ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Habart tojás

2010. március 21. - Dyna 122

Hozzávalók: tojás, tejszín vagy tej, só, vaj

Elkészítése: 

Személyenként 2 tojást felütünk, sózzuk és 1/2 dl tejszínnel vagy tejjel elkeverjük Ezután egy serpenyőben vajat olvasztunk, beleöntjük a tojást, és habverővel vagy villával állandó keverés mellett lassú tűzön addig sütjük, míg rántotta sűrűségű nem lesz.

Savoy-tekercs

Hozzávalók 1 személyre: 20 dkg főtt burgonya, 2 tojás, 1/2 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, pirospaprika, olaj

Elkészítése:

Személyenként 20 dkg főtt burgonyát áttörünk. Sózzuk, borsozzuk. Palacsintasütőben
kevés olajon, fél fej reszelt vöröshagymán vékony lepényszerűen mindkét oldalán
megsütjük.

Közben személyenként 2 tojásból pirospaprikás kemény rántottát készítünk. Amikor a burgonyalepény megsült, megtöltjük a rántottával és henger alakúra formázzuk. Karikára vágjuk és főzelékhez adjuk feltétnek.

Rántott csirke

Hozzávalók 2 személyre: egy csirke (kb. 80 dkg-os), só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

A csirkét hat részre daraboljuk. A májat és a zúzát a szárnyak közé helyezzük. A csirkedarabokat megsózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és morzsába forgatjuk. Először forró olajban, majd lassú tűzön fedő alatt kb. 20 percig sütjük.

Korzikai zöldséges egytálétel

Hozzávalók 4 személyre: 3 padlizsán, 3 édes zöldpaprika, 3 kisebb zsenge spárgatök vagy cukkini, 1 nagy hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 érett paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, 10 szem fekete olajbogyó, só, őrölt bors
 

Hámozd meg a padlizsánokat és a paprikát, szeleteld 1 cm széles csíkokra, majd a hagymát és a fokhagymát vágd finomra.

Dobd forró vízbe a paradicsomokat, hámozd meg, végül vágd negyedekbe.

Egy lábosban melegíts olajat, tedd bele a hagymát és a paprikát, majd lassú tűzön 5 percig párold. Öntsd hozzá a többi zöldséget. Szórd bele az összetört fokhagymát, kevés sót és borsot, majd 10 percig folytasd a párolást.

Szórd meg a fekete olajbogyókkal, állítsd pár percre forró sütőbe, és tetszés szerint forrón vagy hidegen tálald.

Kerti húsgombócleves

Hozzávalók: 1 kis doboz tavaszi vagdalthúskonzerv (15 dkg-os), 1 egész tojás, 4-5 evőkanál finomliszt, 80 dkg vegyes zöldség (bármilyen lehet, pl. karfiol, zöldbab, sárgarépa, zeller, karalábé vegyesen, lehetőleg többfajta), 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl kefir, 1 mokkáskanál törött bors, 2 húsleveskocka, 1 csokor zöldhagyma zöld szára, 10 dkg puha lángolt (vagy füstölt) kolbász, ízlés szerint só

Elkészítés:

Először elkészítem a gombóc masszáját: a tojást habosra felverem, hozzáadom a dobozából kibontott, villával pépesre zúzott húskonzervet, megsózom, megborsozom és a megtisztított, lereszelt hagymát hozzákeverem. A masszát összedolgozom, végül annyi lisztet keverek hozzá, hogy jól formázható, de azért ne kemény legyen. 15 percig hagyom állni, közben elkészítem a leveshez valókat.

Az összes zöldséget megtisztítom, és egyforma csíkokra vagy kockákra vágom. A hagymaszárat megmosása után hajszálvékonyra metélem, a füstölt kolbász bőrét lehúzva vékony karikákra aprítom.

A füstölt szalonnát nagyon apróra kockázom, és leveses fazékba téve, a zsírját kiolvasztom, közben kevergetem, hogy egyenletesen süljön. Ha már teljesen kiolvadt, ráteszem az aprított zöldségeket, és megsózva, fedő alatt, saját levében félig megpárolom. Ezután ráöntök szűk másfél liternyi vizet, beleteszem a kolbászkarikákat és a húsleveskockákat. Megborsozom és felforralom.

