ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Harcsapaprikás kapros gnocchival (Kammerer Zoltán, Vacsoracsata)

2010. augusztus 01. - Dyna 122

Hozzávalók: afrikai harcsa, a lecsós alaphoz: paprika, paradicsom, vöröshagyma, zsír, 2 dl tejföl, 20 g liszt, fűszerpaprika, só, fokhagyma, köménymag; kapor, gnocchi

Elkészítése:

A harcsafilét megfelelően daraboljuk, sózzuk.

A hagymát finomra, a paprikát, paradicsomot apró kockára vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A zsírban a hagymát megfuttatjuk és elkészítjük a pörköltalapot, majd a halat beletesszük. Pár percnyi forralás után a tejfölből és lisztből készült habarással behabarjuk, átforraljuk és utána ízesítjük. Vigyázzunk, ne kevergessük, csak rázogatással mozgassuk, mert a szeletek összetörnek.

A gnocchit kaporral ízesítsük.

Vörösboros szarvasragu rozmaringos pogácsával

Hozzávalók 4 személyre: 60-70 dkg szarvaslapocka, 3 ek. extra szűz olívaolaj, 2 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 szál angolzeller, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. paradicsompüré, 3 babérlevél, 2 ág friss kakukkfű, 1/2 l száraz vörösbor, 1 tk. vadfűszerkeverék, só, darált bors; a pogácsához: 35 dkg búzaliszt, 1/2 tk. sütőpor, 1 ág rozmaring, 20 dkg vaj, fél citrom leve, só

Elkészítése:
 
Egy nagy lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele az összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a babérlevelet és a kakukkfüvet, majd pároljuk addig, amíg a hagyma megpuhul. Tegyük bele a kis kockákra felvágott vadhúst, szórjuk meg vadfűszerkeverékkel, daráljunk rá borsot, ízesítsük sóval, majd fedjük le. Pároljuk, amíg a saját párolóleve elfő, és a húskockák pirulni kezdenek. Kanalazzuk hozzá a paradicsompürét, pirítsuk egy-két percig, majd öntsünk alá vörösbort. Fedjük le ismét, és pároljuk puhára a húst (közben pótoljuk az elpárolgott levet).
 
Amíg a hús puhul, gyúrjuk össze a pogácsa tésztáját. Szórjuk a lisztet és a sütőport egy tálba, vágjuk rá kis darabokra a vajat, ízesítsük sóval, és adjuk hozzá az apróra vágott rozmaringlevelet. Kezünkkel alaposan morzsoljuk össze, gyúrjuk közepesen kemény tésztává, majd tegyük egy tányérra, és pihentessük a hűtőszekrényben.

Ha a hússzemek kezdenek puhulni, öntsünk még alá a vörösborból, tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát és a zellerszárat. Főzzük még tíz percig fedő nélkül, hogy a szaftja jól besűrűsödjön. A ragu ezzel elkészült.
 
Amíg hűl egy kicsit, tegyük a pogácsatésztát egy liszttel meghintett deszkára, és gyúrjuk át újra. Nyújtsuk ki másfél-két centiméter vastagságúra, és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.

Öntsük a langyos vadragut egy tűzálló edénybe, és sorakoztassuk a tetejére a kiszaggatott pogácsákat. Kenjük meg olívaolajjal, majd tegyük forró sütőbe, és 160 fokon süssük 30-35 percig, míg a pogácsák szép pirosra sülnek.

Kijevi vese

Hozzávalók 2 személyre: 60 dkg sertésvese, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. liszt, 2 dl csontlé (vagy víz), 1 dl tejföl, 1 kk. cukor, citromlé, só, babérlevél, olaj

Elkészítése:

Hatvan dkg vesét megtisztítunk, ereit eltávolítjuk és többször átmossuk, majd egészen vékony szeletekre vágjuk.

Közben 1 közepes fej finomra vágott vöröshagymát üvegesre párolunk, majd hozzáadjuk az előkészített vesét. 2-3 percig állandó keverés mellett sütjük, 2 evőkanál liszttel meghintjük, majd kb. 2 dl vizet - ha van, csontlevet - adunk hozzá, és csomómentesre elkeverjük. Sóval, babérlevéllel fűszerezzük. Átforraljuk. Citromlével és 1 deci tejföllel - ha szükséges, akkor egy kávéskanálnyi kristálycukorral - kellemesen pikánsra savanyítjuk, majd újra átforraljuk.

Karamellkrém

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg cukor, 3 dl tejszín, 1 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor, 1 ek. porcukor, 10 dkg dió, tejszínhab, olaj

Elkészítése:

20 deka cukrot kevergetve barnára pirítunk, majd a felét kiolajozott tűzálló tálra öntjük. A maradékba egy deci tejet öntünk, és kevergetve addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem oldódott.

Három deci tejszínt kemény habbá verünk, a folyékony hideg karamellt beleöntjük, és egy csomag vaníliás cukorral meg egy evőkanál porcukorral ízesítjük.

Közben a sütőben szárazon megpirítunk 10 deka durvára vágott diót, és azt is a krémhez adjuk. Mély üvegtányérokba vagy talpas poharakba töltjük, és a tetejét tejszínhalommal koronázzuk. A megdermedt, durvára vágott kemény karamellel az egészet megszórjuk.

Elkészítés után a hűtőben legfeljebb 1-2 órát állhat ez a karamellkrém, mert utána összeesik. Ha korábban akarjuk elkészíteni, ajánlatos a krémbe egy fél deci hideg vízben feloldott, 1-2 percig forralt, majd langyosra hűtött zselatint is szűrni. Kitűnő hozzá a molnárkalács (holipni).

Kemény tojás portugál módra (Ouos duros a portuguesa)

Hozzávalók: paradicsom, főtt tojás, só, bors, olaj; a mártáshoz: paradicsompüré, vöröshagyma, fokhagyma, olaj, só, bors

Elkészítése:

Szép nagy paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk, az üreget sózzuk, borsozzuk és a paradicsomokat kevés olajban néhány perc alatt majdnem puhára sütjük.

Az üregekbe egy-egy megpucolt főtt tojást helyezünk, majd portugálmártással (paradicsompüré, kevés reszelt vöröshagyma, egy kis gerezd szétnyomott fokhagyma, két kávéskanál olaj, só és bors jól összedolgozva) megkenjük a már töltött paradicsomokat.

Tetszés szerint hidegen vagy néhány percnyi sütőben való melegítés után tálaljuk.

Szilva nyersen

Hozzávalók: 5 kg szilva, 1 kg kristálycukor, 1 dkg tartósítószer

Elkészítése:

Öt kiló szilvát lecsumázunk, megmosunk, kimagozzuk és egy kiló kristálycukorral meg egy deka tartósítószerrel összekeverjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lekötjük, és a végleges helyére rakva lehetőleg nem bolygatjuk. A szilva magától levet enged.

Télen gombócba, lepényhez, de még pecsenye köreteként is kitűnő.

süti beállítások módosítása