuk.

Az utasítás szerint elkészített savanyúságtartósítót forralás után lehűtjük, felöntjük vele az üveget, és légmentesen lezárva hűvös helyre tesszük.

Cukkinis-fahéjas szelet

Hozzávalók: 40 dkg reszelt cukkini, 35 dkg rétesliszt, 30 dkg cukor, 4 tojás, 10 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 1 kk. őrölt fahéj, 1 mk. szódabikarbóna, 2 dl olaj, zsiradék a formához

Elkészítése:

Négy egész tojást egy csomag sütőporral, egy csapott mokkáskanálnyi szódabikarbónával, 30 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral meg két deci olajjal habosra keverünk.

Ezután hozzáadunk 40 deka meghámozott, kimagozott, durvára reszelt cukkinit (tisztán mérve!), 10 deka darált diót, egy csapott kiskanál őrölt fahéjat, végül 35 deka réteslisztet. A lisztből egy keveset elveszünk, ezt 10 deka mazsolával összekeverjük, úgy adjuk a tésztához. Alaposan kizsírozott, kilisztezett nagy püspökkenyér formába (vagy két kisebbe, illetve egy kisebb tepsibe) töltjük, és a forró sütőbe toljuk. Öt percig erős lánggal, majd takarékkal tűpróbáig sütjük, ami akár egy óráig is eltarthat.

Félidőben ajánlatos a tetejére egy tiszta papírlapot borítani, nehogy idő előtt megbarnuljon a tészta. Még melegen deszkára borítjuk, és csak hidegen szeleteljük fel.

Folpackba vagy alufóliába csomagolva sokáig frissen eláll, de a fagyasztást is kiválóan bírja.

Bodzalekvár

Hozzávalók: bodzabogyó, cukor, citrom, tartósítószer

Elkészítése:

Az érett fekete bodzaszemeket lecsumázzuk, befőzőlábasban kissé összenyomkodjuk, és időnként megkeverve jó félóráig főzzük. Utána áttörjük, megmérjük, és minden kiló gyümölcspéphez 25 deka cukrot meg fél citrom levét öntjük. Most már állandóan kevergetve kb. 20 percig főzzük, a tűzről lehúzva csipetnyi tartósítószert szórunk bele, és kis üvegekbe töltve lekötjük, szárazgőzbe rakjuk.

Narancsos sertéscomb

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéscomb, füstölt szalonna, 2 narancs, 1 citrom, 1 dl tejszín vagy tejföl, kakukkfű, só, (cukor)

Elkészítése:

Egy szép 80 dekás, sovány sertéscombot megtűzdelünk füstölt szalonnával, és bedörzsölünk kakukkfűvel. Ha a szalonna nem túl sós, kissé meg is sózzuk. Egy vastag falú lábast vagy tűzálló tálat szalonnaszeletekkel kibélelünk, erre fektetjük a húst, ráreszeljük egy narancs sárga héját, és először - amíg a szalonna és a hús levet ereszt - magában, majd ha kell, egy kevés vízzel pároljuk jó puhára. Ezután a húst kivesszük, levét zsírjára sütjük, majd a szalonnapörcöket kivesszük.

A zsírban megpirítunk egy púpos kiskanálnyi lisztet, és felengedjük két narancs meg egy citrom vízzel hígított levével. (Még finomabb, ha megpirítunk egy kiskanálnyi cukrot, és vízzel felengedve karamellé forraljuk, és ezt öntjük a rántáshoz víz helyett.) Alaposan összeforraljuk, egy deci tejszínnel vagy tejföllel gazdagítjuk, és a felszeletelt húst visszatéve, 1-2 percig a tűzön hagyjuk.

A tálon narancsszeletekkel díszítjük. Burgonyafánk vagy zöld metélt illik hozzá.

süti beállítások módosítása