ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Paprikában savanyított uborka

2010. augusztus 15. - Dyna 122

Hozzávalók: 2 kg közepes méretű uborka, 40 dkg húsos paprika, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 tasak savanyúságtartósító, 2 ek. cukor

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk. A paprikát kicsumázzuk és félbevágjuk. Minden fél paprikába egy uborkát teszünk, üvegbe helyezzük, közéje tesszük a fokhagymát. Leöntjük a cukorral felforralt, majd lehűtött tartósítólével. Az üvegeket légmentesen lezárjuk, és száraz, hűvös helyen tároljuk.

Kofapecsenye

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet sertés rövidkaraj, tej, liszt, fokhagyma, só, őrölt bors, pirospaprika, olaj

Elkészítése:

Nyolc kicsontozott, vékonyra vert vagy rostjaira merőlegesen bevagdosott sertés rövidkarajszeletet egy éjszakára fokhagymás-sós tejben a hűtőszekrényben áztatunk.

Másnap a nedvességet papírtörölközővel leitatjuk róla, és a szeleteket őrölt borssal meg pirospaprikával ízesített lisztbe forgatjuk. Bő, forró olajba rakjuk, hogy ússzon benne a hús, és mindkét felén ropogós pirosra sütjük. Papírszalvétával vagy papírtörölközővel bélelt tálba szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk róla, és burgonyapürével vagy valamilyen ecetes salátával, esetleg mustárral kínáljuk.

Sárgadinnyedzsem

Hozzávalók: sárgadinnye, kristálycukor, citrom, vaníliarúd, tartósítószer

Elkészítése:

Ugyanúgy készül, mint a sárgabarackdzsem, de minden kiló gyümölcshöz egy citrom levét keverjük bele, és öt kiló gyümölcshöz egy rúd vaníliát is belefőzünk.

Francia sajtos

Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg reszelt Óvári sajt, 20 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, 4 tojás, pirospaprika, olaj, joghurt

Elkészítése:

Tíz dkg vajat 4 tojássárgájával jól eldolgozunk, ízesítjük pirospaprikával, majd tovább keverjük 25 dkg reszelt óvári sajttal és 20 dkg zsemlemorzsával. Gombócokat formázunk belőle, majd zsemlemorzsába és a tojásfehérjékből vert habba bundázzuk, bő, forró zsiradékban aranyszínűre sütjük.

Meleg joghurttal áthúzva tálaljuk.

Agglegény káposzta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált sertéshús, 50 dkg hordós savanyúkáposzta (4-5 levéllel), 10 dkg reszelt sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. liszt, tejföl, 1 csapott kk. pirospaprika, só, bors

Elkészítése:

Fél kiló darált sertéshúst és egy kiló hordós savanyúkáposztát vásárolunk úgy, hogy legyen közötte 4-5 levél is. A húst összegyúrjuk 10 deka reszelt sajttal, megsózzuk, megborsozzuk, és a négyszögletesre vágott káposztalevelekbe csomagoljuk, mint a közönséges töltött káposztát, csak kisebbek lesznek a töltelékek.

10 deka füstölt szalonnát kiolvasztunk, megpirítunk rajta egy kis fej apróra vágott vöröshagymát, meghintjük csapott kiskanálnyi pirospaprikával, és alulra a töltelékeket, felülre a vágott káposztát beletesszük. Kevés vizet öntünk alá, és az egészet puhára pároljuk, végül egy evőkanál liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük. Forrón tálaljuk.

Mindig előre készítsük el, és tálalásnál csak a tejfölös habarást végezzük, mert akkor jó a káposzta, ha legalább egyszer fel van melegítve.

Parajjal töltött tojás (Filled eggs with spinage)

Hozzávalók: főtt tojás, spenót, tejszín, füstölt marhanyelv, sajt, zsemle

Elkészítése:

Keményre főtt tojást hosszában félbevágunk. A sárgáját kivesszük, áttörjük, és tejszínes parajkrémmel elkeverjük. Ezután a masszát visszatöltjük a fehérjébe.

A töltött tojásokat pirított zsemleszeletekre helyezzük, finomra vágott füstölt marhanyelvvel és reszelt sajttal meghintjük.

Parajgaluska

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mirelit parajkrém, 1 dl tej, 6 ek. zsemlemorzsa, 3 tojás, 20 dkg reszelt sajt, 5 dkg margarin, só, bors

Elkészítése:

A felengedett parajkrémet a tejjel addig főzzük, míg levét elfövi. Ha langyosra hűlt, elkeverjük a tojássárgákkal és a zsemlemorzsával, sóval, borssal ízesítjük, végül hozzávegyítjük a tojásfehérjéből vert kemény habot.

Egy lábosban vizet forralunk, és vízbe mártott evőkanállal a parajos masszából galuskákat szaggatunk. Lassú forralással főzzük. Ha megfőtt, kiszedjük, lecsurgatjuk. Tálra téve olvasztott margarint csepegtetünk rá, és a reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

süti beállítások módosítása