ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Paprikában savanyított uborka

2010. augusztus 15. - Dyna 122

Hozzávalók: 2 kg közepes méretű uborka, 40 dkg húsos paprika, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 tasak savanyúságtartósító, 2 ek. cukor

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk. A paprikát kicsumázzuk és félbevágjuk. Minden fél paprikába egy uborkát teszünk, üvegbe helyezzük, közéje tesszük a fokhagymát. Leöntjük a cukorral felforralt, majd lehűtött tartósítólével. Az üvegeket légmentesen lezárjuk, és száraz, hűvös helyen tároljuk.

Kofapecsenye

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet sertés rövidkaraj, tej, liszt, fokhagyma, só, őrölt bors, pirospaprika, olaj

Elkészítése:

Nyolc kicsontozott, vékonyra vert vagy rostjaira merőlegesen bevagdosott sertés rövidkarajszeletet egy éjszakára fokhagymás-sós tejben a hűtőszekrényben áztatunk.

Másnap a nedvességet papírtörölközővel leitatjuk róla, és a szeleteket őrölt borssal meg pirospaprikával ízesített lisztbe forgatjuk. Bő, forró olajba rakjuk, hogy ússzon benne a hús, és mindkét felén ropogós pirosra sütjük. Papírszalvétával vagy papírtörölközővel bélelt tálba szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk róla, és burgonyapürével vagy valamilyen ecetes salátával, esetleg mustárral kínáljuk.

Sárgadinnyedzsem

Hozzávalók: sárgadinnye, kristálycukor, citrom, vaníliarúd, tartósítószer

Elkészítése:

Ugyanúgy készül, mint a sárgabarackdzsem, de minden kiló gyümölcshöz egy citrom levét keverjük bele, és öt kiló gyümölcshöz egy rúd vaníliát is belefőzünk.

Francia sajtos

Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg reszelt Óvári sajt, 20 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, 4 tojás, pirospaprika, olaj, joghurt

Elkészítése:

Tíz dkg vajat 4 tojássárgájával jól eldolgozunk, ízesítjük pirospaprikával, majd tovább keverjük 25 dkg reszelt óvári sajttal és 20 dkg zsemlemorzsával. Gombócokat formázunk belőle, majd zsemlemorzsába és a tojásfehérjékből vert habba bundázzuk, bő, forró zsiradékban aranyszínűre sütjük.

Meleg joghurttal áthúzva tálaljuk.

Agglegény káposzta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált sertéshús, 50 dkg hordós savanyúkáposzta (4-5 levéllel), 10 dkg reszelt sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. liszt, tejföl, 1 csapott kk. pirospaprika, só, bors

Elkészítése:

Fél kiló darált sertéshúst és egy kiló hordós savanyúkáposztát vásárolunk úgy, hogy legyen közötte 4-5 levél is. A húst összegyúrjuk 10 deka reszelt sajttal, megsózzuk, megborsozzuk, és a négyszögletesre vágott káposztalevelekbe csomagoljuk, mint a közönséges töltött káposztát, csak kisebbek lesznek a töltelékek.

10 deka füstölt szalonnát kiolvasztunk, megpirítunk rajta egy kis fej apróra vágott vöröshagymát, meghintjük csapott kiskanálnyi pirospaprikával, és alulra a töltelékeket, felülre a vágott káposztát beletesszük. Kevés vizet öntünk alá, és az egészet puhára pároljuk, végül egy evőkanál liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük. Forrón tálaljuk.

Mindig előre készítsük el, és tálalásnál csak a tejfölös habarást végezzük, mert akkor jó a káposzta, ha legalább egyszer fel van melegítve.

Parajjal töltött tojás (Filled eggs with spinage)

Hozzávalók: főtt tojás, spenót, tejszín, füstölt marhanyelv, sajt, zsemle

Elkészítése:

Keményre főtt tojást hosszában félbevágunk. A sárgáját kivesszük, áttörjük, és tejszínes parajkrémmel elkeverjük. Ezután a masszát visszatöltjük a fehérjébe.

A töltött tojásokat pirított zsemleszeletekre helyezzük, finomra vágott füstölt marhanyelvvel és reszelt sajttal meghintjük.

Parajgaluska

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mirelit parajkrém, 1 dl tej, 6 ek. zsemlemorzsa, 3 tojás, 20 dkg reszelt sajt, 5 dkg margarin, só, bors

Elkészítése:

A felengedett parajkrémet a tejjel addig főzzük, míg levét elfövi. Ha langyosra hűlt, elkeverjük a tojássárgákkal és a zsemlemorzsával, sóval, borssal ízesítjük, végül hozzávegyítjük a tojásfehérjéből vert kemény habot.