Ötpercnyi fövés után a nedves kézzel formált diónyi gombócot óvatosan, egyenként - hogy a leves forrása ne szűnjön meg - beleengedem a levesbe. Kis lángon legalább 10 percig főzöm, majd egy gombócot kettévágva meggyőződök arról, hogy átfőtt-e a közepe is. Ha igen, akkor a kefirt kevés levessel simára keverem és beleöntöm. Kissé felkeverve még egyszer felforralom, és belekeverem a hagymaszárat meg a finomra vágott petrezselyemzöldet, de már nem forralom tovább. 10 perc múlva tálalom.

Laktató egytálétel, amely után már nem szükséges második fogás.

Gyors tepsis egyveleg

j3yue185jll46mj30ayd.jpgHozzávalók 4 személyre: 1,5 kg burgonya, 2 db csirkemell, 50 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, olaj, só, bors, majoranna, bazsalikom, rozmaring

A csirkemellet apró kockákra feldaraboljuk.

A gombát és a burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, a hagymát felszeleteljük.

Egy tepsibe olajat öntünk, beleszórjuk a hozzávalókat, és befűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, majorannával, bazsalikommal, rozmaringgal.

Előbb alufólia alatt puhítjuk az egyveleget, majd a fóliát levéve pirosra sütjük.

Görög sajtos-lencsés egytálétel

Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg lencse, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek. olívaolaj, 20 dkg mélyhűtött csemegekukorica, 20 dkg sajt, 1 kisebb ecetes piros paprika, 1 kk. rozmaring, só, bors; a tetejére: 1 csésze zsemlemorzsa, 1/2 csésze vagdalt petrezselyem, 3 ek. olaj
 

Elkészítése:

A lencsét megtisztítjuk és jól megmossuk, majd 3 liter sós vizben felforraljuk és további fél óráig lassan főzzük. Leszűrjük, és a főzőléből 3-4 decit félreteszünk.

Az olajban megdinszteljük az apróra vagdalt hagymát, majd a végefelé belenyomjuk a fokhagymát is, és addig kavargatjuk, amíg a fokhagyma zamatosan illatos lesz.

A hagymát belekeverjük a lencsébe, hozzáadjuk a csemegekukoricát, a felkockázott ecetes pirospaprikát, a reszelt sajtot, a rozmaringot és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A masszát egy kiolajozott edénybe szedjük, ráöntjük a félretett lencselevet és megszórjuk a zsemlemorzsa, a petrezselyem és az olaj keverékével.

Húsos pirítos

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sovány, darált sertéshús, 12 dkg főtt garnélarák, 1 ek. kínai szárított garnélarák, 1 tojás, 6 szelet szikkadt szendvicskenyér, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. apróra vágott korianderlevél és -szár, 1 ek. hallé, a sütéshez olaj

Elkészítése:

A szárított rákot, a koriandert és a fokhagymát összeturmixoljuk, hozzáadjuk a főtt rákhúst és a darált sertéshúst, majd az egészet homogén masszává turmixoljuk. A hallével ízesítjük, beletesszük a tojást, és jól összeturmixoljuk.

A masszát egyenletesen a kenyérszeletekre kenjük, a kenyérhéjat levágjuk, és minden szeletet átlósan kettévágunk.

Serpenyőben olajat forrósítunk és a kenyereket megkent felükkel lefelé az olajba csúsztatjuk, pirosra sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Szűrőkanállal kiemeljük, konyhai papírtörlő segítségével leitatjuk róla az olajat. A pirítóst forrón, salátaágyon tálaljuk. Kis tálban édes-savanyú mártást kínálunk hozzá.

Tojáskrémes palacsinta (Palatschinke mit Eierkrem)

Hozzávalók: palacsinta, besamel, tojássárgája, tárkony, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

A szokásos módon palacsintát sütünk. Szintén a szokásos eljárással - de egy kicsit sűrűbb - besamelt készítünk, amelyet személyenként 2 tojássárgájával, kevés finomra vágott tárkonnyal és sóval keverünk el.

Megtöltjük a palacsintákat, bundázzuk és forró zsírban vagy olajban kirántjuk. Sós vízben főtt burgonyával és párolt káposztával tálaljuk.

süti beállítások módosítása