ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Csirkeaprólék-leves

2010. március 13. - Dyna 122

Hozzávalók 2 adaghoz: 50 dkg csirkeaprólék, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg karalábé, 10 dkg zeller, 1 db leveskocka vagy 1 ek. ételízesítő, só, őrölt bors, kb. 3 dl víz

Elkészítése:

A megtisztított, apró darabokra vágott aprólékot besózzuk, és a leveskockával (vagy ételízesítővel) meg kevés borssal ízesített vízben félpuhára főzzük. Adjuk hozzá a megpucolt zöldségeket, és addig főzzük tovább, amíg a hús és a zöldségek is megpuhulnak. A levest a zöldségekkel és a hússal (tészta nélkül!) fogyasztjuk.

Zöldségleves tönkölybúzával

Hozzávalók 1 személyre: 5 dkg puha tönkölybúza, 1/2 fej vöröshagyma, 1/2 zeller, 1/2 paradicsom, 1/2 sárgarépa, 1/2 cukkini, 5 dkg lencse, 1 ek. olívaolaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

Áztassuk a lencsét hideg vízbe legalább 12 óráig.

Hámozzuk meg és aprítsuk fel a vöröshagymát, majd pucoljuk meg és daraboljuk fel a többi zöldséget. Egy fazékba engedjünk vizet, tegyük bele a lencsét, a hagymát, a zellert, a paradicsomot, a sárgarépát, a cukkinit, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és főzzük 40 percig.

Ezután keverjük el benne az olívaolajat, és tálaláskor szórjuk a tetejére a puha búzát.

Göngyölt virsli

Hozzávalók: virsli, kolozsvári szalonna (vagy bacon), vöröshagyma

Elkészítése:

Kolozsvári szalonnából hajszálvékony szeleteket vágunk, a virsliket kb. 5 cm hosszúságúra feldaraboljuk. Mindegyik virslit egy-egy szalonnaszeletbe tekerjük, és úgy húzzuk nyársra (vagy hurkapálcikára), hogy a göngyölt virslik közé egy-egy darabka hagyma kerüljön. Az így megrakott nyársat tepsire ráfektetjük, hogy a nyárs két vége a tepsi szélén legyen (a sütés közben lecsöpögő zsiradék pedig a tepsibe kerüljön), és forró sütőbe tolva addig sütjük, míg a szalonna szép ropogósra nem pirult.

Párolt zöldséggel és/vagy burgonyapürével körítjük. Nyáron a szabadban roston is süthetjük meg a göngyölt virsliket.

Andalúziai burgonya

Hozzávalók: héjában főtt burgonya, 3 dl tejföl, 1 kis tubus majonéz, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, citromlé

Elkészítése:

3 deci tejfölből a majonézzel, sóval, őrölt borssal, citromlével és a zúzott fokhagymával mártást keverünk. A héjában megfőtt, hámozott és karikákra vágott burgonyát tálba rétegezzük és a mártással elkeverjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Tálaláskor finomra vágott metélőhagymával megszórjuk. Sültek mellé köretnek adjuk.

Monsieur szelet

Hozzávalók: kenyér, zsiradék (olaj), májkrém, tojás, só, őrölt bors, pirospaprika, snidling, (kaviár)

Elkészítése:

A kenyérszeleteket bő, forró zsiradékban mindkét oldalukon megsütjük, majd lecsepegtetjük, és azonnal megkenjük májkrémmel. Szeletenként egy-egy tükörtojást készítünk és a májkrémes kenyér tetejére tesszük. Sózzuk, pirospaprikával, őrölt borssal és finomra vágott snidlinggel meghintjük és frissen tálaljuk. (Esetleg kaviárral is ízesíthetjük.)

Hortobágyi töltött burgonya

Hozzávalók: sertéspörkölt, burgonya, tejföl, vaj

Elkészítése:

A szokásos módon sertéspörköltet készítünk. Közben személyenként két db nagyobb burgonyát héjában megfőzünk, majd tisztítás után hosszában félbevágjuk őket. Üregeket kaparunk ki.

Ezután a pörköltöt levétől lecsurgatjuk és pépesre vágjuk. A húskrémmel megtöltjük a burgonyákat, aztán kivajazott tűzálló edénybe helyezzük.

A pörkölt levét tejfeles habarással besűrítjük és a burgonyákat bevonjuk vele. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

Spárgával töltött pulykarolád

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg pulykamellfilé, só, bors, 20 dkg bacon, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg zöldspárga, 20 dkg vaj, 35 dkg rövid csőtészta, szójaszósz  

Elkészítése:
 

A pulykamellfiléket fűszerezzük, majd betöltjük a vékonyra szeletelt baconnel, sárgarépával és tisztított spárgafejekkel.

Rolád formájúra felgöngyöljük, majd vajban készre sütjük, és egy pecsenyelé alapban kipároljuk. Főtt tésztával kínájuk.

Ungvári oldalas

Hozzávalók: sertésoldalas, ketchup, liszt, tojás, zsemlemorzsa, őrölt bors, só, olaj

Elkészítése:

Sertésoldalast felszeletelünk, kicsontozzuk. Sózzuk, ketchuppal vékonyan megkenjük, kevés törött borssal ízesítjük, majd lisztbe, tojásba és morzsába forgatva bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük.

Gesztenyével töltött burgonya

Hozzávalók: burgonya, gesztenyemassza, vaj, tejföl, szerecsendió, rum, tejszínhab

Elkészítése:

A héjában megfőzött és tisztított burgonyákat hosszában félbevágjuk és üregeket kaparunk ki belőlük. Az alábbi töltelékkel töltjük: A mélyhűtött gesztenyemasszát hagyjuk felolvadni, és áttörjük. Simára keverjük vajjal, két evőkanál tejföllel, reszelt szerecsendióval és kevés rummal. A megtöltött burgonyákat kivajazott edénybe helyezzük. Tetejére vajat morzsolunk és kevés felvert tejszínhabbal bevonjuk. Néhány percig sütőben átforrósítjuk.

süti beállítások módosítása