ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Fűszeres rántott szelet

2010. szeptember 26. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkemell, 2 tojás, 2-3 ek. tej vagy víz, 2 cs. petrezselyemzöld, 1 cs. metélőhagyma, sajt, liszt, zsemlemorzsa, só, olaj

Elkészítése:

Lebőrözünk, kicsontozunk négy közepes nagyságú csirkemellet és a nyolc húsdarabot vékony szeletté verjük, és a hűtőszekrényben egy óráig állni hagyjuk.

Két tojást simára keverünk két csokor finomra vágott petrezselyemmel meg egy csokor összevagdalt metélőhagymával, 2-3 evőkanál vízzel vagy tejjel hígítjuk és megsózzuk. A csirkeszeleteket először lisztbe mártjuk, majd a zöldfűszerekkel elkevert tojásba, végül fele részben reszelt sajttal összekevert zsemlemorzsába. Bő, forró olajban mindkét felüket aranysárgára sütjük, de ügyeljünk, nehogy túlságosan megbarnuljanak, mert a sajt a sülés során megkeseredhet.

Burgonyapürével és salátával adjuk asztalra.


Itáliában, a fűszeres rántott szelet hazájában vajban szokták sütni, illetve nem csak csirkéből, hanem bárányból is készítik húsvét táján, sok helyütt még sajtmártást is kínálnak hozzá.

Gombahabos pecsenye

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet sertéskaraj, 15 dkg gomba, 1 cs. petrezselyemzöld, 2 tojás, 1 ek. tejföl, só, őrölt bors, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A karajról leszedjük a csontokat (ebből levest készíthetünk), a húst megsózzuk, gyengén kiverjük, a forró olajban a szeletek mindkét oldalát hirtelen kisütjük, lefedve
félretesszük.

A serpenyőben visszamaradt olajon az apróra vágott, sózott, borsozott gombát és a petrezselyemzöldet fedő alatt néhány percig pároljuk. A tűzről levéve kissé kihűtjük.

Amíg hűl, a tojások fehérjéből habot verünk, és könnyedén összekeverjük a gombával, a tojások sárgájával és a tejföllel.

A hússzeleteket tűzálló tálon egymás mellé rakjuk, és a tetejére rákenjük a gombás tölteléket. Forró sütőben 15 percig sütjük. Sült burgonyával és vegyes savanyúsággal tálaljuk.

Szőlős szelet

Hozzávalók kb. 20 szelethez: tésztához: 20 dkg mandula, 2 levél leveles tészta, 25 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 tojássárgája, 25 dkg liszt, 4 cl cseresznyepálinka, 1/2 tk. fahéj; a töltelékhez: 1 kg mag nélküli szőlő, 6 tojás, 20 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 1 citrom kifacsart leve, 2 ek. étkezési keményítő, 20 dkg mandula; porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

A sütés előtti napon leforrázzuk az összes (40 dkg) mandulát, leszűrjük, és lehúzzuk a héját. Ha megszáradt, finomra daráljuk.

A leveles tésztát hagyjuk felengedni. Az omlós tésztához a vajat a cukorral és a tojássárgájával krémesre keverjük, majd beleforgatunk 20 dkg darált mandulát, a lisztet, a cseresznyepálinkát és a fahéjat. Az omlós tésztát zsiradékkal megkent sütőlapra simítjuk.

A leveles tésztát hosszában 1 cm széles csíkokra vágjuk. 3-3 csíkból copfot fonunk, és az omlós tésztalap köré helyezzük. A sütőt 190 fokra (gázsütő 2-3-as fokozat) felmelegítjük.

A szőlőt megmossuk és leszemezzük. Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgáját a puha vajjal és 10 dkg cukorral krémesre keverjük. A tojásfehérjét a citromlével és a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a tojásos krémbe forgatjuk. Hozzáadunk 20 dkg őrölt mandulát, a keményítőt, a szőlőt, majd a tölteléket a tésztára simítjuk.

A süteményt körülbelül 45 percig sütjük. Ha kihűlt, meghintjük porcukorral.

