ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Parajos rakott bús

2010. augusztus 13. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sovány sertéskaraj (vagy pulykamell), 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 2-3 szem borókabogyó, késhegynyi rozmaring, só, grillfűszer, Piros Arany; a spenótos besamelhez: 2 dl tej, 2 ek. liszt, 2 dkg vaj, 1 csomag mirelit paraj, só, bors; a tetejére: 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, 1 csipet szerecsendió

Elkészítése:

80 deka sovány, kicsontozott sertéskarajt két evőkanál olajon körös-körül átsütünk, majd sóval vagy grillfűszerrel meghintjük, Piros Arany krémmel megkenjük. Két gerezd fokhagymát, egy fej meghámozott vöröshagymát, 2-3 szem borókabogyót meg késhegynyi őrölt rozmaringot adunk a levébe, és egy kevés vízzel, fedő alatt, kis lángon, a levében időnként megfordítva puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk. Ha a hús megpuhult, a zsírjára sütjük, és a pecsenyét kiszedve, nyolc szeletre vágjuk.

Mialatt a hús puhul, két deci tejet két evőkanál liszttel simára keverünk, és két deka vajat beledobva, kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük. A tűzről levéve egy csomag felengedett, alaposan kinyomkodott mirelit parajjal keverjük össze, és a pecsenye levének a felét is beleöntjük. Sóval, bőven borssal ízesítjük és ezzel a sűrű krémmel kenjük meg a hússzeletek egyik oldalát. Megkent felükkel felfelé a maradék pecsenyelével kikent tálba, félig egymásra fektetjük, és két deci tejföl, egy tojássárga, csipetnyi reszelt szerecsendió, meg öt deka reszelt sajt keverékével leöntjük. A forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép piros (de sosem barna!) lesz.

Burgonyapüré vagy vajas párolt rizs illik hozzá.

Párizsis hamis lángos

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg főtt burgonya, 30 dkg liszt, 25 dkg darált párizsi, 1 tojás, 2 dkg vaj, só, őrölt kömény, olaj

Elkészítése:

Harminc deka héjában főtt, tisztított, majd áttört burgonyát 30 dkg liszttel összekeverünk. Eldolgozzuk 1 egész tojással, 2 dkg vajjal, sóval és kevés tört köménymaggal, valamint 25 dkg darált párizsival. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kicsit meg-megnyújtjuk, és bő, forró olajban kisütjük.

Hideg kacsamáj zsírjában sütve, lilahagyma-karikákkal (Kammerer Zoltán, Vacsoracsata)

Hozzávalók: kacsamáj, ízlés szerint fűszerek, só, bors, lilahagyma, pirítós

Elkészítése:

A kacsamájat vágjuk kb. 2 cm vastagságú szeletekre, sózzuk és borsozzuk. Tegyük őket egy olyan serpenyőbe, amelybe kevés zsiradékot öntöttünk. A máj mindkét oldalát süssük addig,  amíg szépen meg nem pirul. Sütés után a csíkokat helyezzük nedvszívó papírra. Miután kihűlt, tegyük be a hűtőbe.

A lilahagymát a kacsa zsírjában süssük ki. Tálaláskor a pirítós mellé szolgáljuk fel a kihűlt kacsazsírt is.

Narancssaláta almával

Hozzávalók 4 személyre: 3 db narancs, 3 db alma, 3 púpozott ek. cukor, 1 dl rum vagy konyak

Elkészítése:

Vízből és cukorból 1/2 narancs héjával szirupot főzünk, lehűtjük. A narancsokat cikkekre szedjük. Az almákat meghámozzuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk. (Ezt hagyjuk utoljára, mert gyorsan megbarnul.) Ízlésesen elrendezzük egy tálon a narancs- és almaszeleteket.

A sziruphoz hozzáadjuk a rumot vagy konyakot, és ráöntjük a gyümölcsre. Lehűtve tálaljuk.

Citromszörp

Hozzávalók: 7-8 nagy citrom, 1,5 kg cukor, 5 dl víz

Elkészítése:

A vizet felforraljuk, fokozatosan beletesszük a cukrot, és sűrű szirupot főzünk belőle.

Lereszeljük a citromok héját, hozzáadjuk a sziruphoz, és 5 percig főzzük még. Közben kicsavarjuk a citromok levét, és a tűzről levett sziruphoz adjuk.

Egy napig pihentetjük, majd leszűrjük és üvegekbe töltjük.

Bazsalikomos-paradicsomos muffin

Hozzávalók: 50 dkg fogós liszt, 2 db tojás, 7 g szárított élesztő, ízlés szerint bazsalikom, 4 db paradicsom, 8 dkg füstölt sajt, tej, 0,5 dl olívaolaj

Elkészítése:

A fogós lisztet keverőedénybe szitáljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a szárított élesztőt, a morzsolt bazsalikomot, a kisebb kockákra vágott paradicsomok húsát, és a reszelt sajtot.

Keverés közben annyi meleg tejet öntünk bele, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.

Meglocsoljuk olívaolajjal, és hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük, majd a muffin formákat 3/4-ig töltjük a tésztával, és 180 °C-os sütőben pirosra sütjük.

Melegen, de akár kihűtve is kínálhatjuk.

Rokfortos fejessaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy vagy 2 kis fej saláta, 10 dkg márványsajt (rokfort), 3 főtt tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. borecet, 5 ek. olaj, 1 kk. mustár, só, cukor

Elkészítése:

Összezúzunk két gerezd fokhagymát, és két meghámozott, apróra vágott főtt tojással, 1 evőkanál borecettel, öt evőkanál olajjal, kiskanálnyi mustárral, egy kevés sóval meg cukorral összekeverjük.

Egy nagy vagy két kis fej salátát leveleire szedünk, alaposan megmossuk, ujjnyi csíkokra vágjuk, és a mártással összekeverjük. Ezzel alapozzuk a salátástálat, rá 10 dkg kis kockákra vágott márványsajtot (rokfortot) szórunk, és egy cikkekre vágott főtt tojással meg petrezselyemcsokorral díszítjük.

Cukrozott narancshéj

Hozzávalók: 50 dkg narancshéj, 50 dkg kristálycukor, 2,5 dl víz

Elkészítése:

A vastag narancshéjat tetszés szerinti nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és 4-5 napig áztatjuk, naponta többször váltott tiszta vízben. Ha a receptben megadottnál nagyobb mennyiségű narancshéjat használunk, akkor a narancshéj eredeti súlyának (amit még beáztatás előtt mérünk meg) megfelelő cukorból és 1 kg cukorra számított 0,5 l vízből szirupot főzünk. A narancshéjat beledobjuk, és felforraljuk. Az edényt hűvös helyre tesszük félre, ezt az eljárást 4-5 napon át megismételjük.

Utolsó nap, amikor a szirup már jó sűrű, addig főzzük, míg a cukor egészen rárakódik a narancshéjra. Melegen üveg- vagy porcelántálra rakjuk. Egy napig szárítjuk.

süti beállítások módosítása