Egy lábosban vizet forralunk, és vízbe mártott evőkanállal a parajos masszából galuskákat szaggatunk. Lassú forralással főzzük. Ha megfőtt, kiszedjük, lecsurgatjuk. Tálra téve olvasztott margarint csepegtetünk rá, és a reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Szilvalekvár cukor nélkül

Hozzávalók: 5 kg szilva, 2 dl almaecet

Elkészítése:

Öt kiló szilvához két deci almaecetet veszünk. Az ép zománcú lábast ecettel vékonyan kikenjük, és a jó érett, megtisztított, kimagozott szilvát beleterítjük. A maradék ecettel meglocsoljuk, és a forró sütőbe toljuk. Anélkül, hogy kevergetnénk, takaréklánggal kb. hat óráig sütjük. Végül a lábast a sütőből a felső lángra áttesszük, és a lekvárt most már kevergetve 15-20 percig főzzük. Üvegekbe vagy mázas cserépedényekbe töltve meleg helyen hagyjuk kihűlni, csak utána kötjük le.

Vigyázat: ha a sülés során akár csak egyszer is megkeverjük, a lekvár odaég!

Flamand sajtszelet

Hozzávalók 2 személyre: trappista sajt, zsemle, 1 tojás, 2 ek. liszt, 2 dl tej, 1 kk. élesztő, só, olaj

Elkészítése:

Egy tojásból, 2 evőkanál lisztből, 2 dl tejből egy kávéskanál élesztővel és csipetnyi sóval sűrű palacsintatésztát készítünk.

Trappista sajt szeleteket és vékony zsemlekarikákat összetűzünk, majd a sűrű palacsintatésztába mártunk. Forró zsiradékban kisütjük.

Tálaláskor tartár- vagy tárkonymártást adunk mellé.

Epertorta

Hozzávalók: 5 lapos piskóta tortalap, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 ek. liszt, 1/2 l tej, 1 cs. vaníliás cukor, 2 dl tejszín, 1 ek. zselatin, pikáns gyümölcslekvár, eper

Elkészítése:

Két egész tojást 10 deka cukorral, egy csapott evőkanál liszttel, egy fél liter tejjel meg egy csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, majd gőzön, kevergetve, sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, két deci habbá vert tejszínt adunk hozzá.

Egy evőkanál zselatint egy fél deci hideg vízben simára keverünk, majd kevergetve 1-2 percig főzzük, és a krémbe szűrjük.

Egy ötlapos piskóta tortalap lapjait valamilyen pikáns gyümölcsízzel megkenjük, és félbe vágott eperszemekkel kirakjuk. Erre simítjuk a krémet, és így rakjuk egymásra a lapokat. A tetején lévő lapra a gyümölcsízre először krém kerüljön, erre a gyümölcs, és a torta oldalát is bevonjuk a krémmel. Legalább egy napig hűtjük tálalás előtt.

Szilvareszter

Hozzávalók: szilva, fahéj, cukor, tartósítószer

Elkészítése:

A jó érett, puha, de azért ép szilvát lecsumázzuk, megmossuk, kimagvaljuk és megmérjük. Fahéjjal ízesítve addig főzzük, amíg a saját leve be nem sűrűsödött. Ekkor minden kiló gyümölcsre 25 deka cukrot öntve, kevergetve kb. 20 percig forraljuk. Csipetnyi tartósítószert keverve bele akkora üvegekbe töltjük, amennyi télen majd egy alkalomra elég.

Krumplinudlihoz tálaljuk.

Parajos rakott bús

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sovány sertéskaraj (vagy pulykamell), 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 2-3 szem borókabogyó, késhegynyi rozmaring, só, grillfűszer, Piros Arany; a spenótos besamelhez: 2 dl tej, 2 ek. liszt, 2 dkg vaj, 1 csomag mirelit paraj, só, bors; a tetejére: 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, 1 csipet szerecsendió

Elkészítése:

80 deka sovány, kicsontozott sertéskarajt két evőkanál olajon körös-körül átsütünk, majd sóval vagy grillfűszerrel meghintjük, Piros Arany krémmel megkenjük. Két gerezd fokhagymát, egy fej meghámozott vöröshagymát, 2-3 szem borókabogyót meg késhegynyi őrölt rozmaringot adunk a levébe, és egy kevés vízzel, fedő alatt, kis lángon, a levében időnként megfordítva puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk. Ha a hús megpuhult, a zsírjára sütjük, és a pecsenyét kiszedve, nyolc szeletre vágjuk.

Mialatt a hús puhul, két deci tejet két evőkanál liszttel simára keverünk, és két deka vajat beledobva, kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük. A tűzről levéve egy csomag felengedett, alaposan kinyomkodott mirelit parajjal keverjük össze, és a pecsenye levének a felét is beleöntjük. Sóval, bőven borssal ízesítjük és ezzel a sűrű krémmel kenjük meg a hússzeletek egyik oldalát. Megkent felükkel felfelé a maradék pecsenyelével kikent tálba, félig egymásra fektetjük, és két deci tejföl, egy tojássárga, csipetnyi reszelt szerecsendió, meg öt deka reszelt sajt keverékével leöntjük. A forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép piros (de sosem barna!) lesz.

Burgonyapüré vagy vajas párolt rizs illik hozzá.