Pikáns körtebefőtt

Hozzávalók: 1,5-1,5 kg körte és grapefruit, 50 dkg narancs, 60 dkg cukor, 5 dkg finomra vágott narancshéj, 1 tasak befőtt-tartósító

Elkészítése:

A körtét kicsumázzuk, szeletekre vágjuk. A narancsot és a grapefruitot meghámozzuk, a narancsgerezdeket óvatosan egyenként szétszedjük, a grapefruit húsát apró kockákra vágjuk.

1,5 liter vízben a cukrot, a tartósítót és a narancshéjat felforraljuk. Beletesszük a gyümölcsöket, amikor ismét felforrt, levesszük a tűzről. A gyümölcsöket üvegbe tesszük, ráöntjük a forró szirupot, és lezárjuk.

Natúr lecsó télire

Hozzávalók: paradicsom, zöldpaprika

Elkészítése:

Fele annyi érett paradicsomot veszünk, mint amennyi zöldpaprikát, és a héját lehúzzuk, a húsát befőzőlábasban addig pároljuk, amíg levet nem enged. Ekkor a kicsumázott, kierezett, csíkokra vágott zöldpaprikát hozzáadjuk, és együtt addig pároljuk, amíg a paprika összeesik. Üvegekbe töltve lekötjük, és a tetejére vizes ruhát borítva 30 percig gőzöljük.

Sörös marhasült

Hozzávalók: rostélyos szeletek, sör, liszt, mustár, vöröshagyma, fokhagyma, olaj, só, őrölt bors, szerecsendió, babérlevél

Elkészítése:

Kevés zsiradékban reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, majd hozzáadjuk a mustárral megkent rostélyos szeleteket. Néhány percnyi sütés után 1 evőkanál liszttel meghintjük, majd felengedjük sörrel. Sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval, babérlevéllel, fokhagymával ízesítjük. Az egészet tepsibe helyezzük, alufóliával lazán befedjük, és sütőben kb. 2 óráig pároljuk.

Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.

Bajadér kotlett

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet sertés rövidkaraj, 1/2 cs. mirelit vajastészta,  40 dkg gomba,  5 dkg vaj, olaj, só, őrölt bors; a mártáshoz: 1 ek. liszt, 3 dl testes vörösbor, 1-2 narancs, 1 kk. mustár, 1 ek. áfonyaszem, só, őrölt bors

Elkészítése:

Nyolc kicsontozott sovány sertés rövidkarajszeletet kiverünk, és sóval, őrölt borssal bedörzsölünk. Öt deka vajban mindkét felüket szép pirosra sütjük, majd a levéből kivesszük, hagyjuk kihűlni.

Egy fél csomag mirelit vajastésztát egy óráig szobahőmérsékleten állni hagyunk, majd késfok vastagságúra nyújtjuk, és nyolc akkora lapot vágunk belőle, hogy majd a húst belecsomagolhassuk. Mindegyik tésztalap egyik felére egy-egy hússzeletet fektetünk, és tetejükre szárazra párolt gombát simítunk. (40 deka, apróra vágott gombából készül, egy kevés olajon, sóval, őrölt borssal.) A tészta üres felét ráhajtjuk, a széleit jól összenyomkodjuk, és sütőlemezre egymás mellé fektetve, a sütőben, erős lánggal szép pirosra sütjük.

Amíg a tészta sül, elkészítjük a mártást. A pecsenye visszamaradt levét zsírjára sütjük, egy evőkanál liszttel meghintjük és kevergetve megpirítjuk. Három deci testes vörösborral felengedjük, egy narancs sárga héját belereszeljük, és 1-2 narancs kifacsart levével, egy kiskanál mustárral, meg egy evőkanál áfonyaszemmel ízesítjük. Egy kissé megsózzuk, megborsozzuk, és átszűrve, forrón egy kis tálkában kínáljuk a bajadér kotletthez.

Pármai sonka

Hozzávalók: füstölt sonka, tej, sajt, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Kb. fél cm vastag füstölt sonka szeleteket 30 percig kevés tejben áztatunk. Ezután lisztbe, felvert tojásba és reszelt sajttal elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban kisütjük.

Paradicsomos makarónival tálaljuk.

süti beállítások módosítása