ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Burgonyás hot-dog

2010. január 17. - Dyna 122

Hozzávalók: burgonya, virsli, mustár, ketchup, só, olaj

Elkészítése:

Személyenként 2 db nagyobb burgonyát héjában majdnem puhára főzünk. Meghámozzuk és akkorára kifúrjuk, hogy egy fél pár virsli beleférjen. Sózzuk az üreget és óvatosan belehelyezzük a virslit. Bő, forró olajban megsütjük. Mustárral, ketchuppal tálaljuk.

Diadal rostélyos

Hozzávalók: marharostélyos, szalonna, vöröshagyma, só, őrölt bors, babérlevél, mustár, olaj

Elkészítése:

Kicsontozott rostélyosokat jól kiverünk. Sóval, törött borssal, mustárral és olajjal ízesítjük. A hússzeletek mindkét oldalához egy-egy babérlevelet erősítünk.

Egy kisebb fej reszelt vöröshagymát megfonnyasztunk kis kockákra vágott és kisütött szalonna zsírjában, majd ráhelyezzük a húsokat és kb. 15 perc alatt puhára sütjük. Ízlés szerint karikára vágott sárgarépával is párolhatjuk együtt.

Tepertővel töltött burgonya

Hozzávalók: burgonya, tepertő, tojás, só, őrölt bors, mustár, tejföl, vaj

Elkészítése:

A burgonyákat héjában megfőzzük, meghámozzuk és hosszában félbevágjuk. Üregeket kaparunk ki belőlük. Személyenként 10 dkg tepertőt 1-1 főtt tojással megdarálunk. Sóval, mustárral, borssal ízesítjük, megtöltjük vele az üregeket. Kivajazott tűzálló üvegedénybe helyezzük a burgonyákat, tejföllel áthúzzuk és kb. 15 percig meleg sütőben sütjük.

Burgonyaleves

Hozzávalók 1 személyre: 5 dkg tisztított burgonya, 5 dkg sárgarépa, 2 dkg fehérrépa, 1 kis szár zeller zöldje, 1 tk. finomra vágott zöldpetrezselyem, 0,5 dl joghurt, 1 csapott tk. liszt (3-4 g), só, esetleg citromlé
 
Elkészítése:
 
A zöldséget egyforma kis kockákra vágjuk, 3,5 deci vízben feltesszük főni, és az egyben hagyott zellerrel fűszerezzük.
 
Amikor a zöldség megpuhult, a levest a liszttel és a joghurttal behabarjuk, jól kiforraljuk.  Sózzuk, és ha kell, pár csepp citromlével savanyítjuk. Rászórjuk a petrezselyemzöldet és forrón tálaljuk.

Kerített bélszín szelet

Hozzávalók: bélszín, füstölt szalonna (szeletelt bacon), őrölt bors, só, vaj

Elkészítése:

Előzetesen már bepácolt bélszínt kb. 15 dkg-os szeletekre vágunk. Füstölt szalonnából vékony, hosszú és olyan széles csíkokat vágunk, amilyen vastagok a bélszínszeletek. A szeleteket "bekerítjük" a szalonnacsíkokkal, és cérnával rögzítjük. A húsokat törött borssal és sóval ízesítjük és vajban 6-8 percig sütjük. Vegyes zöldségkörettel, saját levével meglocsolva tálaljuk.

Sajttal töltött burgonya

Hozzávalók: burgonya, füstölt sajt, tejföl só, őrölt bors, vaj

Elkészítése:

Héjában főtt burgonyákat meghámozunk, hosszában félbevágjuk és üregeket kaparunk rá. Az így kivájt burgonyát annyi tejfellel, reszelt füstölt sajttal, sóval, törött borssal elkeverjük, hogy krémszerű legyen. Visszatöltjük az üregekbe. Kivajazott tűzálló üvegedénybe rakjuk, vajdarabokat morzsolunk rá és forró sütőben kb. 10 percig sütjük.

Ínyenc kertészszelet

Hozzávalók: marhafelsál, tej, sárgarépa, gomba, kelbimbó, karfiol, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, vaj

Elkészítése:

Kb. 50 dkg marhafelsálat kétszer átdarálunk, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, apránként hozzáadunk 1 dl tejet és jól eldolgozzuk. A masszából szeleteket formázunk.

Kis kockákra vágott sárgarépát, gombát, kelbimbót, rózsáira szedett karfiolt puhára párolunk. A  hússzeleteket forró vajban csak átsütjük. A hússütő vajban átforgatjuk a puhára párolt zöldségeket, és a kisütött szeletekre öntjük, ez egyben a köret is. Finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.

Gyümölcsrizs

Hozzávalók 1 személyre: 3 dkg barnarizs, 1/8 l tej, 1/8 l víz, 1 ek. mazsola, 1 db alma (vagy más idénygyümölcs), 2 tojásfehérje, méz

Elkészítése:

A barnarizst a vizes tejben megfőzzük, majd hozzáadjuk a mazsolát, a kockára vágott almát és mézzel édesítjük. A tojásfehérjét habbá verjük és összekeverjük a rizzsel.

Zöld burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg sóska, 50 dkg burgonya, vaj, tejföl, só, cukor

Elkészítése:

A friss, tisztított sóskát kevés vajon megpároljuk, majd a nyers, hámozott burgonyát belereszeljük, sóval, tejföllel, cukorral ízesítjük és együtt puhára főzzük.

Ínyenc szelet

Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg marhafelsál (darált), 1 dl tej, zsemlemorzsa, só, őrölt bors, vaj, citrom

Elkészítése:

Kb. 50 dkg marhafelsálat kétszer átdarálunk, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, apránként hozzáadunk 1 dl tejet és jól eldolgozzuk. A masszából szeleteket formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró vajban átsütjük. Tálaláskor citromot csepegtetünk rá.

Tűzdelt rostélyos

Hozzávalók: rostélyos, szalonna, mustár, só, őrölt bors, vaj

Elkészítése:

Hártyáitól megtisztított rostélyosokat vékony szalonnacsíkokkal megtűzdelünk. Mustárral vékonyan megkenjük, sózzuk, törött borssal meghintjük. Teflonserpenyőben, vajon puhára sütjük.

süti beállítások módosítása