Párizsis hamis lángos

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg főtt burgonya, 30 dkg liszt, 25 dkg darált párizsi, 1 tojás, 2 dkg vaj, só, őrölt kömény, olaj

Elkészítése:

Harminc deka héjában főtt, tisztított, majd áttört burgonyát 30 dkg liszttel összekeverünk. Eldolgozzuk 1 egész tojással, 2 dkg vajjal, sóval és kevés tört köménymaggal, valamint 25 dkg darált párizsival. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kicsit meg-megnyújtjuk, és bő, forró olajban kisütjük.

Hideg kacsamáj zsírjában sütve, lilahagyma-karikákkal (Kammerer Zoltán, Vacsoracsata)

Hozzávalók: kacsamáj, ízlés szerint fűszerek, só, bors, lilahagyma, pirítós

Elkészítése:

A kacsamájat vágjuk kb. 2 cm vastagságú szeletekre, sózzuk és borsozzuk. Tegyük őket egy olyan serpenyőbe, amelybe kevés zsiradékot öntöttünk. A máj mindkét oldalát süssük addig,  amíg szépen meg nem pirul. Sütés után a csíkokat helyezzük nedvszívó papírra. Miután kihűlt, tegyük be a hűtőbe.

A lilahagymát a kacsa zsírjában süssük ki. Tálaláskor a pirítós mellé szolgáljuk fel a kihűlt kacsazsírt is.

Narancssaláta almával

Hozzávalók 4 személyre: 3 db narancs, 3 db alma, 3 púpozott ek. cukor, 1 dl rum vagy konyak

Elkészítése:

Vízből és cukorból 1/2 narancs héjával szirupot főzünk, lehűtjük. A narancsokat cikkekre szedjük. Az almákat meghámozzuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk. (Ezt hagyjuk utoljára, mert gyorsan megbarnul.) Ízlésesen elrendezzük egy tálon a narancs- és almaszeleteket.

A sziruphoz hozzáadjuk a rumot vagy konyakot, és ráöntjük a gyümölcsre. Lehűtve tálaljuk.

Citromszörp

Hozzávalók: 7-8 nagy citrom, 1,5 kg cukor, 5 dl víz

Elkészítése:

A vizet felforraljuk, fokozatosan beletesszük a cukrot, és sűrű szirupot főzünk belőle.

Lereszeljük a citromok héját, hozzáadjuk a sziruphoz, és 5 percig főzzük még. Közben kicsavarjuk a citromok levét, és a tűzről levett sziruphoz adjuk.

Egy napig pihentetjük, majd leszűrjük és üvegekbe töltjük.

Bazsalikomos-paradicsomos muffin

Hozzávalók: 50 dkg fogós liszt, 2 db tojás, 7 g szárított élesztő, ízlés szerint bazsalikom, 4 db paradicsom, 8 dkg füstölt sajt, tej, 0,5 dl olívaolaj

Elkészítése:

A fogós lisztet keverőedénybe szitáljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a szárított élesztőt, a morzsolt bazsalikomot, a kisebb kockákra vágott paradicsomok húsát, és a reszelt sajtot.

Keverés közben annyi meleg tejet öntünk bele, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.

Meglocsoljuk olívaolajjal, és hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük, majd a muffin formákat 3/4-ig töltjük a tésztával, és 180 °C-os sütőben pirosra sütjük.

Melegen, de akár kihűtve is kínálhatjuk.

Rokfortos fejessaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy vagy 2 kis fej saláta, 10 dkg márványsajt (rokfort), 3 főtt tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. borecet, 5 ek. olaj, 1 kk. mustár, só, cukor

Elkészítése:

Összezúzunk két gerezd fokhagymát, és két meghámozott, apróra vágott főtt tojással, 1 evőkanál borecettel, öt evőkanál olajjal, kiskanálnyi mustárral, egy kevés sóval meg cukorral összekeverjük.

Egy nagy vagy két kis fej salátát leveleire szedünk, alaposan megmossuk, ujjnyi csíkokra vágjuk, és a mártással összekeverjük. Ezzel alapozzuk a salátástálat, rá 10 dkg kis kockákra vágott márványsajtot (rokfortot) szórunk, és egy cikkekre vágott főtt tojással meg petrezselyemcsokorral díszítjük.

Cukrozott narancshéj

Hozzávalók: 50 dkg narancshéj, 50 dkg kristálycukor, 2,5 dl víz

Elkészítése:

A vastag narancshéjat tetszés szerinti nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és 4-5 napig áztatjuk, naponta többször váltott tiszta vízben. Ha a receptben megadottnál nagyobb mennyiségű narancshéjat használunk, akkor a narancshéj eredeti súlyának (amit még beáztatás előtt mérünk meg) megfelelő cukorból és 1 kg cukorra számított 0,5 l vízből szirupot főzünk. A narancshéjat beledobjuk, és felforraljuk. Az edényt hűvös helyre tesszük félre, ezt az eljárást 4-5 napon át megismételjük.

Utolsó nap, amikor a szirup már jó sűrű, addig főzzük, míg a cukor egészen rárakódik a narancshéjra. Melegen üveg- vagy porcelántálra rakjuk. Egy napig szárítjuk.

süti beállítások módosítása