ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Holland meggytorta

2010. augusztus 16. - Dyna 122

Hozzávalók: 1 kg mélyhűtött levelestészta, 1 kg magozott meggy, 7-8 dl tejszín, 1 csomag tejszínhabfixáló por vagy zselatin, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg porcukor, 2 ek. piros színű lekvár, 1 kk. őrölt fahéj, 2 ek. cseresznyepálinka, 5-6 dkg mandulaforgács a díszítéshez

Elkészítése:

A levelestésztát felengedjük, majd 3 akkora lapot vágunk ki, amekkora a tortaformánk. Sütőlemezre tesszük az összeset, majd 200 °C-os előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.

Közben a cseresznyét kevés vízben a kristálycukor felével ízesítve puhára főzzük (kb. 5 perc).

A tejszínt a cukor másik felével és a fahéjjal együtt kemény habbá verjük és fixáljuk. Két részre választjuk, az egyik felébe belekeverjük a cseresznyepálinkát és a kihűtött, lecsepegtetett cseresznyéket (néhány darabot hagyjunk ki díszítéshez).

Az egyik tortalapra cukormázat készítünk, oly módon, hogy a cseresznye főzővizéből még melegen veszünk 1-1 dl-t, és elkeverjük benne a 10 dkg porcukrot. Ezt ráöntjük a tortalapra és hagyjuk megszilárdulni a mázat. Tizenkét körcikkre vágjuk fel, mielőtt a torta tetejére tesszük.

Az egyik kész, már kihűlt tortalapot vékonyan bekenjük a lekvár felével, majd beletesszük a tortaformánk aljába, rátesszük a cseresznyés tejszínt, jön a következő vékonyan megkent tortalap, és a fehéren hagyott tejszínréteg. Legfelül a szeletekre vágott mázas lapok kerülnek, tejszín és cseresznye díszítéssel.

Vegyük le a tortaforma szélét, szórjuk meg mandulaforgáccsal.

Gyümölcssaláta

Hozzávalók 1 személyre: 20 dkg megtisztított gyümölcs, citromlé, méz
 
Elkészítése:
 
Mindenféle gyümölcsből készíthetjük. Nagyon alaposan megtisztítjuk a hozzávalókat, majd körülbelül kétcentis kockákra vágjuk, citromlével meglocsoljuk, egy kevés mézet keverünk hozzá. Lefedve félórára a hűtőszekrénybe tesszük. Ennyi idő alatt levet eresztenek. Megkóstoljuk, ha szükséges, még adhatunk hozzá mézet, de egy kis likőr, rum sem árt.

Citromos muffin

Hozzávalók: 12 dkg teljes kiőrlésű liszt, 14 dkg finomliszt, 2 tk. sütőpor, fél tk. szódabikarbóna, 1-1 narancs és citrom reszelt héja, 1 tojás, 14 dkg cukor, 1 dl étolaj, 2,5 dl író; a díszítéshez: 1 dl citromlé, 1 dl narancslé, 3 ek. cukor, porcukor
 
Elkészítése:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kizsírozzuk a sütőformát.
 
A kétféle lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a reszelt citrom- és narancshéjjal.
 
Egy másik edényben felverjük a tojást, belekeverjük az írót, az olajat és a cukrot, majd összedolgozzuk a lisztes keverékkel. A tésztát a sütőformába töltjük és 25 percig sütjük.

A díszítéshez feloldjuk a citrom és narancslében a cukrot, kiszúrjuk egy fogpiszkálóval a muffinok tetejét, és rájuk öntjük az édes szószt, végül porcukorral megszórjuk.

Szőlős vadragu

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg vaddisznólapocka, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. vadfűszerkeverék, 2 dl száraz vörösbor, 2 db babérlevél, 1 ek. olívaolaj, 1-1 marék fehér és vörös szőlő, 1 szál sárgarépa, 1 ág kakukkfű, 5 dkg apró szemű csiperkegomba, só, őrölt bors
 
Elkészítése:

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábasban, majd tegyük bele az összevágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát és a babérlevelet. Közepes lángon pároljuk meg a hagymát, majd tegyük hozzá a kis kockákra feldarabolt vadhúst, fűszerezzük vadfűszerkeverékkel, darált borssal, kakukkfűlevelekkel és kevéske sóval. Fedő nélkül addig pároljuk, míg elfő a leve. Ha kezdenek pirulni a húskockák szélei, öntsünk alá a vörösborból. Fedjük le fedővel, és kis lángon pároljuk. Az elpárolgott bort pótoljuk, ha elfogyott, öntsünk alá vizet.
 
Ha a vad puhul, tegyük bele a felkarikázott sárgarépát és a félbevágott gombát. Pároljuk tovább lefedve, míg a hús teljesen megpuhul. Mielőtt levennénk a tűzről, keverjük hozzá a leszemezett szőlőt. Figyeljünk rá, hogy csak átforrósodjon, és ne főjön a szőlő!

Tálaljuk nagy tányérokra, melléje sült tököt, párolt zöldségeket, vagy petrezselymes burgonyát készítsünk.

Csokiturmix

Hozzávalók: 2,5 dl tej, 1 evőkanál csokoládészirup, 3 gombóc csokoládéfagylalt
 
Elkészítése:

A tejet és a csokoládészirupot kissé összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a fagylaltot, és addig turmixoljuk, amíg összeáll, de nem hígul. Nagy pohárba töltjük, szívószállal kínáljuk.

Tiroli rétes mazsolás borsodóval

Hozzávalók: 1 cs. leveles vajastészta, 60 dkg alma, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg dió, 5 dkg mazsola, 1/2 cs. hidegen kötő vaníliás pudingpor, őrölt fahéj, 1 db tojás; a borsodóhoz: 5 dkg cukor, 1 dl bor, 1/2 cs. hidegen kötő vaníliás pudingpor, 3 dkg mazsola

Elkészítése:

Először a tölteléket készítsük el! A tisztított almát vékonyra szeleteljük. Cukorral, durvára vágott dióval, áztatott mazsolával, őrölt fahéjjal és a hidegen kötő pudingporral összekeverjük. Így kicsi a veszteség, tartalmasabb lesz a rétes.

A kész réteslapot kiterítjük, hosszában félbevágjuk, 2-2 cm-t levágunk a széleiből, majd a réteslapokat betöltjük. Felvert egész tojással megkenjük, s a tésztacsíkokkal megdíszítjük. 180-200 ºC-os sütőben szép pirosra sütjük.

Hidegen kötő pudingporból fehérborral borsodót készítünk. A tiroli rétest a mazsolás borsodóval tálaljuk.

(Laci bácsi receptje)

Lecsó télire

Hozzávalók: 1 kg zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 ek. olaj, só

Elkészítése:

Egy kiló zöldpaprikához 30 deka paradicsomot meg egy nagy fej vöröshagymát veszünk. A megtisztított, kockákra vágott hagymát a szokásosnál több, tehát három evőkanál olajon megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg. A meghámozott, kockákra vágott paradicsomot hozzáadjuk, és amikor levet eresztett, a kicsumázott, széles laskára vágott zöldpaprika is az edénybe kerül. Kissé megsózzuk, teljesen megpároljuk, majd jó szorosan üvegekbe töltjük. Lekötve szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Az állás során a zsiradék a tetejére feljön, és jól szigeteli - tartósítja - a lecsót. Ha kibontjuk, ebből az olajból leöntünk, nehogy túl zsíros legyen, és csak ekkor fűszerezzük.

süti beállítások módosítása